,
03/10/2021
Llibres

‘Dolça introducció al caos’, de Marta Orriols

“En realitat estan procurant que sobrevisqui tot el que hi ha d'ordinari per evitar que l'extraordinari els engoleixi vius". 

'Dolça introducció al caos', el tercer llibre de Marta Orriols publicat per Edicions del Periscopi just fa un any, ens converteix en espectadors de la vida -i pensaments- d'una jove parella, Marta i Dani, quan porten uns dos anys de relació i la seva quotidianitat es veu alterada per la irrupció d'un embaràs no planificat. Cadascun dels protagonistes viurà la notícia d'una manera diferent: la Marta decideix de forma unilteral que aquell no és el moment de ser mare i que interromprà l'embaràs i, en canvi, el Dani, en la seva cerca d'estabilitat, veu en la futura paternitat una oportunitat per a realitzar-se i donar resposta a vells fantasmes de la seva infantesa. 

La història (o més aviat els sentiments dels personatges) es desenvolupen en poc més d'una setmana, però va fent salts en el temps, per comprendre el passat (i de vegades per conèixer pinzellades del futur) dels dos personatges principals, els únics que realment importen en aquesta història. A través de les seves dues veus narratives coneixem els seu punt de vista, els seus neguits, les seves inquietuts, les seves frutracions, els seus anhels... Amb un llenguatge que a mi m'ha semblat molt poètic i molt íntim, Orriols aconsegueix que en endinsem en la psicologia dels dos personatges, que empatitzem amb ells i que entenguem perquè, cadascun d'ells, pensa, sent i actua com ho fa. 

Però a més, 'Dolça introducció al caos' planteja reflexions que tothom ens fem en algun moment de la nostra vida: com ens condiciona la nostra infantesa en les decisions que prenem a la vida adulta? quin és el millor moment per ser mare o pare? haurem de renunciar a la nostra carrera professional? què pot superar una parella? què l'acaba destruint?

És el segon llibre que llegeixo de Marta Orriols. El primer va ser ‘Aprendre a parlar a les plantes’, que em va agradar. Però 'Dolça introducció al caos' m'ha captivat. Una novel·la molt centrada en la psicologia dels personatges i que ens permet apropar-mos a dos punts de vista contraposats sobre la decisió de tenir un fill -on tenir-lo- i que ens fa empatitzar i comprendre els motius de les dues parts.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Vanesa Adell, sóc periodista i una lletraferida. Els llibres em són refugi. No sóc experta en literatura ni pretenc sentar cap veritat. Aquí només voldria explicar-vos perquè m'agraden els llibres que llegeixo.

22/04/2024
Arriba la diada de Sant Jordi, un dels dies més intensos per a llibreteres, editorials, escriptores i totes aquelles que ens agrada llegir.
09/04/2024
“M’agrada llegir però mai trobo el moment i ara fa molt que no llegeixo”. “Els llibres massa llargs se’m fan eterns i al final els acabo abandonant”.
30/04/2023
Si us he de ser sincera, desconeixa l’existència Willa Cather.
14/04/2023
Fa setmanes, potser fins i tot algun mes, que remeno prestatgeries de llibreries i segueixo les xarxes socials de les meves editorials de referència per conèixer les seves apostes per a la primavera literària.
06/03/2023
Sigui dit d’entrada que hem de llegir autores tot l’any. Cal reivindicar la feina sovint invisibilitzada de les escriptores.
12/02/2023
Ho confessaré. De tant en tant m’agrada llegir un llibre d’aquells un pèl massa dolços, amb històries d’amor previsibles, d’amics que s’acaben convertint en parella, de desconeguts que s’enamoren només creuant-se la mirada al metro.
02/02/2023
"Porque por encima de todas las razones sociales y psicológicas que pueda encontrar en lo que viví, hay una de la cual estoy totalmente segura: esas cosas me ocurrieron para que diera cuenta de ellas".