,
17/12/2014
Teràpies

Element Aigua

Com ja vàrem començar a comentar en l’article anterior dedicat a la tardor i a l’element Metall, cada estació té uns òrgans i uns elements associats; i en el cas de l‘època hivernal aquest paper correspon a l’element Aigua i als òrgans de Ronyó i Bufeta. 

L’ hivern és una època que convida a recollir-nos, a recuperar forces i a cuidar-nos. D’alguna forma té a veure en mirar cap a dins nostre per intentar conservar l’energia vital i els recursos. Tot i ser un moment d’aparent quietud i estancament, sota la superfície es desenvolupa, en un estat molt primitiu, l’activitat oculta de la gestació i germinació que donarà lloc a un nou renaixement quan arribi la primavera.

Segons la Medicina Tradicional Xinesa, el nostre cos va a ritme de la Natura, i és ella qui ens marca les pautes de vida més saludables.  Aprendre a viure dintre d’aquestes lleis és un afer de vital importància.

L’ hivern és l’estació del any corresponent a l’element Aigua, i té a veure amb lo profund, amb la base de la vida, amb una energia potentíssima a la que tenim accés de forma casi immediata, una font de totes les possibilitats, una energia potencial que ens impulsa cap a la supervivència de l´espècie.

L’Aigua, a nivell més anatòmic, es relaciona amb els ossos, la mèdul·la, el sistema nerviós i el cervell. A nivell més filosòfic o emocional tindria a veure amb tranquil·litat, la seguretat, la presència o absència de pors, amb la supervivència, entre d’ altres.

El Ronyó és la base energètica del cos que ens dóna aquella energia instintiva primària que ens fa sentir vius. Té molt a veure amb l’ impuls sexual o amb l’ adrenalina.  La qualitat i quantitat d’aquesta energia, que segons els xinesos resideix en els ronyons, ens ve donada pels nostres ancestres a través de la genètica.  És finita i, per tant, quan aquesta s’acaba esdevé la mort. Preservar-la és una cosa primordial en la filosofia oriental. Per aquest motiu val la pena saber com s’inverteix o com es malgasta.  

El descans i el dormir ajuden a recuperar al Ronyó. L’oïda, les dents, la medul·la, la fertilitat, el cabell o els ossos es relacionen directament amb aquest òrgan. No deixa de ser curiós que les orelles i els ronyons tinguin una forma molt semblant, similar a la d’un embrió humà, que es desenvolupa en un medi aquós a través del qual es transmet el so.

El Ronyó en desequilibri pot portar a pors profundes, ansietat, fatiga, caiguda de cabell, dèficits de memòria, problemes de fertilitat, de creixement, etc.

De fet, el Ronyó és tan important que normalment, després de qualsevol desequilibri sostingut en el temps, es diu que darrera sempre està aquest òrgan.

Per la seva banda, la Bufeta és l’ encarregada de controlar i eliminar els líquids del cos i està vinculada al sistema nerviós. Seria com la missatgera del Ronyó, encarregada de distribuir l’energia Yang per tot el cos. Quan està en desequilibri es relaciona amb el cansament, l’ insomni, els mals de cap, l’ hiperactivitat, etc.

Una persona on predomina l’element Aigua seria aquella insaciablement curiosa, clara i original. És més una pensadora que no pas una executora, pel què li és fàcil quedar-se asseguda reflexionant mentre el món va girant al seu voltant. Íntegra per sobre de tot, sense donar el braç a tòrcer a canvi de la pau ni del plaer. Això la fa poc social i inclús excèntrica o indiferent. Resistent i autosuficient. D’aspecte resistent, amb trets esculpits i mans suaus i elegants. És una persona solitària per naturalesa. Des de fora és difícil saber què pensa, i aquesta distància que genera la pot limitar en les seves relacions. Tot i així té la capacitat de poder connectar amb el món en un moment determinat. Si no és capaç de fer-ho té el perill de convertir-se en una estrella fosca, on absorbeix energia cap a ella però incapaç d’ irradiar llum. El temps juga al seu favor, i es converteix en el seu sanador.

Aliments que beneficien a Ronyó: raïm, llimona, taronja, mores, nous, castanyes, pipes de gira-sol, pastanaga, ceba, carbassa, api, soja, avena, llenties, sardines, pollastre, peix blanc, canyella, pebre negra, romaní…

Aliments que beneficien a Bufeta: espinacs, soja, algues, canyella en branca, meló, síndria…

 

Anna Parellada

www.centregeo.com

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Sóc l'Anna Parellada, Tècnica Superior en Medicina Tradicional Xinesa i Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses. Empordanesa d'adopció des de fa 10 anys, practico l'Acupuntura en persones i gossos, a través de Centre Geo i Acupcan, des d'on intentem posar a l'abast de tothom mètodes no invasius, on menys és més, acompanyant els processos naturals de defensa del propi cos, millorant la capacitat d'autocuració que tots tenim de manera innata.

26/04/2017
Katsugen és sinònim de “moviment espontani” o  “moviment involuntari”, és a dir, aquell moviment relacionat amb el sistema nerviós autònom. 
06/04/2017
Som persones modernes, que naixem i vivim en societats modernes, fent coses modernes a un ritme molt modern...
16/03/2017
Em dic Mireia i des dels tres anys ballo, m'expresso i valoro la llibertat.  Si jo amb 38 anys necessito experimentar, ser conscient del meu cos, sentir-me àgil i amb vitalitat... Per què que creiem que un nadó o un nen no volen el mateix?
06/11/2016
La PNL és una proposta, un model per entendre quines són les estructures que conformen la ment humana i com funcionen, més enllà de l'estructura física neuronal o del comportament de l'individu i ens ofereix eines específiques que podem utilitzar
27/09/2016
Alimentació segons la MTC Alimentació segons la MTC
28/05/2016
S'acosta l'estiu i probablement molts ja estareu patint per com fer el trajecte en cotxe amb el vostre company el més confortable possible.
10/05/2016
El 75% de les dones uns dies abans de la menstruació (de 5 a 11 dies aprox.) tenen certs símptomes, emocionals i/o físics que acostumen a desaparèixer quan la menstruació comença o una mica després, essent molt variable la intensitat o duració.