Foto: 

Cedida

Ballar folk com si no hi hagués demà a la plaça Major de la Bisbal

Totes les nits de divendres, des del 19 de maig fins al 30 de juny, la plaça Major de la capital baixempordanesa acollirà concerts gratuïts de música d’arrel
Adrià Cortadellas
,
19/05/2017
Música
Ja el tornem a tenir aquí. La Bisbal està preparada i la plaça major es tornarà a omplir de música d’arrel i de balls tradicionals. Aquest divendres s’enceta la sisena edició del Daró Folk 2017, organitzat per l’Associació Arpa de Bec i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà. El cicle de concerts de música d’arrel enguany proposa fins a 7 nits de divendres amb música d’arrel a la plaça Major de la Bisbal d’Empordà. Començarà el divendres 19 de maig i s’allargarà fins el 30 de juny. Tots els concerts seran gratuïts i començaran a partir de les 22h, a l’escalinata de l’església (excepte si plou, que es farà al Restaurant L'Escalipatxo). Repassem cadascuna de les propostes 8 que hi actuaran!


1. Ratafia

Ratafia neix el 2010, i combina la música tradicional basca i catalana, sovint per fer ballar. El 2012 presenta el seu primer cd, “Olor de nou”, on també trobem algunes composicions pròpies, i cançons cantades en català i en basc. Aquest repertori s’adapta a tres formats d’actuació, que sempre han anat combinant: concert, ball i cercavila. Aquesta vegada vénen en format reduït, de duo.
> Divendres 19 de maig
2. La Cobleta de la Copeta
La Cobleta de la Copeta som quatre joves instrumentistes que han heretat el gust de la música que ha fet la nostra terra; que s'han enamorat de les lletres i les melodies que els avantpassats improvisaven entre got de vi i tall de formatge i que ens s'han encisat de la música que arrela a una terra oberta. Música per escoltar i per ballar. I música per cantar. La Cobleta de la Copeta té de nou allò que justament la connecta amb el vell.
> Divendres 26 de maig
 3. Ministrers del Sabre
Ministrers del Sabre neix el setembre de 2005 a redós de la recuperació dels gegants de l’ermita de Sant Simó de Mataró. Durant els seus primers anys es dedica a fer cercaviles i petites actuacions en format de cobla de ministrers, tres quartans i grup de folc. Al Daró Folk venen a presentar el seu espectacle “Ball del Sabre” que ha fet ballar a mig Catalunya i part de l’estranger: Timisoara (Romania), Torino o Verona (Itàlia), entre d’altres.
> Divendres 2 de juny
 4. Festorum de 5
Festorum de 5 és un grup de gent que s'autodenomina "canalla”, enamorats de la música, que un dia es van reunir per fer sonar junts els nostres instruments, tots ells d’arrel tradicional, percussions, bombo, caixes, gralles, tarotes, sacs de gemecs… En el seu ampli repertori s'hi pot trobar des de música per a balls de plaça, fins a música i animació medieval de carrer.
> Divendres 9 de juny
 5. BdBoix

BdBoix és un grup de música tradicional catalana que treballa amb instruments d’arrel com la tarota, la gralla, el sac de gemecs, l’acordió diatònic, el fi scorn i el timbal de gralla. Té una sonoritat específi ca per la que alguns ens han anomenat Cobla de Butxaca. Just acabats de gravar la maqueta desembarcaran al Daró Folk amb molta il·lusió per desembolicar el nou repertori amb arranjaments d’Ivó Jordà i Perepau Ximenis.
> Divendres 16 de juny
 6. Brunzit
Brunzit presenta INS (Ed. Temps Record, 2016), un material fruit de la creació, la inspiració, la senzillesa i l’emoció, fruit dels instints i el moviment. La música de INS és abocada al ball folk, o ball de plaça, buscant una connexió íntima entre músics i balladors.
> Dissabte, 24 de juny
 7. Meandre
Meandre és un projecte musical de Xavier Pallàs i Xavier Batlle, dos músics de la Garrotxa amb una gran experiència dins el camp de la música d’arrel tradicional. El seu repertori musical ens convida a fer un viatge arreu de les diferents melodies i danses de tradicions europees amb tant sols el so d’un violí i una guitarra. El grup Meandre té dos formats: es presenta tant en el format de concert com en el de ball folk.
> Divendres, 30 de juny
8. Filibusters
Filibusters són un grup de música tradicional format per 4 nois de Vilafranca del Penedès. La seva música d’arrel catalana i estrangera presenta un repertori que va des d’algun dels clàssics com els valsos, les polques, les masurques o els balls plans, però els Filibusters també s’atreveixen amb algunes versions de temes actuals passats pel seu fi ltre d’estil particular que ells defi neixen com agro folk aborígen. Amb un sac de gemecs, una tarota, un fl abiol i tamborí, un acordió i una pandereta aquests penedesencs han après a escampar els seus sons i fer engrescar la gent allà on van.
> Divendres, 30 de juny
 

Més informació: 

Daró Folk 2017
Divendres de maig i juny, a les 22h
Plaça Major de la Bisbal d'Empordà
Més informació a la pàgina web de l'Ajuntament de la Bisbal
Pàgina de facebook de l'associació Arpa de Bec

A

També et pot interessar