Foto: 

Pixabay

Família i empresa vitivinícola

La Wine Business School de Vilafranca del Penedès ofereix un curs sobre gestió de l’empresa familiar vitivinícola
Goretti Martínez
,
19/03/2018
Activa't
Del 6 d’abril a l’11 de maig, la Wine Business School de Vilafranca del Penedès oferirà el curs ‘Gestió de l’empresa familiar vitivinícola: combinacio de l’èxit empresarial i l’harmonia familiar’. Seran 28 hores en sis sessions que tindran lloc els matins dels divendres a les instal·lacions de l’escola. El curs, adreçat a aquelles persones que porten les regnes d’empreses familiars vitivinícoles, parteix del fet que un alt percentatge de les empreses que es dediquen al vi i al cava són, efectivament, familiars. La pròpia tipologia del negoci, amb un terreny amb vinyes i la bodega que va passant de generació en generació, ho afavoreix.

Com fer efectiu el relleu generacionals? Com mantenir l’harmonia familiar? Com separar la feina de la intimitat familiar? Com aprofitar els punts forts de l’empresa familiar i saber esquivar o minimitzar les seves febleses? Parlem amb la directora de la Wine Business School, Ester García, per conèixer una mica més a fons aquesta proposta formativa.

- Per què heu decidit oferir una formació dedicada a la gestió de l'empresa familiar vitivinícola?
Catalunya és un país vitivinícola, amb 12 DO i 700 empreses directament vinculades al sector, que en un 90% són petites i mitjanes empreses. Amb aquesta realitat, el relleu generacional i la gestió del mateix adquireix una dimensió de crucial protagonisme per a la pervivència de l’empresa i, en molts casos, de la unitat familiar.

- Quin tipus de continguts la fan peculiar?
El curs ofereix eines per analitzar i valorar en cada cas quina pot ser la millor opció per enfrontar el relleu generacional de cada celler i de cada família, entenent que cada cas és únic. Per això s’han de poder conèixer els elements de valoració i tenir-los en compte per a prendre la decisió més favorable per a cada empresa i així gestionar aquest moment tant important.

- Quins objectius té el curs?
Els objectius del curs tenen com a repte aconseguir transmetre als alumnes aquesta realitat i els continguts que poden fer possible assolir diverses competències com ara identificar els principals desafiaments associats a la gestió d'una empresa familiar a través de les implicacions estratègiques del binomi empresa-família. Facilitar estratègies i pràctiques per maximitzar les fortaleses de l'empresa familiar i minimitzar les seves febleses de generació en generació. Abordar els conflictes derivats del sistema familiar en relació a la gestió i la propietat de l’empresa, tot millorant la comunicació i desenvolupant la confiança i el compromís. D’altra banda, desenvolupar la professionalització directiva de l'empresa sobre la base del talent i el lideratge per facilitar el creixement. Dissenyar també estructures que facilitin la gestió i el govern de l'empresa en el seu desenvolupament al mateix temps que es regula la participació de la família a través de les generacions. Un altre tema clau és entendre el relleu generacional en l'adreça i en la propietat de l'empresa com un dels principals reptes estratègics a afrontar. I planificar el procés de relleu contemplant alternatives a la successió familiar i considerant les implicacions legals, financeres i tributàries per a l'empresa i per a la família. Finalment, s’aborda la creació d'un pla d'acció per a la pròpia empresa familiar.


Xavier Ybargüengoitia imparteix una classe a la Wine Business School

- Quin és el perfil del professorat?
Molt expert en la planificació i gestió d’aquests moments, treballant amb el model de casos pràctics propis d’escola de negocis i incorporant la part de la gestió de les emocions que poden suscitar aquest transit per reconèixer-les i gestionar-les. La coordinació acadèmica va a càrrec de Maria Ercilia Garcia Álvarez i els docents seran ella mateixa, Xavier Ybargüengoitia i Xavier Plana.

- A qui creieu que pot interessar especialment aquesta formació?
A totes les empreses familiars vinculades al sector vitivinícola. No cal que estiguin ara en aquest moment de relleu. De fet, és millor que vegin el curs com un moment per pensar i valorar com planificar-lo amb temps i sense presses.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar