Cantar

Foto: 

Cedida
Poesia oral improvisada

La improvisació cantada s'obre a la música contemporània

El dissabte 21 d'octubre tindrà lloc aquest taller al Centre Cívic de Ferreries
Anna Zaera
,
18/10/2017
Música
La improvisació musical és un procediment en què la invenció és simultània i va a càrrec de la mateixa persona que la interpreta. Moltes vegades associem la improvisació cantada a la música tradicional, però aquesta es dóna també en altres músiques urbanes com el hip-hop. Aquest dissabte 21 d'octubre l'escola Lo Planter ha organitzat un taller en que un dels grans improvisadors de lletres del País Valencià, Josemi Sánchez Velasco, ensenyarà als alumnes les millors maneres per aprendre a improvisar lletres a temps real.
"La gràcia és fer poesia oral improvisada. I això ho pots aplicar allà on vulguis. Com més llenguatges parlem, millor"

"Des de Lo Planter anem obrint camins i ampliant mires. A part de les classes setmanals que fem, cada tant organitzem tallers en dissabte especialitzats. En este cas, la improvisació és un gènere molt viu. Es pot utilitzar des de les jotes al hip hop" assegura Ramon Balagué, artista que recentment ha estrenat a la Fira Mediterrània de Manresa l'espectacle 'A vore', un projecte d’investigació que posa en contacte la creació musical i coreogràfica més trencadora amb l’arrel tradicional de les terres de l’Ebre amb el jazz d’avantguarda i la dansa contemporània. "Ens agradaria molt que vinguessen joves aficionats al hip hop de les Terres de l'Ebre" assegura.

El taller no està enfocat a cantar, sinó a jugar amb idees i versar. "Aquest taller surt de la idea que el que està interpretant no és el mateix que el que pensa el vers" diu Pau Puig, membre de Lo Planter. "Abans hi havia cantadors que improvisaven ells mateixos, però com la part cantada també és molt virtuosa, el cantador no podia estar pendent de pensar la lletra i cantar al mateix temps. Per tant, el versador és una persona que, a temps real, li està dient a l'orella al cantador el que ha de dir" diu Puig.

Eines i trucs per saber improvisar
"La idea és tenir eines per a practicar el vers de quarteta que és el més fàcil, el que s'utilitza en els garrotins i en les corrandes. Aquest vers també el pots utilitzar en un rap, en un reggae, en un bolero" diu Puig. "Es donaran trucs que utilitzen la gent que improvisa com, per exemple, com aborda el versador una versada; la informació que li arriba de fora; com es fa un mapa mental" assegura. "Volem que allò que tothom fa una mica de manera autodidacta, pugui ser explicat racionalment" relata Puig. "Pensar només en el segon i en el quart vers; acostumar-se a pensar en frases que sil·làbicament ja quadri; fer-se un mapa mental de sinònims; com pots dir alegria d'altres maneres, per exemple" diu Puig.

No existeix la música tradicional
"La gent separa massa la música tradicional de la música moderna, i jo crec que la música tradicional en el seu moment era moderna" diu. "La música tradicional ens ha arribat de manera oral i, per això, és una música sincrètica que ha arribat als nostres dies. Ha anat evolucionant sobre ella mateixa. La música moderna fa el mateix. La música tradicional s'està començant a interpretar des de l'electrònica. Crec que la manera en què ens eduquen condiciona que no tinguem un punt de mira massa ampli. Totes les expressions s'influencien" assegura Puig. "La gràcia és fer poesia oral improvisada. I això ho pots aplicar allà on vulguis. Com més llenguatges parlem, millor"

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar