,
18/09/2014
Teràpies
Sessió de Shiatsu

SHIATSU I L´ESPORT

El shiatsu de shi (dit) i atsu (pressió) és una tècnica d'aplicació de la Medicina Tradicional Xinesa i segueix els mateixos principis d'energia i de meridians que l'acupuntura. Al mateix temps també combina les tècniques tradicionals i els coneixements fisiològics i anatòmics de la medicina occidental.

Tant el shiatsu com l'acupuntura són grans teràpies en el món de l'esport, ja que apart de millorar el rendiment esportiu, accelerar la recuperació de les lesions, ajudar a refer-se de l'esforç, també tenen una gran aplicació en casos de lesions agudes i cròniques. De fet, actualment són molts els esportistes, amateurs i elit, que utilitzen aquestes tècniques.

El fet que sigui un tipus de tractament holístic ens està indicant que tracta el cos de forma integrativa i en la seva totalitat; tanmateix entenent a cada individu com un ésser únic que es troba en un moment únic, i que, a més, posseeix característiques pròpies com a persona i com a esportista.  

          

Esportistes, ballarins, artistes i totes aquelles persones que requereixen del propi treball del cos en el seu dia a dia, necessiten tenir, entre moltes altres coses: flexibilitat muscular, equilibri corporal, moviments harmònics i un físic ben alineat. Si això es dóna podrem respondre de forma natural a situacions d’estres o bé d’alliberament muscular, donant precisió als nostres moviments i evitant lesions vàries (sobrecàrregues, desviacions, tensions...).

Que un esportista tingui escolta de la seva eina de treball és crucial. Tenir bona consciència corporal i conèixer les tendències, les debilitats, les fortaleses i els hàbits del cos ens porta a la millora del nostre rendiment i de la nostra salut.

La Medicina Oriental parteix de l’existència d’uns punts que travessen tots els òrgans del cos, els quals, si son estimulats de forma adequada, harmonitzen i compensen la distribució d’energia acumulada, alhora que permeten energitzar les zones que ho requereixen.

El fet que el Shiatsu també ens convidi a la relaxació, a la concentració i a la bona respiració, fa que de forma automàtica es rebaixi qualsevol tensió existent en el cos,  i alhora ens beneficiem de mantenir en reserva i sense malbaratar la nostra energia disponible. Aporta relaxació física i psíquica. Una respiració lenta i profunda afavoreix la relaxació i recuperació d’energia, i eleva la consciència de les zones corporals manipulades.

Aquest art japonès combina els beneficis del massatge amb tot tipus de pressions, amassaments i estiraments, el què ens aporta una excel·lent recuperació de l’esgotament i a mantindre les condicions òptimes dels muscles i articulacions en bon estat, ajudant tanmateix a l’eliminació de productes residuals. Els estiraments nodreixen de sang els músculs i milloren la tonificació. La mobilització de les articulacions incrementa la producció de líquid sinovial que facilita el moviment entre superfícies cartilaginoses  articulars (el que comporta menor fricció i menor desgast).

Un esportista fidel al axioma “que és millor prevenir que curar” i que incorpora el Shiatsu a la seva rutina d’entrenament, pot millorar el seu rendiment i sensacions en la pràctica de la disciplina corresponent.

Si bé és una tècnica recomanable per tot el món, sense importar la seva activitat, és especialment beneficiosa per persones que treballin amb i pel cos.

 

Anna Parellada

www.centregeo.com

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Sóc l'Anna Parellada, Tècnica Superior en Medicina Tradicional Xinesa i Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses. Empordanesa d'adopció des de fa 10 anys, practico l'Acupuntura en persones i gossos, a través de Centre Geo i Acupcan, des d'on intentem posar a l'abast de tothom mètodes no invasius, on menys és més, acompanyant els processos naturals de defensa del propi cos, millorant la capacitat d'autocuració que tots tenim de manera innata.

26/04/2017
Katsugen és sinònim de “moviment espontani” o  “moviment involuntari”, és a dir, aquell moviment relacionat amb el sistema nerviós autònom. 
06/04/2017
Som persones modernes, que naixem i vivim en societats modernes, fent coses modernes a un ritme molt modern...
16/03/2017
Em dic Mireia i des dels tres anys ballo, m'expresso i valoro la llibertat.  Si jo amb 38 anys necessito experimentar, ser conscient del meu cos, sentir-me àgil i amb vitalitat... Per què que creiem que un nadó o un nen no volen el mateix?
06/11/2016
La PNL és una proposta, un model per entendre quines són les estructures que conformen la ment humana i com funcionen, més enllà de l'estructura física neuronal o del comportament de l'individu i ens ofereix eines específiques que podem utilitzar
27/09/2016
Alimentació segons la MTC Alimentació segons la MTC
28/05/2016
S'acosta l'estiu i probablement molts ja estareu patint per com fer el trajecte en cotxe amb el vostre company el més confortable possible.
10/05/2016
El 75% de les dones uns dies abans de la menstruació (de 5 a 11 dies aprox.) tenen certs símptomes, emocionals i/o físics que acostumen a desaparèixer quan la menstruació comença o una mica després, essent molt variable la intensitat o duració.