Jump to navigation
Dilluns
2 desembre 2024
Terres de l'Ebre
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Comença la temporada de la clotxa a la Ribera d'Ebre
Fins al 15 de maig es podrà tastar aquest plat tradicional als restaurants riberencs
Surtdecasa Ebre
,
13/05/2013
Menjar i beure
El president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Ribera d’Ebre, Joan Casanova, definia aquesta recepta en la roda de premsa de presentació de la desena Festa de la Clotxa: “La clotxa és el plat tradicional per excel·lència de la Ribera d’Ebre, que diu molt dels orígens de pagès de la comarca i alhora posa en relleu la senzillesa i riquesa de la nostra gastronomia”.
La Festa de la Clotxa, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Miravet, ha representat el tret de sortida a tota una primavera en què la clotxa serà la protagonista a molts restaurants ja que la majoria de restauradors de la comarca l'inclouran a les cartes dels seus establiments fins el dia 15 de maig.
La recepta és d'una senzillesa sublim, però resumeix a la perfecció els sabors mediterranis. Pa, tomàquet, arengada, ceba cuita, sal i oli. El procediment? Senzill. Cal tallar pel mig un pa de mig quilo i treure-li la molla. Hem d'escalivar la ceba, l’all i el tomàquet, i posar l’arengada a la brasa. El pa mig buit ens serveix de recipient per posar els diferents ingredients cuits i esmicolats. S'amaneix amb un bon raig d’oli d’oliva de les Terres de l’Ebre, que impregni bé tot el pa, i es tapa amb la molla.
Ara bé, els restaurants ja han avançat que la recepta de la clotxa estarà a mercè del seu criteri i originalitat. Per això, podreu trobar pizza de clotxa, farcellet de clotxa, clotxetes, calzone de clotxa o, fins i tot, paté de clotxa.
A més, enguany és una jornada especial ja que s'ha publicat un llibre que recull la història d'aquest plat tradicional. L’antropòloga cultural i museòloga, Carme Queralt, va presentar a Miravet el llibre
La clotxa i la seua festa
, publicat aquest mes de febrer per Cossetània Edicions.
--
Tota la informació
'La Clotxa als restaurants de la Ribera d'Ebre' (enllaç)
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
Els 10 plans per fer a Setmana Santa a les Terres de l'Ebre
Foto:
Cedida
Les 6 experiències gastronòmiques del març a les Terres de l'Ebre
Foto:
Cedida
Sara Blanch: “En els últims anys, l’òpera està agafant importància i es fa molt més present en la societat”
Foto:
Jaume Boldú
Els 10 imperdibles del Mercat Ibèric d'Alcanar
Foto:
Cedida
María Martín Conesa: "Aquest projecte d'autosuficiència consisteix en intentar viure només amb allò que és indispensable"
Foto:
Cedida
Els 5 plans imprescindibles de tardor a les Terres de l'Ebre