Jump to navigation
Dissabte
30 novembre 2024
Terres de l'Ebre
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
L'alimentació que demana la primavera
El bon temps i la preparació a l'estiu marquen la nostra agenda alimentària
Surtdecasa Ebre
,
25/06/2013
Menjar i beure
Abans de començar l'estiu i sortir de casa per anar de copes, de tapes o de bocates, val la pena haver aconseguit un equilibri alimentari ben saludable. I la primavera és un bon moment per fer-ho. Per això, et volem presentar una sèrie de bones receptes per a que preparis el cos perquè, un cop es doni el tret de sortida a la temporada d'estiu, estiguis més sa que un enciam.
Ves al mercat:
El mercat és el gran museu del menjar fresc, el lloc on tots els productes -siguin carns, peixos, fruites, verdures- estan acabats d'arribar o bé de l'hort o bé del mar o l'escorxador. Anar al mercat afavoreix el gust per a una alimentació sana, ja que dóna peu a que puguis comprar productes frescos amb diferents propietats per combinar en un mateix àpat. A la primavera, és obligada la visita a la fruiteria per comprar maduixes, cireres, albercocs, peres i també les millors hortalisses com les carxofes, els pèsols, les faves, la carabassa i les millors cols i bròquils.
Mescla colors
: És cert que mengem per la vista. Els colors atractius afavoreixen que mengem més de gust, però sobretot, que ingerim més varietat de nutrients. Del
boom
d'aquesta forma de menjar n'ha tingut la culpa un
best seller
publicat per James Joseph, del Centre de Recerca sobre la Nutrició Humana del Departament d'Agricultura dels Estats Units. El blanc de les cebes, els alls, les endívies o els porros són rics en potassi. El color taronja de la pastanaga o la carabassa és ric en vitamina C i beta-carotè. Per exemple, el roig del tomàquet o el rave són rics en licopè i les antocianines,que milloren la salut del cor i disminueixen el risc de càncer. El verd de les bajoques, de les bledes, dels enciams, carxofes i un llarg etcètera contè luteïna, un antioxidant que reforça la visió.
Recupera receptes
: És un bon moment per recuperar recpetes antigues. Normalment els nostres avis feien cuina de temporada i, per això, conserven algunes anotacions que val la pena recuperar i, de passada, fem honor a la familia i els donem el protagonisme que mereixen. N'és un bon exemple les faves cuinades a la catalana, o les truites de pèsols i de carxofes, o una coca de verdures i sardina.També és moment òptim per provar receptes “modernes” de les que es fan als locals d'oci més
chic
de la capital. Un coctel bloodymary – amb base de tomàquet- un gaspatxo de síndria; un tàrtar de salmó amb espècies, un carpaccio de carbassó i parmesà o una amanida de provolone, cireres i flors.
Menja ecològic:
Molts dietistes estan d'acord en que una alimentació amb productes ecològics – sense que hagin estat tractats amb fertilizants o productes químics- és la base per a una vida saludable. Descobreix les botigues de productes ecològics que tens a la vora i visita-les. A part de comprar productes de qualitat, normalment t'atendran amb més coneixement dels productes que venen que en una gran superficie. T'informaran de la procedència dels productes – que normalment són de proximitat- i de les propietats que tenen. En molts establiments, com per exemple a
Biosfera de Tortosa
, et porten les cistelles de fruita i verdura a casa cada setmana. Una bona opció per a la gent que no tingui tant temps per anar a la botiga.
Fes pauses per menjar:
És important que dediquem una estona de calma als nostres àpats, tant a l'hora d'esmorzar, com de dinar o sopar. Com diu un anunci de cervesa que s'ha fet popular en els últims mesos, “Són les nostres petites vacances”. Intenta evitar menjar assegut en un esglaó del carrer o atacar les màquines de
vending
de la teva oficina i, en moltes ocasions, menjar al restaurant o bar de la cantonada tampoc és una bona opció ja que en molts llocs utilitzen olis de baixa qualitat per coure el menjar. Et recomanem un bon esmorzar ja que, d'aquesta manera, rendirem millor i no arribarem a l'hora de dinar morts de gana i amb tendència a menjar massa. I a l'hora de dinar, o bé portar un
tupperware
a la feina o, directament i la millor de les opcions, anar a casa.
Reforços:
Està comprovat que la primavera és l'època que més complements vitamínics es prenen. Tot i que s'aconsella que aquests productes no es prenguin sense consultar al metge, poden ajudar a dormir, combatre la fatiga, estimular la memòria, controlar el pes i, molts cops, poden funcionar com antioxidants o per millorar el trànsit intestinal, sistema circulatori, sistema hematològic. “Ens visiten tot tipus de client. Des del pacient que acaba de sortir de la consulta del naturòpata, fins els pares que busquen un complement per fomentar l’activitat física i mental del nen o la persona que busca reduir l’estrès per poder dormir”, explica Manel Batalla de
Biosfera
, que acaba d'instal·lar una línia de productes vitamínics a la seva botiga de Tortosa.
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
Carles Castellà: "Preferim dir podar en lloc d'esllemenar; botifarra en lloc de baldana"
Foto:
Cedida
Per què Alcanar és un tresor iber?
Foto:
Cedida
Miquel Àngel Marín: "Nosaltres som unes guerrilles que volem evitar que la cultura es consideri només una cosa seriosa"
Foto:
Cedida
Les 8 històries de vida del TEDxAmposta
Foto:
Cedida
Els 10 plans per fer a Setmana Santa a les Terres de l'Ebre
Foto:
Cedida
Sara Blanch: “En els últims anys, l’òpera està agafant importància i es fa molt més present en la societat”