Santa Cervesa al Birracat!

Sant Feliu de Guíxols acull la primera edició d'aquesta fira dedicada a la cervesa catalana
Surtdecasa Empordà
,
30/11/2013
Menjar i beure

Beer, bier, birrë, cervexa, olut, pivo, bière, cerveja... cada cultura l’ha fet seva i cada llengua l’ha parlat d’una manera diferent. Els catalans ens podem referir a ella de manera correcte dient ‘cervesa’, però ben sabut és que el nom bo, el que utilitzem a l’hora de la veritat és aquell que clamem quan, asseguts al bar entre amics, alcem el braç per requerir l’atenció del cambrer i dir: “Una birra si us plau!”. Sí amics, la birra: element actiu de la nostra alimentació i mestressa de la xerinola popular. I la birra és, precisament, la protagonista omnipresent del Birracat, la primera Fira de la Cervesa Artesana i d’Autor de Sant Feliu de Guíxols, que se celebra el proper dissabte 14 de desembre.

Diuen que les primeres evidències de fermentació amb el blat i l’ordi a fi de fer-ne birra es troben a l’Antic Egipte, al 3000aC: una massa de pa, blat i ordi, remullada i enriquida amb el sucre dels dàtils que començava a fermentar fins que en sortia un líquid enterbolit i escumós. Era el naixement de la cervesa, l’anomenat or líquid (no pel seu preu, sinó per l’admiració que desperta) que esdevindria en part indivisible de moltes de les cultures que sorgirien més tard gràcies a que els hel·lens i els romans l’adoptessin i l’expandissin per tot el Mediterrani i Europa. Una beguda social, que al llarg de la història s’ha associat al poble ras en contraposició amb el vi, exclusiu de les elits, però que també s’ha utilitzat per a la conservació o com a dot funerari per tal que, d’acord amb certes creences religioses, els morts la consumissin en l’altra vida.

  • imatge de control 1per1

Lager, Stout, Porter, Lambic o simplement de blat. Són les varietats principals de la birra. Afortunadament existeixen tants tipus de birra com cervesers hi ha al món, i les variables que permet són múltiples. La miscel·lània de matisos que disposa l’elaboració de la birra és infinita, i així ho posa de manifest el fet que, cada vegada més, és fàcil entrar a un bar i trobar-hi una carta de birres. Perquè avui dia la birra és l’estrella de bars i terrasses d’arreu del país. Així ho corroboren les estadístiques: la birra és la beguda alcohòlica més consumida a Espanya, per davant del vi i els destil·lats, situant-se l’índex de consum al voltant dels 47l per persona a l’any.

Pel que fa a Catalunya, la producció i distribució de birra està agafant volada gràcies a l’emergència d’un centenar de petits productors escampats pel territori (entre ells, 4 empordanesos que a SDC Empordà frisem per anar a visitar) que lluiten per fer-se un lloc en el mercat cerveser, esdevenint el ventall de sabors, colors i matisos que ofereix la cervesa catalana tan ampli com les formes d’elaborar-la i la singularitat dels ingredients que dóna la regió. Una bona manera de comprovar-ho pot ser assistint al Birracat, la primera Fira de la Cervesa Artesana i d’Autor de Sant Feliu de Guíxols que tindrà lloc el proper dissabte 14 de desembre, de 10:30h a 21:30h, a la Rambla del Portalet. Un inèdit punt de trobada empordanès entre productors, distribuïdors i amants de la birra en general que, esperem, suposi un bon fonament per a futures edicions i iniciatives similars.

La primera edició del Birracat acull un total d’onze productors autòctons (La Brava, La Mataró Beer, CervesesArt, Cervesa Cerberus Artés, Cervesa Tribal, Birra 08, Cerveses La Mola, Birrartesanas, La Selvaseria, Cerveses Ausesken i Cervesa La Gavarra) que posaran a disposició dels assistents diferents varietats de cervesa artesana d’elaboració pròpia. També podreu gaudir d’una selecció de tastets a càrrec de quatre restaurants del municipi, que us ajudaran a fer panxa i a afrontar amb garanties el paladeig de cada especialitat cervesera. Per 2,50€ podreu escollir birra i tastet! A més, podreu emportar-vos a casa paneres i lots nadalencs amb un assortiment de cerveses dels participants: sense dubte, el regal de Nadal somniat per molts birraires.

Recordeu: el proper dissabte 14 de desembre, de 10:30h a 21:30h, a la Rambla del Portalet de Sant Feliu de Guíxols. Recordeu també que si beveu és recomanable fer ús del transport públic (ja sigui amb Teisa o Renfe ), i si per raons de força major heu d’agafar el cotxe pacteu un conductor!

  • imatge de control 1per1

Més info al web del Birracat
 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar