Romesco

Foto: 

Cedida
Salsa romesco

A menjar romesco!

Fins el 8 de desembre, gaudeix de les Jornades Gastronòmiques del romesco de Cambrils
Surtdecasa Camp
,
02/12/2019
Menjar i beure
Una de les salses més desitjades de les nostres contrades. El que molts no saben és que no només és la companyia perfecta del calçot, sinó una salsa que s'utilitza per cuinar amb arrossos, amanides o altres plats calents. El romesco és potent i versàtil i per això és òptim per potenciar la creativitat dels restauradors que saben perfeccionar-lo, deconstruir-lo o mesclar-lo per donar valor a la recepta ancestral. Et contestem les preguntes que sempre t'has fet sobre aquest regal del receptari català. I compte! Només tens fins el 8 de desembre per visitar els restaurants que participen en les Jornades Gastronòmiques del romesco de Cambrils.

- On trobar el millor romesco?
Hi ha 22 restaurants que fins el dia 8 de desembre ofereixen menús tancats basats en el romesco com a element protagonista. El maridatge d'aquest producte amb la cuina que ens és pròpia és excepcional ja que el romesco en salsa freda o plat cuinat és un menjar arrelat a la tradició marinera de Cambrils. Un ampli i divers ventall de restaurants, cadascun amb el seu estil propi.

- D'on ve aquesta deliciosa salsa?
El mateix terme romesco ve del mossàrab que significa barrejar i remenar coses diverses. Aquest fet torna a encaixar amb el patrimoni gastronòmic d'aquesta població de la costa del Camp de Tarragona. Segons una teoria més recent, provindria del romandalusí romíškal, per designar cetaci i que després el nom de l'animal va passar a la salsa que l'acompanya. Sigui com sigui, es tracta de l'únic plat de la cuina catalana que sol aparèixer als diccionaris culinaris internacionals com el The New Food Lover's Companion o a The Mediterranean vegan kitchen.

  • imatge de control 1per1

- Una recepta amb romesco
La recepta pot patir algunes variacions en funció dels productes de què es disposa i com millor qualitat tingui la matèria prima, més exquisit serà el resultat. En el cas del suquet amb romesco, podem començar per una bona picada amb ametlles, avellanes, pebrot sec, pa fregit, alls i tomaca escalivada, pebre vermell dolç i un bon raig de conyac. Una vegada enllestida, cal sofregir-la en una olla i afegir-hi el fumet i les patates. Quan la patata està mig feta es rectifica de sal, s'hi afegeix una mica de bitxo o pebre al gust i s'incorpora el peix. Una vegada està tot barrejat és el moment de deixar que l'olla faci xup xup durant uns 20 minuts i ja tindrem el plat llest.

- Quins plats podem provar?
Als menús hi trobarem plats com l'arròs de romesco, el bacallà amb romesco, les amanides amb romesco o altres de més originals com el romesquet dolç i, evidentment, el tradicional suquet de romesco. El suquet és un plat que van popularitzar els pescadors a principis del segle XX. El feien amb els ingredients que tenien més a mà com els alls, el pa sec, les ametlles, avellanes o, és clar, el peix. 

Més informació: 

A

També et pot interessar