Menta

Foto: 

Cedida

Argençola: Una jornada amb gust i olor a menta

El municipi de l'Anoia acull una nova edició del Mercat de les Espècies, enguany dedicat a la menta
Bet Altarriba
,
05/06/2019
Entorn
Aquest dissabte 8 de juny, arriba una nova edició del Mercat de les Espècies a Argençola, una mostra que s’ha consolidat com a punt de trobada per als amants de les espècies i plantes aromàtiques, medicinals i culinàries. A través d’aquest Mercat, basat també en jornades tècniques i que enguany arriba a la seva novena edició, es dona a conèixer l’ús de les espècies del nostre entorn i territori, moltes d’elles desconegudes per a nosaltres; així com a la vegada també és un punt de reunió per a les persones interessades per l’alimentació, la gastronomia, els hàbits de vida saludables, els remeis, la medicina, l’esport i la salut.

La premissa essencial del Mercat de les Espècies és la de donar a conèixer la recol·lecció, el cultiu, la comercialització, els usos, les aplicacions... de diverses espècies i plantes. Cada any, una espècie concreta és la protagonista. Són els casos de la mostassa, la farigola, el saüc, el safrà... i enguany la menta. Amb tot això, aquesta mostra té altres objectius com són “recuperar, difondre, fomentar el coneixement, però amb el plus de qualitat”, explica Astrid Van Ginkel.

L’Astrid és llicenciada en Farmàcia i Màster en Biologia i és també especialista en plantes útils. Van Ginkel és una de les impulsores d’aquest Mercat, dirigit i organitzat sota la batuta d'El Trill d’Argençola, una associació formada per veïns del terme d’Argençola, i els seus nuclis de població, Carbasí, Clariana, els Plans de Ferran, Porquerieses, Rocamora, Albarells i la Goda, i que es caracteritza per la preservació i el foment del medi natural, de la cultura, les festes, les tradicions i la història del terme municipal d’Argençola. Aquesta associació va néixer quan diversos veïns s’uniren per lluitar contra l’abocador que es volia posar al municipi, ara fa una dècada. “Som una associació que vetlla pel medi ambient, les persones, la pedra seca, l’entorn...”, explica Van Ginkel. I és que El Trill organitza durant l’any diverses activitats que així ho corroboren: el Tió, la matinal d'Intercanvi de Llavors de la Catalunya Central, diverses caminades, accions per la recerca de la memòria històrica...

  • imatge de control 1per1

Imatge d'una edició anterior del Mercat | Foto: Ramon Sunyer

Així doncs, el Mercat de les Espècies neix fa quasi una decàda, i gràcies a la seva consolidació i arrelament, segons Van Ginkel “ha aconseguit fer xarxa, és a dir, que gent apassionada de les plantes es trobi a Argençola, i també fer difusió i divulgació de qualitat”, raona. Per altra banda, Van Ginkel afirma que “es molt notori l’interès en aquest sector, sobretot ara que s’ha pres més consciència amb els productes ecològics, de proximitat, així com també els usos antics i tradicionals de les plantes. Però tot i així, hi ha molta gent que no sap el nom de les plantes, ni com ni quan recol·lectar-les, ni com utilitzar-les ni perquè serveixen... I això no passa al món urbà, sinó també al món rural”.

La menta, protagonista del 9è Mercat de les Espècies
Enguany el Mercat de les Espècies celebra la seva novena edició, i ho fa amb la menta i els poníols com a protagonistes. Una oportunitat per conèixer els usos i aplicacions d’aquesta espècie. L’experta explica que la menta és present -a nivell alimentari- en molts plats del món: des d’Àsia, Àfrica, Sudamèrica, la cuina mediterrània... Així com també revela alguns dels seus usos, com per exemple, que és un gran anestèsic, que és totalment terapèutica -demostrada científicament- per a l’alleujament de la tos, del dolor muscular,  dels espasmes menors gastrointestinals, flatulència...

Imatge d'una edició anterior del Mercat | Foto: Ramon Sunyer

Tot i això, al Mercat de les Espècies també es potencien les parades amb productors locals, ecològics i que són “totalment interactives. No només venen el producte, sinó que també ofereixen activitats i tallers, com per exemple, com caramel·litzar fulles de menta, com assecar-les...”, explica Van Ginkel. A través del Mercat de les Espècies, el i la visitant podrà gaudir en primera persona d’experiències més vivencials com maridatge i fermentatge amb menta, tallers, activitats adreçades per al públic infantil -mandales amb fulles de menta-, una sortida botànica per reconèixer els diversos tipus de menta silvestre que tenim a la vora i al nostre entorn, un concert de bols tibetans i cants harmònics, una exposició sobre la menta, un dinar amb plats culinaris elaborats amb aquesta espècie, i un ball final amb swing i mojitos de menta. T’ho perdràs?
 

Més informació: 

A

També et pot interessar