Adrià Cortadellas
,
20/09/2016
Activa't

Una ambaixadora empordanesa a Nova Zelanda

Després de viatjar per mig món, Tània Garcia fa uns anys que es va establir al país neozelandès per forjar-hi KIwiYouTOO amb l’objectiu d’assessorar els nouvinguts

Foto: 

© Tània Garcia
Ets un cul inquiet de mena i sempre que t'ho pots permetre marxes a viure vivències a racons remots de món? Estàs pensant en anar a estudiar anglès a l'estranger o anar-hi a treballar? Vols fer un canvi radical a la teva vida i començar de nou a un altre lloc amb més bones oportunitats? La Tània Garcia (Mont-ras, 1987) ho té claríssim: Nova Zelanda és una opció brillant i farcida de bones opcions. És per això que, viatgera de mena, després de trotar mitja vida per aquests mons de Déu s'ha establert –ara per ara- a Nova Zelanda per llançar-hi KIwiYouTOO: la definitiva assessoria gratuïta per a qualsevol nouvingut.
«Els neozelandeosos són com els britànics amb un toc caribeny»
Com una empordanesa acaba parint KIwiYouTOO a Nova Zelanda?
Sempre m'ha encantat viatjar. Malgrat haver ser de Mont-ras, vaig viure una bona temporada a Andorra, vaig anar a estudiar Belles Arts a Barcelona i també hi vaig cursar el màster de professorat. Tot i això, sempre que tenia una temporada aprofitava per viatjar i descobrir món....
 
Fins que vas anar a petar a Nova Zelanda.
El primer contacte va ser l'any 2008, quan hi vaig anar 3 mesos per estudiar anglès i treballar. Però hi vaig tornar el 2013 per fer-hi Wwoofing durant mig any: treballar a canvi d'allotjament i menjar. Això em va anar genial per conèixer a fons tot el territori de Nova Zelanda i introduir-me dins de famílies locals. Vaig tornar a marxar a passar l'estiu a l'Empordà i quan tornar a Nova Zelanda ja vaig aconseguir un visat anomenat Working Hollidays que el govern neozelandès dóna cada any a 200 espanyols.
 
Així vas poder introduir-t'hi definitivament...
Exacte. Vaig tornar a l'escola on havia estudiat el primer cop i vaig començar  a treballar-hi en tots els àmbits: ensenyament, administració, assessorament a estudiants internacionals. Vaig començar a palpar en primera persona el sector al qual m'he acabat dedicant.
 
I vet aquí que et vas trobar amb el buit de mercat!
Els directors de l'escola, que són bons amics meus, em van començar a preguntar que per quin motiu hi deuria haver tants pocs estudiants espanyols que decidissin anar a estudiar a Nova Zelanda. Hi ha estudiants de tot el món i europeus d'arreu, però d'espanyols ni catalans en trobem molt pocs.
 
Quina deu ser la resposta?
Si no hi ha estudiants espanyols ni catalans no ens podem remetre a l'excusa que és molt lluny. Òbviament que això hi fa, però el problema fonamental és que es troba molt poca informació sobre el país.
 
I això fa que a ningú se li acudeixi...
Per això a mi em comença a sorgir la idea de començar a dissenyar un projecte fonamentat en això. 
 
Sobretot destinat a estudiants procedents de l'Estat Espanyol?
Inicialment, sí. Però, a l'encetar el projecte també decideixo incloure-hi enfocament cap als estudiants sud americans. Aprofitant els coneixements que havia adquirit del país, del sistema d'ensenyament, del tema dels permisos de residència, de visats i, també, amb certs coneixements del mercat digital, vaig sentir que estava ben capacitada per crear un projecte així.
 
Dit i fet!
Vaig començar a crear aquest projecte. Tenia ganes d'associar-me amb algú i vaig decidir proposar-ho a una empresa d'aquestes característiques que ja estava funcionant a ple rendiment a Austràlia: AUssieYouTOO. M'encantava el seu estil i el seu funcionament.
 
I vas proposar d'associar-t'hi?
I l'endemà mateix ja estàvem tramant el projecte via skype i posant fil a l'agulla. Vam fer una pàgina web, recerca de contractes amb escoles de Nova Zelanda i totes les gestions corresponents. 
 
I ja hi sou pel tros.
Podem dir que ara encara estem fent el llançament de KIwiYouTOO. Em va molt bé anar de la mà de AUssieYouTOO perquè és una empresa que té molta experiència al sector, funciona molt bé,  té reconeixement i gaudeix de molts contactes de tot tipus.
 
Així no comenceu del no res...
No tenim cap mena d'inversió inicial, però ja partim amb molta força. Tot el capital som nosaltres mateixes (jo i la meva sòcia), però estem començant a crear beneficis sense haver-hi fet una gran inversió: això ja és un èxit!
 
 S'ha anat constituint un equip?
Som tot una startup! Tenim dues assessores, cap de premsa, de màrqueting, col·laboradors... De fet, abans d'iniciar KIwiYouTOO, jo ja ajudava a amics d'amics que volien venir a Nova Zelanda. 
 
Quin és el perfil d'usuari de KIwiYouTOO?
La clau és que hi ha un visat que permet estudiar i treballar amb molta facilitat. La crisi espanyola ha fet que hi hagi molta gent que vol anar a Nova Zelanda, però també ens trobem gent que vol anar-hi a viure una experiència. El ventall és de gent d'entre 25 i 35 anys que té estudis i no troba feina de la seva especialitat aquí. És ideal per aprendre anglès ja que hi ha tants pocs espanyols que no es fan els clàssics grups. N'hi ha molt pocs!
 
Per què Nova Zelanda? 
És un país increïble per molts motius! Tot i ser un país petitó (4 milions d'habitants i el 75% de Parc Natural), és molt divers paisatgísticament, ja que és molt allargat. Al nord el clima és tropical i al sud és un clima nòrdic. Això suposa que pots trobar zones amb paisatge pràcticament “empordanès”, zones ben volcàniques amb aigües termals, zones amb glaciars i aurores astrals. I amb els animals també trobem una gran varietat: foques, dofins, balenes, orques, pingüins... És el país amb més varietat de pingüins de tot el món!
 
I a nivell econòmic? De què viuen els neozelandesos? 
Es dediquen molt a la ramaderia. Hi ha 7 ovelles per cada habitant! I també hi ha molta indústria de carn, làctics, etc. Tots els animals estan pasturant! Això fa que els productes siguin de molta qualitat. 
 
I el turisme?
Està creixent moltíssim! S'ha notat molt el factor revulsiu de “El Senyor dels Anells”. I també s'estan fent molts esforços per fomentar la cultura neozelandesa, el rugby i la “jaca”.
 
D'on provenen els neozelandesos?
Va ser la darrera porció de terra habitable per a ser habitada. Els primers en arribar-hi van ser els maoris (procedents de Hawaii i de la Polinèsia).  Més endavant hi van arribar els holandesos, però ho van colonitzar els anglesos. Abans que arribessin els maoris, l'únic mamífer autòcton era un ratpenat. Pràcticament, només hi havia ocells. De fet, a Nova Zelanda no hi ha cap animal verinós.
Com que no hi havia depredadors, hi ha molts ocells autòctons que ni volen: amb prou feines corren. Com el KIwi! 
 
Què és el KIwi exactament?
És una au no voladora i autòctona de Nova Zelanda, amb una mida similar a la de la gallina i que, avui en dia s'està batallant molt per tal que no s'extingeixi. I també es fa servir com a gentilici. Els neozelandesos es diuen KIwis. D'aquí prové el nom de la meva empresa.
 
Com és l'estil de vida neozelandès?
Viuen molt bé. És molt tranquil i relaxat. És un dels 5 països més segur del món, la gent és molt honesta. L'economia funciona excel·lentment: hi ha oportunitats laborals per tothom i a tots els sectors. És el país més feliç del món. I, al mateix nivell que Dinamarca, és el país amb menys corrupció del món.
 
Com són els neozelandesos?
Són com britànics amb un toc caribeny. Molt amables, molt hospitalaris i molt senzills. No tenen aquesta obsessió laboral que a nosaltres ens han ensenyat de petits. El fonamental és la família i els amics: treballar és secundari. I els que tenen feines que no els agrada, no s'hi fan mal: treballen menys hores que nosaltres.
 
Com es nota que l'economia rutlla!
Hi ha molts i molts casos de gent que té una gran posició laboral que a l'hora de tenir fills, deixen la feina durant un parell d'anys per poder-s'hi dedicar. Tenen estalvis i el govern els dóna moltes ajudes!
 
Sembla una utopia...
Sembla que la clau per mantenir-ho és que de moment hi ha poca gent que hi va. Al cap i a la fi és tant lluny de tot, que la gent hi va de vacances o a passar-hi una temporada, però ben pocs s'hi queden. Per això és fàcil prosperar-hi!
 
Vivint a Nova Zelanda, què és el que més trobes a faltar de l'Empordà?
A mi m'encanta la calor i a Nova Zelanda sempre s'hi està més fresquet. Trobo a faltar les platges que tenim aquí, les cales... I la gent! L'ambient cultural és molt diferent. Puc connectar amb els neozelandesos, però la cultura és tan diferent que sempre que em trobo un català o espanyol, sempre et ve aquella nostàlgia... També trobo a faltar les croquetes!

Més informació: 

Més informació al web de KIwiYouTOO
 

També et pot interessar