Passió de Cervera

Foto: 

Cedida

La Passió de Cervera, un dels tresors més ben cuidats de la Segarra, torna a l'escenari

Omplirà de teatralitat i tradició el Gran Teatre de la Passió del 24 de març al 27 d'abril
Cristina Mongay
,
07/03/2019
Espectacles
La Passió de Cervera és una de les passions més importants del país, juntament amb la d’Esparreguera, Olesa i Ulldecona. També és una de les més antigues; està documentada des del 1477 i el seu text, El Misteri de la Passió de Cervera, data del 1534. Inicialment, es duia a terme dins el temple de Santa Maria, però en ser estroncada a causa de prohibicions canòniques, va reviure fora de la Parròquia i s’ha mantingut fins a arribar als nostres temps.

La història
La Passió de Cervera fa referència a la història més llegida, explicada i representada de tots els temps. Posa sobre l’escenari i davant del públic la dramatització d’un conjunt d’episodis claus en el naixement de la religió cristiana. Més enllà de la seva dimensió religiosa i cultural, la Passió és, sobretot, una història humana, intensa i plena de dramatisme, emoció, traïció i dolor. Una història que no deixa indiferent!

L'arrelament d'una tradició
L'origen de l'espectacle de la Passió se situa en les representacions medievals de la vida de Jesús, els anomenats ‘misteris’. L'evolució d'aquestes representacions dramàtiques donà lloc a les representacions teatrals. A Cervera, la representació de la Passió està documentada des del 1481. Segons la Universitat de La Sorbona de París, es tracta de la representació de la vida i mort de Crist més antiga d’Europa. Actualment, la Passió de Cervera es considera un dels espectacles teatrals amateurs de més qualitat i de major magnitud que es representen a Catalunya, alhora que un excel·lent exemple del nostre patrimoni cultural.



La Passió Medieval de Cervera
La representació de la Passió Medieval de Cervera és una reconstrucció dramàtica de més de dues hores. El seu objectiu és transportar al públic en el temps a través de les seves peculiars característiques.

Aquesta és una funció única a tota Catalunya, de la qual només se'n fa una representació el dissabte 6 d’abril que estarà dirigida per un nou director, en Xavi Iglesias. Es materialitza en el mateix escenari que es feia antigament, a la Parròquia de Santa Maria de Cervera, un tret especial al qual cal unir la naturalitat de la seva il·luminació, procedent dels vitralls de l'Església, durant la tarda, i d'espelmes, al capvespre.

El text que s’hi representa es recita en català antic, procedent de la versió original de 1534 recuperada durant el segle XX per l’estudiós cerverí Duran i Sanpere i la seva filla. Per que fa al  vestuari i l’escenografia que es llueixen, aquests també reprodueix fidelment els emprats en aquella època i són fruit de les mans de l’Alba Cuñé i Solé.

Una de les curiositats d'aquestes representacions medievals era la presència del director escènic durant tota l'obra. Era un factor important en aquells temps i és per aquest motiu que Pep Oriol, director escènic de la reconstrucció històrica, es trobava aquell dia al peu del canó guiant i dirigint l'acció teatral. Finalment, cal sumar la voluntat d’omplir de música en directe d’arrel medieval el temple, una tasca liderada pel musicòleg medievalista Daniel Vilarrúbias i Cuadras, a partir d’acotacions del manuscrit.



Les representacions de la Passió de Cervera
La Passió de Cervera omplirà de tradició i dramatisme el Gran Teatre de la Passió els dies 24 i 31 de març, i el 7, 13, 19 i 27 d’abril. Un total de sis representacions on actors, actrius i tècnics de tota mena es deixaran la pell sobre l’escenari per fer vibrar al públic assistent.

Enguany repetiran com a directors artístics l’equip configurat per la Mariona Dalmases, el David Mora i la Gemma Palà. La seva intenció principal és fer una Passió on el poble tingui molta importància, més enllà del protagonisme que tenen inevitablement els personatges principals de la història.

De la mateixa manera que succeïa en les darreres edicions, entre els personatges principals de l’espectacle, hi ha actors i actrius de la Segarra, i també de diferents indrets de Catalunya. Entre els papers canviants d’enguany, val la pena deixar constància de les noves cares d’alguns dels personatges dolents –encarnats per veïns de Cervera–.

Entre les novetats d’enguany també destaca la incorporació del segarrenc Enric Porta com a nou escenògraf i el canvi dels primers 20 minuts de l’espectacle, una modificació forçosament acompanyada d’una nova escenografia. Aquest gir en la Passió vol posar a prova a l’equip interpretatiu, l’equip tècnic i al públic, guanyar ritme a l’espectacle i reduir el soroll que prové de dins de l’escenari.

La Passió de Cervera 2019 vol ser, més que mai, un espectacle de tradició del poble, que s’arrela amb força al seu passat i que té molt clar cap on vol caminar al futur.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar