Museu Etnogràfic de Ripoll
Museu Etnogràfic de Ripoll
Plaça de l’Abat Oliba s/n
17500 - Ripoll
  • 972 703 144
  • museuetnografic@ajripoll.cat
Museu Etnogràfic de Ripoll
El Museu

Visita el primer museu d’etnografia de Catalunya i descobreix el passat recent de la nostra societat.

Els objectes, les cançons, les frases fetes, les llegendes, etc. són les pistes que s’han d’anar descobrint per saber com vivien els nostres avis i fins i tot, com van viure la seva infantesa els nostres pares; quin llegat material ens han deixat en el present i com ens pot servir en el futur.

Scriptorium - Museu Etnogràfic de Ripoll
Scriptorium

L'escriptori de Santa Maria de Ripoll va deixar un vell llegat de manuscrits dels segles X, XI i XII, dels més rellevants d'Europa a nivell paleogràfic, textual i artístic. L’Scriptorium de Ripoll és una exposició permanent, que de manera interactiva i didàctica, ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància que el Monestir de Santa Maria de Ripoll, va tenir al llarg dels segles X-XII, en la producció i còpia de manuscrits, que van esdevenir dels més importants d'Europa.

> Més informació aquí (enllaç)

Farga Palau - Museu etnogràfic de Ripoll
Farga Palau

Entra dins un autèntic taller de farga que va tancar les portes de manera definitiva l’any 1978. Podràs observar dos martinets, les trompes (que caracteritzen la farga catalana), la roda hidràulica... i conèixer el procés mitjançant el qual la mena es converteix en ferro apte per ser treballat posteriorment.

> Més informació aquí (enllaç)

Activitats familiars al Museu etnogràfic de Ripoll
Activitats familiars

El Museu Etnogràfic de Ripoll ofereix diverses activitats familiars:

- Taller 'Fes un xai'
Decora la teva ovella ripollesa com més t'agradi!
A partir de la silueta d'una ovella, vesteix-la cobrint-la amb llana de veritat i pinta-la com vulguis, i sobretot, no et deixis les pigues característiques d'una ovella ripollesa. 

- Gimcana 'Busca'm al Museu'
Gimcana apta per a tota la família, consistent en buscar un seguit d'imatges a les vitrines del Museu Etnogràfic i trobar la resposta a diferents enigmes. 

- Taller 'Fes de monjo copista'
Escriu com un monjo de l'Edat Mitjana! 
Siguis gran o petit, aprendràs com es fabrica un pergamí, com s'aconsegueix que una ploma d'oca escrigui, com es relligava un còdex medieval, i el més important de tot, és que un cop acabada la visita, podràs fer de monjo copista, posant en pràctica el que has après a l'exposició. Així, a partir d’una ploma d’oca, una canya, una ploma metàl·lica, una mica de tinta i després de fer una mica de pràctica, podràs fer un punt de llibre personalitzat amb qualsevol de les dues lletres medievals i que t’enduràs a casa.

- 'Arri, poll!'
Resol els entrellats que et proposarà en Muet, la nostra mascota, i ajuda’l a trobar els nous intrusos amagats a les vitrines.
*Estrena: Setmana Santa 2023

> Més informació aquí (enllaç)

Visita guiada al Museu Etnològic de Ripoll amb l'Esperanceta
Visites guiades

Es fan visites guiades al Museu Etnogràfic, la Farga Palau de Ripoll i l'Scriptorium amb prèvia reserva (normalment per a grups).

Per a famílies, particulars, parelles,... s’ofereixen les “visites programades” que es fan un cop al mes (a l’estiu augmenta la programació) als espais de la Farga Palau i Scriptorium. Les entrades s’agafen per Internet a través de la web del Museu - enllaç - 
 

*La programació se sol iniciar al mes de març. 

Més informació

A través del museu podem entendre una societat a partir d'un patrimoni material i immaterial, destacant les col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, els oficis, la religiositat popular, la farga catalana o les armes de foc ripolleses.

Horaris

De setembre a juny
De dimarts a dissabte: de 10 a 13:30h i de 16 a 18h
Diumenge i festius: de 10 a 14h

Juliol, agost i Setmana Santa
De dimarts a dissabte: de 10 a 13:30h i de 16 a 19h
Diumenge i festius: de 10 a 14h
*Dilluns mes d’agost: de 10 a 14h

Entrada

General: 4€
Reduïda: 3€
Fins a 12 anys: gratuït
Gratuïta: últim diumenge de mes
(Consulta més tarifes aquí - enllaç)