Jump to navigation
El concert 'Cançons Populars dels Pirineus' recull cançons antigues recollides en diferents indrets dels Pirineus a principis del segle XX amb arranjaments de compositors destacats actuals. Moltes de les cançons de la tradició oral dels nostres avis i besavis avui en dia ja s’han perdut. Per sort, en el seu moment L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya en va recollir una bona part als anys 1920. Aquest projecte va néixer per encàrrec del mecenes Rafael Patxot a l’Orfeó Català. L’objectiu era recollir el màxim de tonades populars de totes les terres de parla catalana. Per això es van organitzar missions de recerca amb els millors musicòlegs i folkloristes del país com Higini Anglès o Joan Amades. El 1936, el projecte comptava amb més de 40.000 documents que incloïen cançons, rondalles, danses, entremesos, etc. La compositora i musicòloga catalana Palmira Jacquetti va ser, durant aquests anys, una de les pioneres en recollir melodies populars en les comarques pallareses i del Pirineu en general.
Gràcies a la coproducció de FeMAP i l'Auditori Enric Granados, el projecte vol donar vida a les cançons populars dels nostres avantpassats i recuperar aquella tradició oral perduda. Alhora és una invitació als compositors actuals a treballar en la temàtica popular. També és un record per Lluís Virgili i Farrà, alma mater i director de l'Orfeó Lleidatà entre els anys 1953 i 1991. Aquest homenatge no és casual, ja que, part de la vida professional de Virgili i Farrà es va centrar en la cançó tradicional catalana amb una especial dedicació que el va portar a recórrer les terres del Pirineu i de ponent recuperant aquestes peces i donant un nou impuls a antigues corals desaparegudes.
Aquest cap de setmana, a Llívia i La Pobla de Segur, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados i els instruments propis de la música antiga permetran poder sentir altra vegada peces com "La blancaflor" (Llívia), "El cabrer" (Organyà), "Cançó de segadors" (Tremp i Pobla), "I una cançoneta nova" (Capdella), "Falles de Sant Joan" (Montcortés), "Si n'eren tres ninetes" (Isil), "La presó de Lleida" (Vilaller) o "Cançú Vidala" (Bagergue). Juntament amb un acompanyament instrumental de música antiga interpretarà algunes d’aquestes melodies en arranjaments contemporanis a càrrec de grans noms de la composició catalana. Les obres, per a cor i conjunt de música antiga, són el resultat d’un encàrrec del festival FeMAP i el mateix Cor a compositors de reconegut prestigi com Bernat Vivancos, Xavier Sans, Josep Castellà, Ramon Humet, Xavier Puig, Bernat Giribert, Carles Prat o Joan Magrané, aquest últim molt vinculat al Pallars Jussà d’on és originari.
Web del Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados Web del FeMAP