Jump to navigation
ELS PASTORETS Tot i que l’origen dels pastorets els trobem en les representacions medievals que se celebraven en esglésies el dia de Nadal, avui Els Pastorets, ja han superat l’àmbit religiós i esdevenen una obra teatral, amb música, efectes, i un argument que combina la història del naixement de Jesús, la lluita del bé i del mal entre àngels i dimonis, i diverses històries i diàlegs de caire humorístic entre pastors.
Els Pastorets d’Igualada, més de 60 anys en escenaDe la mà del Grup de Teatre Esbart Igualadí, els Pastorets d’Igualada posen en escena aquest espectacle de Josep Maria Folch i Torres a partir del diumenge 23 de desembre. La temporada 2018-2019 comptarà amb cinc actuacions - tres de sessió reduïda i dues de sessió completa- al Teatre Municipal l’Ateneu. Més de 100 persones fan possible la posada en escena dels Pastorets d’Igualada, que enguany celebren 60 anys. Un espectacle ple de color, música i efectes, amb un toc molt particular incorporant decorats que simulen diferents espais de la comarca, com per exemple Montserrat, per potenciar el sentiment anoienc.
Per celebrar els 60 anys han organitzat diverses activitats paral·leles a les representacions dels Pastorets, entre les que destaca la representació de l’Infern més gran de Catalunya, que tindrà lloc el dia 29 de desembre, a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada. Les entrades, es poden adquirir a través de la nova App o del portal web (també renovat) dels Pastorets d’Igualada.
Els Pastorets de Calaf, gairebé un segle de vidaDes de 1925, Calaf representa Els Pastorets, un espectacle únic on hi participen més de 100 intèrprets, es presenten una cinquantena de decorats treballats al detall, efectes especials que no deixen indiferent a l’espectador, i una excel·lent sonorització i il·luminació.La música original escrita pel prestigiós compositor Mn. Valentí Miserachs i Grau va ser revisada i adaptada el 2015, en motiu del 90è aniversari, i és interpretada per la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i del Cor ARSinNOVA, amb la voluntat d’incorporar una banda sonora única, amb una interpretació i qualitat sonora actuals per tal de fer lluir tant la composició com l’espectacle.
La sala gran del Teatre del Casal de Calaf, completament renovada, és l’escenari d’aquesta representació espectacular, màgica i entranyable, que donarà el tret de sortida el dia de Nadal. El dia 23, però, ja començarà la primera representació dels Pastorets Infantils, protagonitzada per nens i nenes de la població. Aquesta funció infantil també es podrà veure, per primera vegada, a la Sala Gran del Teatre Kursaal de Manresa (el dia 29 de desembre, a les 18h). Els Pastorets de Calaf tenen una durada de 2 hores i 45 minuts, amb un entre acte de 15 minuts.
PESSEBRES VIVENTS Són molts els pobles que durant els dies de Nadal es converteixen en l’antiga Palestina de l’època de Jesucrist per recrear el seu naixement, i també altres passatges de la seva vida com la visita dels Reis d’Orient, o la fugida a Egipte. Al Centre de Catalunya en trobem diversos destacats pel seu renom i peculiars pel lloc on s’escenifiquen.
Els Prats de Rei, l’únic Pessebre Vivent de Catalunya amb banda sonora originalLes muralles del poble donen la benvinguda als visitants i són l’entrada al Pessebre Vivent. Els carrers i places de la vila es transformen en un gran escenari i, ajudats per la màgia del guió i d'uns decorats espectaculars, transporta al visitant a l'antiga Palestina, on fa més de 2.000 anys va néixer Jesús, el Mesies. El soroll del mercat, els passos sorollosos dels soldats, el mall del ferrer que pica, la humil establia amb el naixement, l’emoció dels pastors pel nouvingut, la crueltat d’Herodes, la generositat dels tres reis... Són alguns dels més de vint quadres que es recreen en els diferents escenaris d’aquest espectacle que transforma durant uns dies tot el poble i la seva gent de la mà de l’Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra.
Un dels trets més importants és que els actors parlen de viva veu i que té música pròpia. Ms. Valentí Miserachs va compondre l'oratori “Nadal, El Pessebre Vivent dels Prats de Rei” per a orquestra, cors i soprano solista, expressament per aquesta obra. Va ser estrenada a Roma (l'any 1987) i ha estat interpretada en dues ocasions a les nostres comarques (el 1988 dirigit per Ms Valentí Miserachs i el 1996 per Concepció Ramió). La música que acompanya el Pessebre s'ha enregistrat en aquestes dues actuacions. Les representacions de la 47a edició seran el 26 i 30 de desembre de 2018, i els dies 1, 6 i 13 de gener de 2019, a les 18:30h.
Piera, un tradicional Pessebre Vivent del dia de Nadal Al municipi de Piera, la tarda del dia 25 de desembre, els nervis corren entre la població perquè ha arribat el dia del Pessebre Vivent, una de les tradicions més arrelades dins el calendari festiu, que es celebra des de fa 29 anys. De les 18h a 21h el casc antic de la vila, el Castell i els seus voltants, es transformen per apropar al visitant a un hipotètic Natzaret i recrear, al llarg d’una trentena de quadres, l’entorn i la vida de Jesús, des del seu naixement, l’adoració dels pastors i els Reis Mags d’Orient, passant pel dia a dia de la gent de l’època que treballa en diferents oficis. És un espectacle molt treballat, proper entre figurants i públic, que recrea una atmosfera casi real de com es vivia en aquella època. Els visitants acaben el recorregut fent un mos de pa torrat a la plaça del Tricentenari.
El Pessebre Vivent de Piera s’ha convertit en tradició i visita obligada per part dels veïns de Piera i rodalies, i tot plegat gràcies a l’esforç i el treball de gairebé 200 persones, entre figurants, muntatge i col·laboradors, i tot sota la gestió de la Comissió Organitzadora del Pessebre i el suport de l’Ajuntament de Piera. Les entrades es poden compra el mateix lloc de l’espectacle.
Capellades, un pessebre vivent dins els jardins d’una casa senyorialSi en la majoria de poblacions el pessebre vivent es recrea al nucli històric, a Capellades l’escenari del pessebre vivent és Vivent als Jardins de Casa Bas. Una edificació senyorial de finals del segle XVII que pren el nom d'una de les primeres famílies propietàries de l'immoble, i que està declarada com a Bé Cultural d'Interès Local. Els baixos d'aquesta construcció feien funcions de muralla de la vila i la seva estructura arquitectònica incorpora una singular volta que en constituïa una de les d'entrades tancades amb portal.
Per veure el pessebre els visitants han d’anar al carrer d’Oló de la població i des d’allà iniciar el recorregut del pessebre que recrea diferents quadres al voltant del naixement de Jesús. En aquest entorn tant particular el Grup Teatral de Capellades representa, per primera vegada, el Pessebre Vivent. La funció serà el diumenge 23 de desembre de 2018, de 18.00 h a 20.00 h. El preu de l'entrada és de 3 euros pels adults i 2 per als infants.
Web Anoia Turisme