Festa Major d'Igualada

Foto: 

Cedida
El Ball de Sant Miquel i els Diables, d'Igualada

Igualada: 3 festes majors en 1

Seleccionem els actes imprescindibles de la festa gran igualadina
Surtdecasa Centre
,
19/08/2019
Fires i festes

Si viviu a Igualada haureu vist aquests dies, 3 programes d'actes per la setmana de la Festa Major. Doncs sí, són 3, perquè són 3 les festes que conflueixen en la Festa Major igualadina. Una l'oficial, organitzada pel Departament de Cultura de l'Ajuntament d'Igualada, que també engloba i es nodreix de les altres dues: la de Sant Bartomeu organitzada per la FESTHI (Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada) i la de La Coll@nada organitzada per l'Associació Juvenil La Coll@nada, que representa més d'un 30% del total de la festa i que enguany fan un pas més cap a l'autogestió, renunciant als 10.000€ de subvenció que fins ara rebien de l’Ajuntament d’Igualada. Enguany també és un any especial, ja que el dia de Sant Bartomeu, 24 d'agost, (eix troncal de la Festa Major de la FESTHI) és dissabte, cosa que fa que conflueixin molts actes, tant del dissabte com de la vigília, amb alguns actes oficials de la Festa Major. Enmig de tal quantitat d'actes, us n'hem seleccionat els 10 imprescindibles!


Foto: Joan Solé - Ajuntament d'Igualada

  • imatge de control 1per1

1. Dos pregons
La Coll@nada comença la setmana amb el Pregó, un espectacle ple d'enginy que cada any sorprén, protagonitzat per les espurnes de l'any passat i les colles de la mateixa associació. I el dijous és el torn del Pregó de la Festa Major, enguany protagonitzat per Toni Albà, i que donarà el tret de sortida oficial als actes de la Festa Major 2019. 
> Quan? Dilluns 19 d'agost, 20:00h: Pregó de La Coll@nada | Plaça Pius XII
> Quan? Dijous 22 d'agost, 21:30h: Pregó oficial de la Festa Major | Plaça de l'Ajuntament
 

Foto: Joan Solé - Ajuntament d'Igualada

2. Cercavila tradicional i Processó de Sant Bartomeu
Com comentàvem abans, el fet de que Sant Bartomeu sigui enguany el dissabte, fa coincidir per exemple la Cercavila tradicional amb la Processó de Sant Bartomeu. Una rera l'altra. A mitja tarda sortirà la Cercavila tradicional des de la plaça Pius XII recorrent els carrers i places del casc antic fins la plaça de l'Ajuntament. I a les 20h començarà la Processó de Sant Bartomeu amb sortida i arribada a la plaça del Bruc, amb l'espectacular entrada de la imatge del Sant a la Basílica de Santa Maria, on es cantaran els goigs en honor a Sant Bartomeu.
> Quan? Dissabte 24 d'agost, 18:00h: Cercavila Tradicional
> Quan? Dissabte 24 d'agost, 20:00h: Processó de Sant Bartomeu 
 

Foto: Joan Solé - Ajuntament d'Igualada

3. Jocs bèsties
Un dels actes clàssics i més concorreguts de La Coll@nada. Una tarda molt divertida per gaudir amb la família i els amics, plena d'activitats d'allò més esbojarrades i peculiars: curses de nadons, apilament de caixes, arrossegament de sofàs i la tradicional cursa de la síndria a la muntanya del pi entre d’altres activitats. I en acabat, a la mateixa Ronda del Rec, tindrà lloc l'’Igualadí de ferro, un recorregut d'obstacles que els participants hauran de superar entremig d’aigua, fang, males herbes i bales de palla entre d’altres elements, per demostrar que són uns bons igualadins de ferro.
> Quan? Dimarts 20 d'agost, 18:00h | Ronda del Rec
 

4. Microteatre 'Xiques'
El Teatre de l'Aurora presenta la segona edició de la proposta de microteatre 'Xiques' després de la gran acollida de públic que va tenir la primera edició durant la Festa Major d'Igualada de 2018. Seran cinc espectacles nous on hi participaran una quinzena d'artistes principalment locals i comarcals de diferents disciplines. L'al·licient és que l'escenari deixa de ser l'habitual per apropiar-se d'altres zones del teatre com els camerinos, els passadissos, l’escala d’emergència o la sala d’assaig de la Coral La Llàntia.
> Quan? Del 20 al 22 d'agost | Teatre de l'Aurora
 

Foto: Joan Solé - Ajuntament d'Igualada

5. La Passacalle
La vigília de Sant Bartomeu tindrà lloc La Passacalle, recuperada relativament fa pocs anys, però que supera tots els previstos any rera any. Un acte festiu nocturn amb totes les comparses del seguici que recorren els carrers de la ciutat anunciant la festa i encomanant l’alegria, i on es habitual veure les comparses perdent les seves formacions habituals.
> Quan? Divendres 23 d'agost, 21:45h | Sortida de la Plaça de l'Ajuntament
 

Foto: Joan Solé - Ajuntament d'Igualada

6. Fes-ta el dinar
Taules, cadires, paelles, olles i cassoles... ocupant la Rambla Sant Isidre de punta a punta, des del carrer Sant Magí fins ben passat el carrer d'Òdena. Colles d'amics i famílies sencerers cuinant i dinant al mig de la Rambla, en un àpat únic compartit amb la ciutat. Un dels actes cabdals i multitudinaris de La Coll@nada, i indispensable en la Festa Major d'Igualada.
> Quan? Dissabte 24 d'agost, 12:00h | Rambla Sant Isidre
 

Foto: Joan Solé - Ajuntament d'Igualada

7. Diada castellera
Diumenge al migdia tothom a plaça, per veure els Moixiganguers d'Igualada portant els seus millors castells a casa. La Colla Jove Xiquets de Valls i els Capgrossos de Mataró completaran la diada, en una de les places castelleres històriques del país.
> Quan? Diumenge 25 d'agost, 12:15h | Plaça de l'Ajuntament
 

Foto: Joan Solé - Ajuntament d'Igualada

8. La revetlla de les 5 places
Ja fa molts anys que té un paper destacat a la Festa Major i representa un tret identitari de la ciutat. Concerts, espectacles, orquestres, balls... a les places del casc antic i riuades de gent pels carrers amunt i avall, gaudint de la nit més llarga de la Festa Major.
> Quan? Diumenge 25 d'agost, 22:00h | Places del casc antic
 

9. Concerts per a tots els públics
Durant tota la setmana hi ha una variada programació musical en diversos indrets de la ciutat. Hi destaquen el concert de Dr. Prats i Obeses el divendres 23 al Parc Central, el tribut a Bruce Springsteen de Manel Fuentes el dissabte a la plaça de Cal Font, Jazzwoman (dissabte) i Tribade (diumenge) programades per La Coll@nada a la plaça Pius XII, la 8a edició edició del rrrrec festival el diumenge a la zona de barraques i la 7a edició de l'Igualada Rock City el dissabte també a la zona de barraques.
 

Foto: Joan Solé - Ajuntament d'Igualada

10. Operació Cigró
Un altre dels actes de La Coll@nada, que s'ha fet imprescindible en la Festa Major igualadina. A la plaça Pius XII no hi cap ni una agulla. Un sopar basat en productes de proximitat i en el cigronet de l'Alta Anoia, i en acabat un divertidíssim espectacle ple d'actuacions esbojarrades de diverses colles a dalt de l'escenari.
> Quan? Dijous 22 d'agost, 22:00h | Plaça Pius XII
 

A

També et pot interessar