La Cia

Foto: 

Cedida

La Cooperativa Integral de l’Anoia. Una economia comunal és possible?

La Cooperadora celebra un any de vida estrenant L’ekonomat, un projecte de consum responsable i de proximitat
Núria Olivé Montrabeta
,
14/02/2018
Activa't

El 10 de febrer del 2017 va obrir les portes a Igualada un edifici que proposava a la ciutat noves pràctiques associatiatives de cultura solidària, cooperativa i col·lectiva. Aquest mes de febrer del 2018, La Cooperadora, seu de l'Associació Cultural La Cooperadora d'Igualada, celebra el seu primer any. Parlem amb els impulsors del projecte, per parlar primer de l'evolució en el temps de LaCIA-Cooperativa Integral de l'Anoia, sobre el seu treball cooperatiu, els projectes recents que ha engegat i els sistemes de consum d’Igualada.  

Un projecte cuinat a foc lent
La llavor de LaCIA-Cooperativa Integral de l'Anoia fa molt temps que es va sembrar. El setembre del 2015 un grup de persones que havien participat amb la CIC-Cooperativa Integral Catalana a l'EcoxarxAnoia d'Igualada van començar a debatre l’oportunitat de reprendre la iniciativa de crear una cooperativa integral des d'Igualada i per a tota la comarca de l’Anoia. El gener del 2016 es va fer la primera presentació pública a laBastida d’Igualada, d'on va sorgir un primer nucli de treball per desenvolupar el projecte a la pràctica. El juny del 2016, es va realitzar la 1a Fira de LaCIA a laBastida amb la presentació del projecte, un dinar popular i diverses actuacions musicals. Des d'aquesta data, LaCIA inicia  un dels seus eixos de desenvolupament: la constitució d'una associació cultural que "vetlli per difondre, mantenir i defensar la cultura cooperativa, comunitària i col·lectivitzadora", apunten. Després de mesos d’assemblees gestant el projecte i de restaurar els espais, el 10 de febrer de 2017 va obrir portes la seu de l'Associació al carrer Sant Ignasi, 22. Els impulsors del projecte van escollir el Barri de Xauxa, a cavall entre el Barri de Sant Agustí i el del Rec, per ubicar La Cooperadora. "Som un projecte social, de barri, que vol arrelar-se al territori i al teixit social que hi ha a Xauxa i amb el que volem compartir dinàmiques i confluències". El que tampoc vol dir que es considerin només una entitat veïnal, si no un espai cultural i associatiu obert a tota la ciutat i a tota la comarca.

  • imatge de control 1per1

Una economia comunal és possible?
Paral·lelament al desenvolupament de La Cooperadora d'Igualada com a eix cultural vertebrador, des de LaCIA s'esta impulsant també el disseny d'altres escenaris cooperativistes, com La Cooperativa de l'Anoia, des de la qual "poder proposar mesures pràctiques de cooperativisme del treball i del consum i l'ús, mitjançant una cooperativa integral que permeti -mitjançant l'ús de l'economia circular- col·lectivitzar la nostra força de treball i les nostres necessitats de consum", apunten L’objectiu primari però que tenen ara mateix és ampliar el número de productors, productes i serveis als que poder accedir d'una manera cooperativa i comuna, per anar construint una xarxa econòmica alternativa i funcional fora del sistema de producció/consum capitalista en què vivim. Tal com van explicar a la presentació del projecte ara fa un any, "la intenció és anar eixamplant el ventall encara més, de manera que es puguin oferir serveis bàsics com totes les necessitats d’alimentació, també atenció a la salut, l’educació o l’habitatge", explicaven. Un nou sistema d’economia comunal és possible "a través de la moneda social i el troc, a més de la col·lectivització dels mitjans". Més enllà dels productes i serveis, una peça clau de l’engranatge de la cooperativa és l’intercanvi de coneixements amb els productors i els consumidors, defugint de la lògica mercantilista. "Aquí hem d’estar d’acord en moltes coses i ser molt tolerants, sinó no funciona", "estem acostumats a anar al súper i comprar tot el que volem quan volem i com volem. Però hem d'aprendre, per exemple, de la temporalitat dels productes", puntualitza.

L’Ekonomat, consum responsable i de proximitat
Per celebrar el primer aniversari de La Cooperadora, des de LaCIA s'ha presentat un dels seus nous projectes, L’ekonomat, un espai de consum-crític. "Amb aquest nou projecte busquem col·laborar primerament amb productes de consum responsable, amb articles i serveis de l'Anoia o de la màxima proximitat possible", explica els seus responsables. Igual que La Cooperadora ha anat creixent al llarg d’aquest any, "esperem que el naixement de l’Ekonomat serveixi perquè molts altres productors ecològics de la comarca es donin a conèixer i i puguin col·laborar com a proveïdors". Que els productes siguin ecològics, que no hagin passat cap cicle comercial i que els productors hagin treballat en condicions dignes són alguns dels requisits que han de complir els productes de l’Ekonomat.

Consum de proximitat vs grans superfícies
Aquest gener passat l’Ajuntament d’Igualada ha anunciat la requalificació de la superfície industrial de l’antiga Vives Vidal per a construir-hi un BonPreu Esclat. Amb aquesta nova incorporació la capital anoienca suma 18.477m2 de grans superfícies comercials.

La presència de grans multinacionals afecta o si més no, condiciona, el comerç local i evidentment el projecte de l’Ekonomat. "No entenem que en una ciutat com Igualada es permeti establir tants supermercats", asseguren. "Això no ho necessita la ciutat, no hi ha tan consum, la llàstima és que les botigues del centre estan buides o tanquen", afegeixen. Una manera de salvar el comerç local i els productors passa pel consum responsable i de proximitat, "el que proposem nosaltres també és una manera de crear ocupació, els productors no tirarien endavant sense aquestes xarxes d'autogestió davant l’amenaça de la tirania de les grans superfícies".

A

També et pot interessar