,
17/10/2021
Crítica cultural
Foto:
Ros Ribas

El trànsit del joglar en família

Quimet Pla, Núria Solina, Diana Pla i Oriol Pla formen la família Travy. Si bé el Teatre Lliure ha començat una nova etapa des de les acusacions que van portar Lluís Pasqual a dimitir, el que no s’ha perdut és la regeneració, en el més literal sentit de la paraula.

D’això va Travy, un relleu familiar dels Pla-Solina, que tot aprofitant l’ocasió de l’Oriol per dirigir un espectacle en un important teatre, es construeix un meta-teatre, un assaig dins d’un assaig. Els Travy se’ns presenten com “una família de joglars que s’entenen més posant-se màscares que mirant-se als ulls.” Dues generacions i dos moments vitals; “els que ja veuen el final del camí sense por i els que veuen el principi del mateix amb pànic.”.

El públic del Jardí de Figueres es va sentir partícip de la creació de quelcom que no semblava estar creat. Però, ai las, i tant que n’era, de creat. D’entre les moltes metàfores de l’espectacle, el primer reguitzell de pantomimes que va regalar Oriol Pla, debutant en direcció, mostraven l’inici del trànsit dels seus pares del món joglaresc (teatre de carrer) a la nova visió del teatre modern gestant-se pels seus fills. La Diana fou qui va mostrar-ho millor, exposant-ne fins i tot els mugrons (fote’t, Instagram).

Un recurs (mai tan ben dit) familiar és el famós McGuffin representat per una síndria que carregava, i amb prou feines canviava de braç, en Quimet Pla. Deixo a l’aire el que s’hi amagava, en defensa de les metàfores. El que no s’amagava és un desig per fer-ho passar bé malgrat commoure amb altres emocions el públic. Tant pel propi diàleg com per l’eclecticisme escènic que mostra Travy, ningú en sap marxar sense haver deixat anar una riallada. A Figueres gairebé ningú es va poder quedar assegut a l’hora dels aplaudiments.

Amb vetllades com aquesta, és quan un es sent més capaç de deixar-se sorprendre per noves transicions, noves fílies, noves confirmacions de que aquest món que anomenem teatre no tindrà aturador. Què coi, afortunadament, vull creure que si ens deixem de punyetes estigmatitzades en el qui participa en cada producció escènica, el què seguirà fent-nos rebentar les agendes.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Podria definir-me com un vilafantenc inconformista, seriòfil i cinèfil. O dir que em vaig graduar en Turisme i en el Màster en Turisme Cultural a la Universitat de Girona. I afegir-hi la meva passió per la música i fetitxisme dels discos, cosa que em va introduir al món dels blogs i a col·laborar amb mitjans com Surtdecasa. Amb un sentiment animalista i una obsessió per fer conèixer la meva opinió sense mossegar-me massa la llengua, he mirat de voltar pel món, capturar-hi moments, aprendre idiomes i intentar aportar el meu granet de sorra al món dels relats. M'espanta l'avorriment, però valoro tenir temps per combatre'l. I amb això ja em coneixeríeu una mica.

02/12/2024
L’ésser humà, per la seva condició racional, té una capacitat de crear la seva pròpia realitat mitjançant la mentida. Aquest, segurament, fou el que va fascinar més a Emmanuel Carrère per escriure L’Adversari.
25/11/2024
Un segle abans de la Primera Guerra Mundial, després de la primera derrota de Napoleó, va tenir lloc un encontre amb una pretensió implícita que no deixava d’ignorar l’elefant de l’habitació: feia quatre dies de la Revolució Fra
11/11/2024
Suzie Miller ja fa temps que ha dotat d’un indiscutible exitós recorregut amb Jodie Comer (Killing Eve) per explicar-nos bàsicament què passa quan un botxí esdevé víctima.
25/05/2024
Free-jazz: Jazz avantguardista originat als anys cinquanta i seixanta del segle XX als Estats Units, que es caracteritza per una manca total o parcial de tonalitat, de seqüència harmònica, d'estructura estròfica i de c
04/05/2024
“Crida als ocells de colors llampants” és com l’Òscar més alt dels Òscars, (poca presentació cal després de més d’una dècada de La Competència), l’Andreu, titula el seu primer espectacle en format monòleg (stand-up).
04/02/2024
Quan no pot anar millor, empitjora. I empitjora quan no pot anar millor.