Foto: 

Cedida
Noemí Ruiz

Noemí Ruiz: "Hi ha valors que hem deixat de banda però que poc a poc anem recuperant"

Aquesta empordanesa d'adopció pretén estendre la pràctica del sup-ioga a l'Empordà
Arnau Margenet
,
22/06/2014
Activa't
Parlem de dues pràctiques que estan molt en voga: el ioga i el SUP. La primera és ancestral i es fonamenta en una sèrie de disciplines físiques i mentals que tenen com a objectiu buscar el benestar espiritual i anatòmic. La segona és molt més contemporània, i consisteix en navegar palejant dempeus sobre una taula semblant a la de surf però més ample i estable. Ja fa uns anys que aquestes dues pràctiques conflueixen creant el que es coneix com sup-ioga. És a dir, ioga sobre una taula de SUP. Una pràctica no molt estesa en el nostre país i que la Noemí Ruiz, professora de ioga, va decidir començar a promoure per terres empordaneses ara fa dos anys. Xerrem una estona amb ella per conèixer amb més detall aquesta disciplina.
"És una disciplina que treballa l’interior i l’exterior, i en només una hora notes els canvis"
  • Practicar ioga sobre una taula de paddle-surf... Sobta una mica d’entrada!

Sí, però cada vegada va interessant a més gent. És una pràctica que combina els beneficis de la pràctica del ioga amb els beneficis que comporta estar en contacte amb la natura, i especialment amb un element tant potent com és el mar.

 

  • imatge de control 1per1
  • Es requereix cert nivell de coneixements o estat físic per practicar sup-ioga o és accessible a tothom?

Practicar SUP és com caminar sobre l’aigua. Aprens com funciona des del tercer o quart minut, i per palejar a nivell amateur no et cal un curs exhaustiu o entendre la tècnica. És molt assequible. D’altra banda, el ioga també és accessible a tothom, no requereix cap nivell i a més es pot plantejar un tipus de ioga o un altre en funció del tipus de cos o d’allò que la persona necessiti, des de un ioga més meditatiu a un ioga més físic.

 

  • Quins beneficis té practicar ioga en un entorn natural com el mar?

Crec que per una banda hi ha els beneficis que t’aporta la mateixa pràctica de ioga, que principalment és aprendre a trobar l’equilibri entre la ment i el cos. I d’altra banda, efectivament, el fet d’estar practicant ioga en un entorn natural com és el mar fa que es potenciïn aquests beneficis perquè et duu una mica més enllà a nivell mental i meditatiu. A més, el fet que hi hagi aquest punt d’inestabilitat sobre la taula, també t’obliga a treballar molt intensament la musculatura interna.

 

 

  • El ioga i el SUP són dues pràctiques bastant de moda. Com va sorgir la idea de combinar-les?

El sup-ioga va néixer a Estats Units, com tantes altres coses, i es va veure que practicar ioga sobre una taula de surf o de paddle aportava encara més beneficis que de la manera tradicional. Es va estendre, i a poc a poc va arribar a Europa. A l’Empordà és una pràctica molt nova, i cal comunicar-ho. És ben cert que una pràctica que consisteixi en fer ioga sobre una taula de SUP pot sobtar bastant visualment. La gent et diu que “ha de ser molt difícil” o “jo em cauré” però l’experiència, tan de l’any passat com aquest, ens demostra que és molt més fàcil del que sembla, que són taules molt estables i que la gent que ho prova sempre en queda contenta. És una disciplina que treballa l’interior i l’exterior, i en només una hora notes els canvis. És una mena de sinèrgia, i les persones que hem tingut la sort de fer un tast de sup-ioga n’hem quedat enganxats.

 

  • A qui pot anar dirigida la pràctica de sup-ioga?

És una pràctica sana, divertida, adaptable a qualsevol persona, edat i condició. Nosaltres fem ioga per a gent jove, gent gran, nens, persones amb problemes de mobilitat o altres condicions més específiques. Fins i tot ioga amb embarassades.

 

  • Una de les teves facetes és ser la responsable de l’empresa Proioga, que ofereix sessions de ioga i sup-ioga per empreses. Com neix la idea?

Jo sóc economista i vaig estar treballant en departaments de màrqueting de diferents empreses de Barcelona. Vaig decidir aprofitar aquesta experiència en el món laboral i, paral·lelament, la meva formació com a professora de ioga a Barcelona i a França per dissenyar programes de ioga per a gestionar l’estrès, millorar la comunicació, treballar la creativitat i la innovació per a empreses. Són dues grans potes: una vessant per a empreses i l’altra el sup-ioga que, a més, es poden entrellaçar gràcies als programes de motivació per a equips de treball. L’objectiu principal és que els treballadors de l’empresa surtin de les seves oficines i facin quelcom junts, alimentant alhora l’esperit d’equip.

 

  • On podem adreçar-nos els empordanesos si volem iniciar-nos al sup-ioga?

Aquest estiu ja estem operatius a Roses, en dos punts: el primer és a la platja de l’Almadrava a través del restaurant Santa Llúcia, que lloga les taules de paddle; el segon és al Club Nàutic GEN Roses, on també hi disposem taules. I des d’enguany aquell que vulgui provar sup-ioga es pot adreçar al Club Nàutic de Sant Pere Pescador amb SUP Costa Brava, al riu Fluvià.

 

  • Són temps en què sembla difícil trobar un moment per aturar-nos a respirar, a estar en contacte amb la natura o a dedicar-nos una estona. Imagino que Proioga també està adreçat a fomentar cert estil de vida...

Exacte. En el fons Proioga és una plataforma de comunicació i expansió de l’esperit yogui, que bàsicament promou el “sigues més feliç”, perquè si ets més feliç també ho seran aquells que t’envolten. A nivell d’empresa ser més feliç també implica ser més productiu i rendible, perquè el primer pas perquè tot funcioni és el propi benestar. En qualsevol cas qui n’estigui interessat pot accedir al web www.proioga.com o es pot posar en contacte amb nosaltres a communication@proioga.com.

 

  • El benestar personal sempre reverteix en un benestar més col·lectiu, doncs?

Sí. I justament ara, que estem passant per aquesta crisi, practicar ioga és una manera de recuperar certs valors i obrir la consciència. Ens estem adonant de quins són els valors veritablement importants que ens aporten felicitat, i com d’important és la salut, l’equilibri mental i físic. Són valors que hem deixat de banda però que poc a poc anem recuperant.

 

 

  • Anem acabant: tens cap racó especial a l’Empordà?

Jo sóc ‘pixapina’ de naixement, però ja sóc mig empordanesa. Per a mi el lloc més màgic de l’Empordà sense cap mena de dubte és el Cap de Creus, amb o sense Tramuntana. Com deia Dalí és un paratge més fet pels Déus que pels homes.

 

El Top 5 de la Noemí!

A

També et pot interessar