Botigues Calaf

Foto: 

Anna Vila
Cal Sala, una de les botigues antigues de la plaça Gran de Calaf

Una petjada al passat amb les botigues museïtzades de Calaf

La plaça Gran de la vila ens mostra els seus secrets amb un objectiu: reviure el nucli antic
Anna Vila
,
02/08/2018
Entorn
Un projecte, set botigues i mil records. Les porxades de la plaça Gran de Calaf amaguen un tresor gairebé desconegut per les noves generacions: les seves botigues. Petits comerços que han anat desapareixent al llarg dels anys i que, sense tenir-ne la intenció, van emportar-se part de la història del municipi. Fins ara. Ha arribat el moment de reviure-les, recordar-les i donar-los l’oportunitat d’explicar la seva història.

La plaça Gran va ser l’escenari del famós mercat de Calaf des de l’any 1226. Convertint-se en el punt de trobada dels seus vilatans durant segles, els porxos de la plaça van acollir a més de 40 comerços. I així va ser, fins que, als anys 50, el mercat es va traslladar a un altre punt del poble, provocant que la plaça s’anés silenciant any rere any.

Ultramarinos Cal Feu. Foto: Anna Vila

El 4 de febrer de 2018 la història va canviar. Quatre botigues del nucli antic van reobrir les seves portes i ho van fer en forma de museu. Gràcies al poble, al consistori i als antics comerciants i familiars, s’han pogut recuperar algunes de les botigues que van vitalitzar un dels punts més històrics i emblemàtics de la vila.

Després que s’hi afegissin tres botigues el passat mes de juny, el projecte ja compte amb 7 petits museus: la Bodega, la Imprenta Juan Oller, la Pastisseria Cal Mestres, l’Ultramarinos Cal Feu, Cal Sala, la Merceria-Perfumeria Cal Garriga i la Escuela de niños.

Una de les set botigues museu, la Bodega. Foto: Anna Vila

Mentre algunes van haver de tancar les seves portes ben aviat, botigues com Cal Mestres van persistir fins a l’any 2006 i d’altres, no s’han donat per vençuts. La impremta de la família Oller n’és l’exemple. L’any 1977, els fills del Juan Oller van traslladar la impremta a un nou punt de la vila, la plaça Barcelona 92’, on segueixen avui dia.

“La impremta no ha tancat mai, encara funciona” afirma Jaume Oller, fill de la família, durant la visita a l’antiga impremta que el seu pare va obrir l’any 39. “De records, tants com vulguis. Jo vaig estudiar per això i vaig ser-hi des dels 17 anys. Hi ha la meva vida aquí dins i segueix sent-ho”. La nostàlgia a la veu d’en Jaume reflecteix l’emoció que centenars de calafins van sentir en veure com es reobrien les portes de les botigues on van créixer i van passar gran part de les seves vides.

Jaume Oller a l'antiga impremta del seu pare. Foto: Anna Vila

“Això també forma part de la història del poble” recorda en Jaume, mentre observa els programes i els fulletons que aguanten penjats a les parets de l’antiga impremta. Cartells del Casal de Calaf, de la Unió Calafina i, fins i tot, cartells publicitaris de la panceta ‘La Segarra’. Tot són records de la història del poble, de la seva família i de la seva vida. El projecte 'Les botiges antigues de la plaça Gran. Un tresor recuperat' no només ha quadruplicat les visites al municipi, sinó que retorna la vida a un espai que lluita contra l'oblit.

Més informació: 

Web Turisme de Calaf

Horaris visites:
De dimarts a dissabte a les 10h i a les 12h

Diumenges:
De juny a setembre, tots els diumenges, a les 10:30h i a les 12:30h
D’octubre a maig, el primer i tercer diumenge de mes, a les 11:00h

Punt de sortida a l’Oficina de Turisme. Cal reserva prèvia per a grups de més de 15 persones

Per altres dates, horaris o més informació: 93.868.08.33 o calaf.turisme@calaf.cat

A

També et pot interessar