Collita d'olives, a La Fatarella

Foto: 

Ajuntament de La Fatarella
Olives

La Fatarella fa un homentage online a la cultura de l'oli

La gravació de diversos vídeos serveixen d'aparador de cada una de les propostes que es presenten a la Festa de l’Oli
Surtdecasa Ebre
,
03/12/2020
Fires i festes
La Festa de l’Oli de la Fatarella és una celebració amb entitat pròpia que des dels seus inicis no ha fet més que créixer. Ha sabut donar a conèixer el fruit de la terra alhora que ha potenciat els valors turístics, comercials, agrícoles i socials de la zona. Un cap de setmana esperat per a tots els fatarallencs i visitants que aquest cop es transformarà en un aparador de la cultura de l'oli. Amb el desembre, en plena recollida de l'oliva, es dóna el tret de sortida a la campanya de l’oli, producte que s’acompanya de les múltiples propostes gastronòmiques. La Festa de l’Oli és una celebració que durant els darrers anys ha aplegat més de dos mil visitants atrets pels productes gastronòmics de la Fatarella i tots els actes festius associats. Destaquem allò que l'ha convertit en reconeguda:

La base de tot plegat: Els productes gastronòmics propis i de qualitat
El paisatge de La Fatarella denota la importància de l’agricultura i l’oli n’és el producte estrella gràcies al qual la Fira té entitat per sí sola. Des de l’any 1999, amb la primera celebració de la Fira a la Font de Sant Joan, l’oli ha fet créixer la celebració fins al que ara és. Inclòs dins de la Denominació d’Origen Protegida Oli de la Terra Alta, l’oli compta amb una qualitat excel·lent. De color groc i amb matisos que van del groc pàl·lid al groc or vell, té un gust afruitat mig intens i a mesura que avança la campanya pot adquirir un gust més dolç i un afruitat lleuger. Malgrat la pandèmia, els pagesos han treballat de valent, les olives s’han collit i les empreses productores, elaboradores i envasadores garanteixen que l’oli arribi a les nostres taules.


L'oli de La Fatarella està elaborat majoritàriament amb olives de la varietat empeltre i olives arbequines | Foto: Aj. de La Fatarella
I aquest no és l’únic atractiu pel paladar que ofereix la Fatarella. Les pastes com la coca d’avellana, els panadons, les capsetes, els muntets, els corassons, la coca fina, els ganxets o els pastissets, són per plaer i gaudi dels més llaminers, perquè la Fatarella ofereix bon producte i varietat pel que fa a pastisseria. Un producte essencial de la zona i de la seva gastronomia és l’avellana, inclosa a la DOP Avellana de Reus. Pel que fa a embotits se’n destaca la qualitat dels derivats del porc, amb la llonganissa pròpia, la botifarra de ceba i també la botifarra blanca. I per acompanyar-ho tot plegat i inclòs a la DO Terra Alta podem assaborir un bon vi. Les varietats blanques de la seva producció són la garnatxa blanca, el macabeu i la parellada i, pel que fa als negres, la garnatxa peluda, l’ull de llebre, la garnatxa negra i carinyena. Es reserva un espai especial pels vins rancis, que són especialment apreciats. Entre tan bona oferta de producte gastronòmic doncs, a la Festa de l’Oli no hi pot faltar l’àpat popular, les degustacions, els concursos de truites, la demostració de l’elaboració del millor allioli o l’esmorzar de la clotxa entre altres activitats vinculades al bon menjar i beure.

  • imatge de control 1per1


Esmorzar de la clotxa | Foto: Ajuntament de La Fatarella
L’entorn cultural, l’afany per aprendre i saber
La Festa de l’Oli és una molt bona ocasió per conèixer l’entorn, els costums i tot el que es relaciona amb el món i la cultura de l’oli així com el patrimoni natural i cultural, tan lligat al cultiu de l’olivera, com les abundants construccions de parets de pedra en sec, omnipresents en les seves terres. Conèixer el seu paisatge implica entendre la seva cultura. En aquest sentit la Festa compta amb nombroses activitats vinculades a veure i viure de ben a prop aquesta cultura que impregna La Fatarella. Es pot assistir a interessants i diverses xerrades a cada edició, a les jornades tècniques amb temàtica més específica o també als Premis Terraltí als millors olis d’oliva de l’anyada. Tot plegat, un reconeixement a la identitat pròpia de la zona que es desplega amb notorietat en l’agricultura, el seu producte resultant i la seva elaboració. La fira funciona com a agent de promoció del desenvolupament local i valora tots els recursos relacionats amb la cultura de l’oli. Alhora, estimula a l’intercanvi d’experiències entre els diferents sectors relacionats, com els productors, elaboradors, artesans, restauradors o consumidors.


Collita d'olives, a La Fatarella | Foto: Ajuntament de La Fatarella
Un mercat artesà amb tot el que la proximitat pot oferir
La Festa de l’Oli compta amb un mercat nombrós, divers i de qualitat. Passejar entre parades és conèixer també el producte que brinda el territori en els aspectes més variats: artesans del vidre, de la forja, de la fusta, de la palma, pastes i embotits de la Fatarella, oli d'oliva... i molt més! La comercialització de tot plegat posa també de manifest la importància dels productes agraris, artesanals i tradicionals del municipi. En aquest sentit, la Festa de l’Oli ha ajudat, any rere any, a donar una forta empenta al desenvolupament econòmic del qual també se’n deriva la rebuda del turisme sostenible i respectuós amb l’entorn.


Producte de La Fatarella| Foto: Ajuntament de La Fatarella
L’espai lúdic, la millor opció per entrar en calor a inicis de desembre
La Festa de l’Oli sempre s’ha dut a terme a inicis de desembre, amb la collita de l’oliva. El fred és viu durant aquest temps i com que el treball al camp també requereix estar en forma, a La Fatarella la Festa de l'Oli reserva un espai per l’esport i per desempallegar-se del fred. Segons els nostres gustos i forma física podem triar si volem recórrer l’entorn en bicicleta, caminant o corrents, així triarem la cursa atlètica, la caminada popular o la cursa en BTT. Totes elles són trobades ben nombroses i festives que any rere any van guanyant adeptes per disputar-se un bon lloc al podi. També hi ha el partit de futbol o el disputat concurs de pinyols, un moment en què la Fira capta l’atenció i la diversió de molts dels visitants. Tant si es vol suar la samarreta o si es vol gaudir de l’esport com a espectador, les opcions són ben diverses. Cap Fira no s’entén sense un espai festiu, i cap festa no s’explica sense música. El concert i el ball també tenen la seva presència a la Festa de l’Oli, així com força activitats adreçades al públic infantil o fins i tot la possibilitat de fer un recorregut amb el trenet turístic per conèixer l’entorn més immediat sense esbufegar ni una mica. Entre tot, però, hi ha un indispensable que a La Fatarella no ha fallat mai, ni en una sola edició: La gent, les associacions i el voluntariat que sosté tot el que implica la Festa. Cal reconèixer les hores que fan, i sempre amb un bon somriure, molts dels vilatans durant la Festa, ja sigui ajudant a servir àpats, marcant el recorregut d’una cursa o donant suport de la manera que sigui a l’organització per tal que tot surti bé i es repeteixi l’èxit de cada edició. Està ben clar, doncs, que si enguany la Festa no es pot celebrar, no és pas per falta de ganes! Per ara, es reserven per l’any vinent en què amb tota l’esperança i il·lusió, La Fatarella podrà celebrar una nova edició de la Festa de l‘Oli.

 

A

També et pot interessar