Jump to navigation
La paraula autòmat ve d’automatisme, que l’ésser humà va crear perquè el pogués ajudar amb feines molt feixugues, repetitives, avorrides i pesades. A mitjans del segle XIX, els mestres rellotgers i constructors d’autòmats van començar a crear aquests personatges que funcionaven amb mecanismes com els engranatges, les politges, les palanques o les lleves. A través de corda o una mica més tard amb motors elèctrics, posaven en marxa el mecanisme del personatge per donar-li moviment.
En aquells moments i ben entrat el segle XX, el públic majoritàriament no sabia llegir ni escriure, ni viatjava ni feia activitats esportives com avui en dia. Per això, els autòmats sempre es van fer servir com activitat lúdica o de divertiment. Els propis constructors els exposaven a les places dels pobles i ciutats on viatjaven i, en petites carpes, els posaven en marxa cobrant una entrada. Una distracció meravellosa equivalent al circ o al teatre, un espectacle de fira insòlit.
En Lluís Ribas Duran és professor de cicles formatius de mecànica i soldadura, i conservador del Museu d’Autòmats del Tibidabo. Alhora, és un dels pocs constructors d’autòmats que queden al món, ja que és un ofici gairebé extingit donat que els mecanismes que fan funcionar aquestes figures s’han anat substituint per components electrònics. La seva passió, però, no ha desaparegut i l’estiu del 2022 va obrir el Museu d’Autòmats Més Petit del Món a Castellbisbal per mostrar aquestes peces gairebé màgiques per dins i per fora, i per donar a conèixer un procés artesanal que encara és capaç de fascinar públics de totes les edats.
20 peces d'autòmats formen la col·lecció del Museu d'Autòmats Més Petit del Món, entre les quals hi ha un magnífic fakir que realitza un número de foc (controlat) i fakirisme, i 7 autòmats il·lusionistes que realitzen números reals de màgia interactuant amb el públic. També hi ha diverses escultures metàl·liques en moviment en les quals s'hi poden veure tots els mecanismes, a més de les caixes de música dels autòmats i els motlles per modelar els caps i el cos. També s’hi explica com es confeccionen les robes a través de patrons fets per una modista i els dibuixos tècnics que s’han fet servir per calcular l’autòmat, les màquines emprades, així com la construcció d’un autòmat en curs.
El Museu d'Autòmats Més Petit del Món està situat en un antic celler familiar de 50 m2, on hi ha el taller de construcció i la sala d'exposició d'autòmats, peces originals i gairebé màgiques que representen els inicis de la robòtica actual.
Les visites es fan concertant hora, a través del mòbil o correu electrònic.
5€/ persona *Visita apta per a tots els públics i indicada per a famílies amb infants a partir de cinc anys.