La Collanada

Foto: 

Cedida

La Coll@nada: 15 anys construint una Igualada millor

Quinze anys de festes populars i al carrer, fetes des de la base
Bet Altarriba
,
06/08/2018
Activa't
L'Associació Juvenil La Coll@nada celebra enguany 15 anys i ho fa continuant amb la mateixa essència dels seus inicis: per canviar la festa igualadina, creant sinergies amb diverses entitats de la ciutat. Naixia amb objectius clars: "quan arribava la Festa Major, el jovent marxava de la ciutat. Volíem construir alternatives populars a una ciutat on hi havia un monopoli de la Festa Major amb interessos privats darrere". El col.lectiu plantejava que les entitats i les colles poguessin finançar els seus projectes amb les barres de Festa Major, però no es tractava d’una lluita contra els bars i les terrasses, sinó que volien la recuperació de l’espai públic i de marcs reguladors que prioritzessin a les entitats i a les iniciatives de la ciutadania. La seva premissa era i continua ferma: durant aquests quinze anys, La Coll@nada s’ha convertit en un agent actiu, crític amb qui mana i compromès amb el teixit social i cultural d’Igualada.

Des de La Coll@nada valoren que després d'aquests quinze anys han passat de ser un col.lectiu de colles i entitats a ser un moviment: un moviment de moviments dins la ciutat. Hi participen diverses entitats del moviment juvenil igualadí (corals, caus, arran, assemblea feminista, balls...) que han trobat en La Coll@nada un lloc en comú, un punt de trobada, un espai diàfan del què es cou a Igualada per canviar-ho, un altaveu. Comparteixen la visió de la ciutat, plantegen alternatives a les problemàtiques que viuen com a ciutat. Un moviment per a una festa que valgui la pena ser viscuda. 15 anys d’encerts i rectificacions, però això és aprendre: "La Coll@nada és una escola de vida. Un cop has estat collanaire no deixes de ser-ho".

La Coll@nada sempre està en moviment, i com a prova d’aquest fet és la seva evolució de crear altres alternatives com la creació de Barraques o del Territori Festiu. Però no només durant la Festa Major d’Igualada, sinó també organitzant el Cap d’Any o Sant Faust, la Festa Major d’Hivern o el Carnestoltes. Totes aquestes festes són el resultat de gent implicada de forma voluntària que li dediquen moltes hores i molt d’esforç de forma comuna i conjunta, sempre amb l’objectiu de canviar i transformar allò que no els hi agrada de la ciutat per tal de construir "una Igualada millor" i sempre continuant transformant el model de festa d’Igualada, amb un esperit popular i comunitari, crític i polític, que no partidista.

Des de sempre han considerat que "la ciutat és un reflex de com actuen i operen diversos agents sociopolítics, no només durant la Festa Major, sinó també la resta de l’any. Seguim apostant per crear petits contrapoders populars i juvenils que plantegin alternatives a les problemàtiques que vivim com a ciutat. Per exemple, quan l’Ajuntament no aporta transparència i participació a les entitats respecte a temes que els hi afecten, nosaltres ens enxarxem amb el teixit social i cultural de la ciutat i plantegem processos de participació oberts i inclusius i que arribin a consensos reals. Quan sembla que els únics esdeveniments que interessen a la institució, són macromogudes que no reverteixen en res a la ciutat, que no generen cap impacte a la ciutat més enllà que durant 3 dies s’omple de gent consumint, que enriqueixen les butxaques d’uns pocs i que a més ens precaritzen al jovent de la ciutat, nosaltres apostem fer festes populars i al carrer, fetes des de la base".

Fum a punt per a la Festa Major d’enguany 
Segons La Coll@nada, l’anys passat -de l’espurna i les ganes de canvi, de construir nous espais- van atiar el foc amb un nou territori festiu. D’aquest foc se’n desprenia un fum que creix i que és imparable, i que es filtra per tots els racons de la ciutat. A més, afegeixen que: "el fum ens avisa, és una senyal d’alerta. Atentes, un any abans de les eleccions que ens volen vendre fum".

La Festa Major d’enguany té el context polític més difícil dels darrers anys: "la irrupció en l’escena social del moviment feminista amb tanta força o l’empresonament i l’exili de moltes persones al nostre país, fan que nosaltres no poguem estar al marge. És la Festa Major que necessita i espera un moment polític com l’actual". En aquest sentit, l’organització de la Festa Major d’enguany tornarà a comptar amb el protocol contra les agressions masclistes i LGTBIfòbiques, per 4t any consecutiu i amb novetats. I el diumenge 19 d'agost, han organitzat una "Jornada no mixta" que durarà tot el dia al CSA Delícies.

A més, el dilluns de Festa Major -després del Pregó- se celebrarà un acte simbòlic per a les preses i exiliades polítiques, conjuntament organitzat per diverses entitats. A més, també canvien el nom de la tria de l’Hereu i la Pubilla, ja que consideren que aquests noms i rols estan descontextualitzats i passaran a anomenar-se: la Tria de les Espurnes. Un dels canvis més importants d’aquesta Festa Major és el canvi de dia de l’Operació Cigró que passarà de dijous a dimecres. Conseqüentment, el dijous hi haurà una nova activitat: la Festa de la Passacalle, una batalla de DJs que barrejarà diferents estils, organitzada conjuntament amb la FESTHI. Com a novetat, totes les activitats es traslladaran a la Pl. Pius XII, "un espai visible que no ens condemna a la perifèria i a la invisibilitat de les activitats i que és accessible per a tothom".
 

Més informació: 

A

També et pot interessar