Jump to navigation
Sant Ignasi de Loiola és la personalitat que ha donat més projecció internacional a la ciutat de Manresa. L’any 1522, Manresa va inspirar i transformar a Sant Ignasi, per escriure els 'Exercicis Espitituals'. Amb el pas dels anys, el record del Sant i la seva obra també van acabar transformant la ciutat, llegant alguns dels elements patrimonials i arquitectònics més representatius de la Manresa actual.
La ruta ignasiana recorre un seguit d'indrets marcats per anècdotes, llegendes i simbolismes a l’entorn del fundador de la Companyia de Jesús, com l'Antiga Escola de Sant Ignasi, la Capella del Rapte, les façanes de la Seu de Manresa, el Pou de la Gallina, la capella de Sant Ignasi Malalt i l'Espai 1522, sense oblidar el monument ignasià per excel·lència: el Santuari de la Cova de Sant Ignasi.
> Més informació aquí
Emplaçat en les dependències d'un antic casal noble, el centre d'interpretació del Carrer del Balç ofereix als nostres visitants un muntatge amb recursos multimèdia que posa en valor un conjunt patrimonial únic, permetent-los conèixer com era la Manresa del segle XIV. Accedint-hi, podran descobrir una història èpica, narrada i centrada en la figura del rei Pere III el Cerimoniós, el gran monarca forjador de les principals institucions catalanes.
El carrer del Balç és un magnífic exemple de l'urbanisme medieval català. El carrer formava part del nucli de la ciutat medieval, situat a l'entorn de l’actual plaça Major. De traçat estret i sinuós, el carrer s'adapta al perfil d'un balç o balcera, amb diferents nivells esglaonats. Una de les característiques més especials d’aquest espai és la seva cobertura, creada pels porxos que es van edificar entre casa i casa, a finals de l'època medieval per tal d'aprofitar l'escàs espai que hi havia a l'interior de la ciutat emmurallada.
Saps que fa uns 40 milions d'anys Manresa estava coberta per un mar? O que el carrer del Balç és pràcticament únic a Catalunya? Saps que a Manresa hi ha comerços amb més de 150 anys d'història? I que gaudeix d'uns productes d'horta regats per un canal construït al segle XIV?
Descobreix les històries i els secrets sobre el paisatge, el patrimoni, el comerç, la gastronomia i el passat vitivinícola de la ciutat seguint la visita 'Manresa, Cor de Catalunya': un recorregut que us portarà des a la basílica de la Seu, al nucli històric de la ciutat, al carrer del Balç i a la part modernista i més comercial de la Manresa d’avui. Una visita guiada que, de ben segur, us arribarà al cor!
El Museu de la Tècnica de Manresa està situat al monumental edifici dels Dipòsits Vells, uns enormes dipòsits d’aigua (12 milions de litres de capacitat) que encara conserven l’estructura, les obertures superiors i, fins i tot, la humitat.
Amb espais polivalents i versàtils que acullen alguns dels grans esdeveniments de la Catalunya central, el Museu de la Tècnica acull dues destacades exposicions permanents. Una mostra sobre la Sèquia ens explica la gran obra de la Sèquia des d’una perspectiva històrica i centrada especialment en els seus efectes per al creixement de la producció agrícola i de l’urbanisme des de l’edat mitjana. D’altra banda, una mostra sobre la cinteria explica la importància d’aquesta indústria a la ciutat, que és el gran referent del sector al mercat espanyol.
Saps que la Torre Lluvià és un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local? I que és una joia del patrimoni cultural de Manresa, de l’any 1896? Saps que va ser obra de l’arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa, representant més destacat del Modernisme a la nostra ciutat?
La Torre Lluvià forma part d’una parcel·la de 75.690,50 m2 i s’encaixa en un entorn rural d’alt valor paisatgístic. Ara torna a lluir la seva bellesa en un espai singular com és el Camí de Rajadell i amb vistes magnífiques sobre una bona part del pla de Bages i les muntanyes de Montserrat.
Per la seva localització, esdevé un equipament obert al públic per donar a conèixer tant aquest espai com l’Anella verda i d’altres atractius turístics que ofereix la ciutat, amb un punt d’informació i un centre d’acollida amb una exposició permanent. També s’hi inclou un centre de promoció del producte local.
Hivern: Del 16 de setembre al 31 de març De dilluns a dijous: de 10 a 14h Divendres i dissabtes: de 10 a 14h i de 17 a 19h Diumenges i festius: de 10 a 14h
Estiu: De l'1 abril al 15 de setembre De dimarts a dissabte: de 10 a 14h i de 17 a 19h Dilluns, diumenges i festius: de 10 a 14h
Festius tancat: 1 de gener i 25 de desembre