Burg acull el Festival MUDA Pirineus

Foto: 

Cedida
Il·lustració de Vanesa Freixa

Qui és qui al Festival MUDA Pirineus?

Descobrim les artistes del MUDA d'enguany
Ivet Eroles
,
23/06/2018
Espectacles
Els dies 30 de juny i 1 de juliol el poble de Burg (Pallars Sobirà) acollirà la quarta edició del Festival MUDA Pirineus, una proposta que combina música i dansa enmig la immensitat de les nostres muntanyes. Però qui hi ha darrere de les formacions musicals, artistes i iniciatives del territori que faran possible una nova edició del festival?

Qui fa sonar el Festival MUDA?

Marinah d’Ojos de Brujo
“No vinc d'una família especialment musical, però segons m'explicaven, des de petita era una de les meves passions. Als 8 o 9 anys, quan em baixava la musa, en qualsevol bar o restaurant, m'aixecava i cantava”, així es presenta la vocalista de l’emblemàtic grup Ojos de Brujo, la Marinah, que omplirà la nit del 30 de juny de música mestissa en una fusió de flamenc amb altres estils musicals. Amb Ojos de Brujo la Marinah ha recorregut tots els continents, recollint premis com el BBC Award 2004, els Premis de la Música 2006 i el Latin GRAMMY 2008. La seva veu ha sonat a la plaça del Zócalo de Ciutat de Mèxic, al Central Park de Nova York, al Barbican de Londres, a l'Opera House de Sydney… i a molts indrets més! Si s’ha de quedar amb una anècdota que li fa especial il·lusió, recorda el dia en el que Tom Waits va dir que el seu disc de capçalera d'aquell moment era “Barí” d'Ojos de Brujo”.

Gemma Abrié
L'arribada casual d'un contrabaix a la vida de la Gemma Abrié va marcar la seva trajectòria artística fa gairebé 10 anys. Va ser aleshores quan es va iniciar en l'estudi de l’instrument uns anys més tard de la mà del mestre Horacio Fumero. Des d’aquell moment, ha participant en diversos projectes com el trio femení WoM amb Clara Luna i Laia Fortià o el duo de contrabaixos amb Miquel Àngel Cordero. Després de 5 anys en aquests projectes i d’altres col·laboracions, presentarà un concert amb la veu i l’emoció com a elements principals.

Sílvia Tomàs Trio
Sílvia Tomàs Trio està format per la cantautora Sílvia Tomàs i els músics Guillem Boada i Mateo Martínez al teclat i la guitarra flamenca. Les seves cançons compromeses ens transporten per vivències, emocions, reflexions... amb la voluntat de contribuir en la construcció d’un món més just, més humà, més sostenible. La veu potent de la Sílvia Tomàs fa arribar aquest missatge amb consistència i emoció. La cantautora té tres discs autoproduïts: "Decido/Decideixo" (2012), "Desaprendiendo lo aprendido" (2014) i "Següent pas" (2017). Una reinterpretació del llegat de la cançó protesta tan necessària en els temps que corren.

Pribiz
Els germans Anderson i Alan Pribizchuk componen en anglès i destaquen per la seva simplicitat i la seva ràpida connexió amb el públic. Durant el festival, presentaran temes nous que acaben de sortir del forn i cançons del seu primer disc “Carousel”. A més, els acompanyaran la Judit Robles al teclat i veus, el Cels Burgès a la guitarra elèctrica i l’Oriol Castells a la bateria i veus. Pribiz és una combinació de folk, pop i indie, a l’estil de Mumford and Sons, The Lumineers o Two Door Cinema Club. Sens dubte és una proposta singular que s’inspira en les músiques modernes, la tradició pròpia i els sons ancestrals del món, amb lletres que mesclen la llengua del carrer, la literària i els parlars que es perden.

Dirty Brown Colletive
Us imagineu unir la nit més fosca i rockera de Lleida amb el reggae inconfusible de Bellpuig? Doncs tres amics units pels ritmes salvatges i calents ho fan possible, per tal d’oferir un recorregut per la música en format vinil, sense vergonya ni filtres. Deixen a qualsevol sense respiració!

Ravid Goldschmidt
La Gran Muda és l’acte més especial del Festival i aquest any estarà acompanyada pel músic Ravid Goldschmidt. Cautivat per el so del Hang, el Ravid va adquirir el seu primer Hang l’any 2002, en aquell moment es va traslladar al desert per tal d’aprofundir en el coneixement de l'instrument. Més endavant es va traslladar a Suïssa, a casa dels constructors del Hang, on va aprendre sobre la seva construcció i tècnica d’afinació i va decidir involucrar-se en el seu perfeccionament. En l’actualitat el Ravid és un dels màxims exponents i intèrprets del Hang a nivell mundial i aquest serà el primer acte que s’oferirà a la recentment reformada ermita de Santa Maria de la Serra de Farrera. En un entorn privilegiat es podrà gaudir de la seva música i d’un seguit de mudes amb una de les ballarines convidades junt amb altres músics del Festival.

Lali BeGood
La Lali BeGood farà la clausura del festival amb un concert de kindie rock per a tota la família. Ella fa love'n'roll d'una forma fresca i personal, establint un diàleg amb pares i infants, canta lletres intel·ligents sobre històries quotidianes en les que no hi falta el ritme i les bones vibracions. A més, aquesta serà una bona ocasió per escoltar en directe el seu darrer treball, “Futur-oh!” (Lali BeGood, 2018), una nova entrega de indie rock familiar i transversal formada per temes que transiten pel funky, el kip-hop, el reggae, el pop, el country, el rock, el folk i el swing balcànic.

Qui seran les 'Mudes' del MUDA?

Glòria Llevat
Aquesta ballarina barcelonina es va graduar en dansa contemporània al Real Conservatorio de Madrid, on va treballar amb coreògrafs com Jose Reches i Pedro Berdäyes. D'allà va volar a Londres, on va formar part de la Guarini Dance Company, amb el coreògraf Ponciano Almeida. De retorn a Barcelona, es va incorporar a la companyia Nats Nus dansa, de Toni Mira. A més, col·labora amb la ballarina i coreògrafa del Circ Dos Puntos i actualment forma part de la companyia Gemma Peramiquel, amb qui ha guanyat el premi Remou-te amb la peça "Lumox". Entre els seus projectes més recents, trobem la creació del col·lectiu de dansa Hàbitat, conjuntament amb la ballarina Davínia Descals.

Guillem Jiménez
El Guillem Jiménez és una gran promesa de la dansa a Catalunya. De ben petit es va iniciar a la dansa a l'escola Oriol Martorell i des de llavors no ha deixat de formar-se en arts escèniques, on ha trobat un potent registre d'expressió artística. Actualment està finalitzant la formació en coreografia al Conservatori Superior de Dansa de Barcelona i compagina la realització de projectes propis amb col·laboracions amb altres artistes. La seva és una dansa fresca amb una personalitat inusitada per la seva joventut.

Mireia Puig
La ballarina i creadora Mireia Puig ha col·laborat amb la Companyia 360 grados (“La ventana de tu mirada” i “Slaves and plastics”) i la Companyia Proyecto Experimental (“Éxodo”) i també ha ballat al Festival Nunoff, al Festival Stripart, a l'ESMUC, al Nunart Guinardó, al C.C.Albareda… tot impulsant projectes propis com "In life", així com ballant en espectacles de música en directe.

Anna Rubio
L'Anna Rubio treballa a través del moviment i la dansa. La directora del Festival MUDA és creadora, ballarina i terapeuta i treballa principalment en espais a l'aire lliure, anomenats "site specific". Entre els seus darrers treballs podem trobar “All the trees I met”, “El ressò de les ermites” i “The seeds of the wind”. Ha participat en diferents festivals nacionals i internacionals i ha estat convidada recentment al Centre HIAP de Helsinki on ha presentat «Without a tree I’m a dead woman». En l'actualitat participa del projecte europeu Frontiers in Retreat, d’Art i Ecologia.

Les activitats culturals i tallers al MUDA

Taller 'Fem la flor del MUDA'
L’artista Cintapintanúvols proposarà fer la flor de la noia del MUDA. Un públic divers i de totes les edats podrà fer una o més flors, per omplir de vermell el públic del MUDA. Grans i menuts donaran una pinzellada de color al seu cos, i és que es podran posar la flor del MUDA on vulguin, als cabells, a la roba, al barret... Serà com un jardí que dansa a ritme dels concerts del MUDA.

Taller 'Retrobament amb la saviesa medicinal'
Les plantes sempre han estat la farmaciola de la humanitat, però com pot ser que haguem oblidat aquesta informació ancestral? Potser podem utilitzar els sentits per redescobrir de nou les plantes... Els membres d'Herbes de l'Alt Pirineu faran recordar a tothom allò que sabem, però que s'ha perdut dins la memòria col·lectiva. I és que aquest projecte emmarcat dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu amb plantes aromàtiques i medicinals treballa tot el procés, des del cultiu i recol·lecció silvestre, secat, triat i envasat artesanal.


Taller i acció amb llana Xisqueta
L'Associació Obrador Xisqueta realitzarà una acció amb la llana Xisqueta, provinent de les ovelles del Pallars, per explorar la faceta més creativa dels assistents i així crear conjuntament una peça artística que quedarà integrada al lloc. Per fer-ho tan sols es necessitaran dos elements, la llana Xisqueta i els materials de la natura! L'Obrador Xisqueta és un projecte que a través de la llana de les ovelles Xisqueta, treballa colze a colze i posa en valor l'ofici de pastor/a i d'artesà/na. 

Maridatge de vi
La Cervesa C13 i les formatgeries pallareses La Peça d'Altron, el Tros de Sort i Casa Mateu de Surp oferiran un maridatge que serà un punt de trobada d'artesans agroalimentaris del Pallars. Serà una combinació perfecta entre les millors cerveses artesanes de la Fàbrica C-13 de la Pobla de Segur i alguns dels formatges artesans amb més renom del territori.

Més informació: 

A

També et pot interessar