Música i Moviment per embarassades, mares/pares, nadons i nens

29/04/2014

La sensibilitat del nen cap a la música, ja des de la fase intrauterina i després del naixement, cada vegada és més evident i avalada per científics, metges, psicòlegs i psiquiatres.

 

L'oïda és el primer òrgan que es desenvolupa en la fase embrionària i comença a funcionar activament a partir del cinquè mes de gestació.

J. Piaget, psicòleg suís, confirma en les seves teories que l'aprenentatge i la base del desenvolupament en la primera infància son bàsicament sensorials i motrius.

 

Tot allò que la mare experimenti a través del seu cos, de la seva ment, del seu estat psico-emocional es transmet fàcilment a través de la placenta i té un impacte directe en el nadó.

 

Avui dia, psicòlegs perinatals i infantils confirmen que l'estat físic i emocional de la mare  repercuteix en l'estat de creixement del nadó/nen. Si la mare se sent bé, contenta i alegre...el nen comparteix i experimenta aquestes emocions.

 

Per aquesta raó és tan important que el moviment i la música estiguin present durant l'embaràs de la mare i durant la criança i creixement del nen.

 

Si des de l'etapa de gestació la mare apropa al nen a la música, aquest millorarà el seu creixement físic, emocional i creatiu, alhora que els vincles materno-filials s'enforteixen. A més al moure's en connexió amb la música  la dona pren més consciència del seu cos i del seu procés d'embaràs. Si la música i el moviment formen part de la seva vida,  els pares aprenen alternatives creatives que els ajuda a crear relacions més fortes, alhora que obtenen recursos de jocs, música i dansa per poder explorar i compartir amb les seves famílies. Es per aquesta raó que l' implicació materna/paterna és tan important en aquesta activitat.

 

La música i el moviment son eines artístiques i educatives.

 

La música i el moviment milloren el sistema auditiu, faciliten l'expressió d'emocions i sentiments, fomenta el desenvolupament de la memòria visual, augmenta les capacitats motrius, potencia les habilitats artístiques i creatives, afavoreix les relacions socials, enforteix els vincles familiars...

 

Els nadons que ja des de la seva gestació han escoltat i ballat música des d’el ventre, quan tornen a sentir la mateixa melodia els aporta seguretat, benestar i confiança.

 

Ballar, jugar i cantar en família ajuda a que els nens estableixin una nova relació amb els seus pares. Per uns moments es perd el “rol familiar” per poder ser éssers que comparteixen un espai creatiu basat en el respecte i el creixement personal, alhora que els ajuda a estar millor amb sí mateixos i amb els altres.

 

La música i el moviment ajuden a que siguem éssers sensibles amb unes capacitats extraordinàries per entendre la vida. Per sentir-la. Tot això no és més que AMOR. Amor que s'expressa a través de l'art, en aquest cas a través del joc, la música i el ball.

 

Si els futurs nadons i nens, creixen ja des de el ventre amb amor, música i moviment...seran persones que voldran un món més sensible, creatiu i millor per tothom.

 

 

 

                                                          Per Mireia Monterde de Mamacrea, família creativa

                                                                    www.mamacrea.blogspot.com                                                                                    www.facebook.com/mamacreafamíliacreativa

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.