Adrià Cortadellas
,
10/10/2016
Música

La música empordanesa que vindrà

Pau Blanc, Mendra, Vianda o El Tingladu: repassem 10 propostes musicals nostrades i de nova fornada

Foto: 

Cedida
Pau Blanc
És ben sabut que l’Empordà és terra d’artistes. Hi ha qui diu que la tramuntana abona la personalitat dels empordanesos. Els músics de ressò del nostre territori surten de sota les pedres i podríem no acabar mai d’anomenar-ne. Reiterades vegades els mitjans de comunicació han fet ressò d’escenes musicals tan enriquides com la ganxona o la bisbalenca. Ara bé, amb aquest article, Surtdecasa Empordà vol destacar artistes musicals empordanesos de nova fornada que, ben segur, tard o d’hora en sentirem a parlar. Descobriu-los i no els perdeu la pista!
1. Mendra
Mendra és un projecte musical gestat a Barcelona, però amb una denominació inequívocament empordanesa. La Paula, la Sofi i en Víctor. De Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro i Girona. A principis de l’any passat van encetar l’aventura que els va permetre esculpir un so en el qual sentir-se còmodes, a base d’emo, punk dels noranta i una clara influència dels grups que van passant pel santuari del so ganxó, l'estudi de so Ultramarinos Costa Brava. De fet, precisament allà és on acaben de gravar el seu primer disc que editaran en format cassette amb el segell discogràfic –també empordanès- Saltamarges.
> Més informació
 
 
2. Pau Blanc
Apadrinat pel seu íntim amic Adria Puntí, el bisbalenc Pau Blanc és un artista a qui cal seguir la pista. De fet, va col·laborar estretament al darrer disc  del cantant de l’ex-Umpah-pah. Talentós trobador, jove perla de l’escena bisbalenca actual. Els habituals a l’Empordanet ja fa temps que gaudeixen informalment de les seves cançons pels carrers i sales de la contrada i cada vegada té més adeptes. Ara bé, "El Jou", el seu esperat disc de debut, produït pel músic bisbalenc Aleix Bou (Mazoni, The Gramophone Allstars, Núria Graham), és a punt de sortir del forn. Ben segur que en sentireu a parlar!
> Més informació
 
 
3. Vianda
Aquesta banda forjada a Figueres l’any 2013 es podria definir com un grup indie-folk, però en realitat es tracta d'una formació jove i peculiar que barreja tot tipus d'estils musicals (ranxera, pop, reggae, country, música popular i més) en una actuació enèrgica i dinàmica. Amb més de vint cançons pròpies, el seu repertori ha estat composat i creat des de zero per aquests quatre músics figuerencs que ja fa més de dos anys que toquen per diversos escenaris de les comarques gironines. Un grup jove i enèrgic, amb ganes de deixar petjada fort dins l’escena musical del país!
> Més informació
 
 
4. Ultimate Frissbee
Són dos: en Tadhg Chandler i en Borja Pérez (Please Wait). Tots dos van néixer el 22 de maig de 1995. En Tadhg, de pare anglès, estudia xinès i fa una temporada que es belluga a mig camí de Londres i Pequín. Per això el ritme de treball es fa pregar, però val a dir que la perspectiva és d’allò més potent. Sense anar més lluny tenen dues flamants cançons que es publicaran imminentment amb el suport d’alguns segells discogràfics per acabar configurant un EP enregistrat al Matadero de Sant Feliu de Guíxols. Emo melòdic, amb twinkles i melodies que poden recordar a clàssics del Cap’n'Jazz.
> Més informació
 
 
5. El Tingladu
Aquest projecte format per un grup de joves de Torroella de Montgrí i rodalies va néixer fa 3 anys a partir d’una colla de 8 amics. Els seu repertori de temes propis fets en català deambulen a mig camí de l’ska i del rock. Malgrat que ja fa 3 anys que estaven coent el projecte, no ha estat fins aquest estiu quan han assaltat els escenaris. Ben segur que més d’un els ha vist algun escenari empordanès. De fet, ja n’han fet una vintena entre festivals i festes majors! Ara bé, actualment es troben en un període de renovació artística per seguir evolucionant a través de la seva confecció de cançons.
> Més informació
 
 
6. Estimbarry
Estimbarry neix l’any 2014 a La Bisbal d’Empordà, de la mà del vocalista Dani Benítez. Cansat de guardar les seves idees musicals dins un calaix, s'envolta de diversos músics bisbalencs per enregistrar el seu primer disc a Juglans Music. “No se lo cuentes a nadie” va sortir a la llum el març passat i beu de projectes de rock espanyol com Marea o Extremo Duro. Des de llavors s’han anat fent un lloc dins l’escena i la premsa musical especialitzada no ha trigat a parlar-ne.
> Més informació
 
 
7. Cruise
Punk rock en català de cares a barraca. Influències de bandes com Fugazzi o Randy. Amb un parell d’empordanesos entre les seves files, Cruise està format per músics procedents de Rot, Illinoise i Please Wait. La formació ha fet nascut aquest 2016 mateix, però ben aviat enregistraran les seves primeres 12 cançons que els presentarà en societat d’una manera ben contundent.
> Més informació 
 
 
8. Caca Esfera
Projecte personal sorgit a Parlavà, de la mà del pianista Pau Giralt (Sanjays, Macrobukkake). Passatges experimentals, viatges astrals i psicodèlia per parar un tren. El projecte personal d’aquest jove empordanès fa que l’oïent viatgi a un paradigmàtic univers sonor forjat per les inversemblants textures que va confeccionant cançó a cançó. Promet enregistrar la seva carta de presentació sonora més aviat que tard. Seguiu-lo de ben a la vora. La millor manera de viatjar de franc.
> Més informació
 
 
9. Calitjes Fortes
Una altra banda forjada a l’inconsumible factoria empordanesa. Nascuda l’abril del 2016, el nom de la banda prové de la cançó “Quina Calitja” de la Gossa Sorda. Format per 7 components, tenen referents de marcat caràcter combatiu com la mateixa Gossa Sorda o Obrint Pas. 
> Més informació
 
 
10. The Dog The Cat The Door
Potent power-trio cantat en Català amb components de The Educators, 13th Magic Skull i Nata  i l’escocès afincat a Tamariu Ryan Oldfather. El projecte va néixer ara fa un any dins una habitació de Villa Margarita (Palafrugell), però ràpidament es van  traslladar a la Bòbila de Palafrugell: el seu hàbitat natural. Recentment han gravat un recomanable EP de 3 cançons als estudis Ultramarinos Costa Brava, amb en Santi Garcia de productor i en Víctor García a la masterització. Actualment es troben treballant en el seu repertori per tal d’ampliar-lo i començar a deixar els escenaris de potes enlaire. Que no se us escapi la seva original barreja d’estils!
 
 

També et pot interessar