,
29/04/2014
Teràpies

Música i Moviment per embarassades, mares/pares, nadons i nens

La sensibilitat del nen cap a la música, ja des de la fase intrauterina i després del naixement, cada vegada és més evident i avalada per científics, metges, psicòlegs i psiquiatres.

 

L'oïda és el primer òrgan que es desenvolupa en la fase embrionària i comença a funcionar activament a partir del cinquè mes de gestació.

J. Piaget, psicòleg suís, confirma en les seves teories que l'aprenentatge i la base del desenvolupament en la primera infància son bàsicament sensorials i motrius.

 

Tot allò que la mare experimenti a través del seu cos, de la seva ment, del seu estat psico-emocional es transmet fàcilment a través de la placenta i té un impacte directe en el nadó.

 

Avui dia, psicòlegs perinatals i infantils confirmen que l'estat físic i emocional de la mare  repercuteix en l'estat de creixement del nadó/nen. Si la mare se sent bé, contenta i alegre...el nen comparteix i experimenta aquestes emocions.

 

Per aquesta raó és tan important que el moviment i la música estiguin present durant l'embaràs de la mare i durant la criança i creixement del nen.

 

Si des de l'etapa de gestació la mare apropa al nen a la música, aquest millorarà el seu creixement físic, emocional i creatiu, alhora que els vincles materno-filials s'enforteixen. A més al moure's en connexió amb la música  la dona pren més consciència del seu cos i del seu procés d'embaràs. Si la música i el moviment formen part de la seva vida,  els pares aprenen alternatives creatives que els ajuda a crear relacions més fortes, alhora que obtenen recursos de jocs, música i dansa per poder explorar i compartir amb les seves famílies. Es per aquesta raó que l' implicació materna/paterna és tan important en aquesta activitat.

 

La música i el moviment son eines artístiques i educatives.

 

La música i el moviment milloren el sistema auditiu, faciliten l'expressió d'emocions i sentiments, fomenta el desenvolupament de la memòria visual, augmenta les capacitats motrius, potencia les habilitats artístiques i creatives, afavoreix les relacions socials, enforteix els vincles familiars...

 

Els nadons que ja des de la seva gestació han escoltat i ballat música des d’el ventre, quan tornen a sentir la mateixa melodia els aporta seguretat, benestar i confiança.

 

Ballar, jugar i cantar en família ajuda a que els nens estableixin una nova relació amb els seus pares. Per uns moments es perd el “rol familiar” per poder ser éssers que comparteixen un espai creatiu basat en el respecte i el creixement personal, alhora que els ajuda a estar millor amb sí mateixos i amb els altres.

 

La música i el moviment ajuden a que siguem éssers sensibles amb unes capacitats extraordinàries per entendre la vida. Per sentir-la. Tot això no és més que AMOR. Amor que s'expressa a través de l'art, en aquest cas a través del joc, la música i el ball.

 

Si els futurs nadons i nens, creixen ja des de el ventre amb amor, música i moviment...seran persones que voldran un món més sensible, creatiu i millor per tothom.

 

 

 

                                                          Per Mireia Monterde de Mamacrea, família creativa

                                                                    www.mamacrea.blogspot.com                                                                                    www.facebook.com/mamacreafamíliacreativa

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Sóc l'Anna Parellada, Tècnica Superior en Medicina Tradicional Xinesa i Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses. Empordanesa d'adopció des de fa 10 anys, practico l'Acupuntura en persones i gossos, a través de Centre Geo i Acupcan, des d'on intentem posar a l'abast de tothom mètodes no invasius, on menys és més, acompanyant els processos naturals de defensa del propi cos, millorant la capacitat d'autocuració que tots tenim de manera innata.

26/04/2017
Katsugen és sinònim de “moviment espontani” o  “moviment involuntari”, és a dir, aquell moviment relacionat amb el sistema nerviós autònom. 
06/04/2017
Som persones modernes, que naixem i vivim en societats modernes, fent coses modernes a un ritme molt modern...
16/03/2017
Em dic Mireia i des dels tres anys ballo, m'expresso i valoro la llibertat.  Si jo amb 38 anys necessito experimentar, ser conscient del meu cos, sentir-me àgil i amb vitalitat... Per què que creiem que un nadó o un nen no volen el mateix?
06/11/2016
La PNL és una proposta, un model per entendre quines són les estructures que conformen la ment humana i com funcionen, més enllà de l'estructura física neuronal o del comportament de l'individu i ens ofereix eines específiques que podem utilitzar
27/09/2016
Alimentació segons la MTC Alimentació segons la MTC
28/05/2016
S'acosta l'estiu i probablement molts ja estareu patint per com fer el trajecte en cotxe amb el vostre company el més confortable possible.
10/05/2016
El 75% de les dones uns dies abans de la menstruació (de 5 a 11 dies aprox.) tenen certs símptomes, emocionals i/o físics que acostumen a desaparèixer quan la menstruació comença o una mica després, essent molt variable la intensitat o duració.