Arts
,
2022
Dissabte 3 de desembre, 19h
Local Polivalent
Vallfogona de Ripollès

Projecció i debat amb el documental 'El no a l'ós'

Projecció del documental 'El no a l'ós', un film, dirigit pels pallaresos Pepe Camps i Vanesa Freixa, que dona veu a una vintena de testimonis entre pastors, ramaders, tècnics, antropòlegs i conservacionistes. Es fa amb la voluntat de mostrar el malestar i els problemes quotidians causats per les polítiques de reintroducció de plantígrads.

La projecció comptarà amb la participació de la directora Vanesa Freixa, que presentarà el documental, i anirà acompanyada d'un col·loqui entre els assistents amb aportacions de la biòloga Anna Planella, que està fent la tesis sobre temes de danys de grans carnívors, de Miquel Casas, geòleg i membre de l'Associació de Pastors del Ripollès, del ramader Jaume Casas de Mas Pinós i de la ramadera Raquel Serrat d'Unió de Pagesos.

Sinopsi: 

L'any 1996 el govern fancés cojuntament amb els governs de Catalunya, Aragó i Navarra decideixen, amb caràcter d'urgència, i per tant sense dur a terme cap procés de participació amb els habitants del Pirineu, reintroduir exemplars d'ós bru a causa de la seva imminent extinció en aquestes terres.

Vint anys després els resultat d'aquest procés afloren al territoris afectats. La població d'ossos va augmentar així com la seva presència al Pirineu català i francès. Els atacs passen de ser esporàdics a habituals, transformant la gestió que darrerament s'havia portat a les muntanyes transhumants. Aquests canvis generen conflictes de més o menys virulència causant en alguns territoris el que s'ha anomenat "la guerra de l'ós".

L'ós acaba sent la punta de l'iceberg d'una problemàtica molt més profunda que toca de ple a la governança del món rural.

Preu: 

Entrada gratuïta, amb aforament limitat.

Inscripcions: 

Cal fer reserva prèvia trucant o via Whatsapp, al 687 220 951.

Més informació: 

  • imatge de control 1per1