Chema Madoz

Foto: 

Chema Madoz
Una de les obres de Chema Madoz

Les 10 exposicions imprescindibles del FineArt Igualada 2022

Destaquem les mostres fotogràfiques indispensables de la desena edició del certamen
Surtdecasa
,
24/02/2022
Arts
El festival FineArt Igualada celebra la seva 10a edició, en un any on a més a més Igualada és la Capital de la Cultura Catalana. Al llarg d'aquests 10 anys, l'esdeveniment s'ha consolidat com un referent en els circuits fotogràfics de l'Estat i com un dels grans esdeveniments culturals del Centre de Catalunya. Un certamen que inunda la ciutat d'Igualada de fotografia, tant en sales expositives habituals com en d'altres d'efímeres que recuperen espais patrimonials de la ciutat. Enguany podrem gaudir de 47 exposicions de prestigi nacional i internacional, en una vintena d'espais d'Igualada, i de diverses activitats al llarg dels 24 dies que dura el festival. Tot i que enguany ens ha resultat molt difícil, vist l'altíssima qualitat del festival, hem elaborat la nostra habitual selecció de les 10 exposicions imprescindibles.

1. 'El món del Santy' de Santi Carbonell
El FineArt Igualada ha volgut homenatjar un dels fotògrafs igualadins més destacats de les últimes dècades, que ens va deixar el 2014. El desè aniversari del festival i la Capitalitat de la Cultura d'Igualada són una immillorable ocasió per recordar-lo i dedicar-li una exposició antològica. La mostra recull en diverses temàtiques algunes de les més de 500.000 fotografies que en Santi Carbonell va realitzar durant la seva trajectòria. S'hi veuen reflectits els seus treballs per diverses institucions i mitjans de comunicació, que van des de la fotografia social i compromesa, fins a la seva estima per la cultura popular i la seva natal Igualada.
> Espai: Encavallades del Museu de la Pell

 

Dues de les obres de Lorena Cosba | Foto: Cedida
2. 'Systema naturæ' de Lorena Cosba
'Systema naturæ' és una de les principals obres del naturalista suec Carlos Linneo. En ella exposa les seves idees per a la classificació jeràrquica del món natural, i el divideix en els regnes animal, vegetal i mineral. En aquesta classificació de Linneo i en els tractats de Botànica del segle XIX s'inspira aquesta instal·lació de la zaragozana Lorena Cosba, formada per una sèrie d'intervencions fotogràfiques de retrats familiars sobre diferents elements naturals com: fulles, plomes, pedres, etc., amb les quals l’autora pretén preservar, cartografiar l’entorn que l'envolta.
> Espai: Sala Municipal d'Exposicions

 

'Seminario de Madrid', (1960) | Foto: Ramon Masats
3. 'Visit Spain' de Ramon Masats
Un dels dos premis Nacionals de Fotografia que hi haurà en aquesta 10a edició del FineArt, Ramon Masats va participar, juntament amb Miserachs, Terré i Maspons, en la renovació de la fotografia, que passaria a integrar-se al context cultural d'un país sotmès a la dictadura. 'Visit Spain' deien els cartells publicitaris oficials als anys cinquanta: una bailaora, un torero, una processó de Setmana Santa, etc. El règim havia decidit que el turisme era convenient. Ramon Masats va dirigir el seu objectiu contràriament al lloc comú que projectaven les campanyes de turisme. Afirmava que li agradaven molt els tòpics perquè la seva intenció era capgirar-los, mostrar la realitat que ocultaven. La seva audàcia esquivava la censura mitjançant una subtil intenció crítica.
> Espai: Espai Cub del Museu de la Pell

 

Foto: Wayra Ficapal
4. 'Roberta: Diari de transbordament' de Wayra Ficapal
L'exposició recull el testimoni del trànsit de gènere de la Roberta, una italobarcelonina que el 2017 va emprendre un llarg viatge a la recerca de la seva feminitat i la seva pròpia identitat. Retratada per la Wayra Ficapal en alguns dels moments més quotidians del seu dia a dia, som testimonis d'uns gestos aparentment simples que tenen un valor reivindicatiu. Perquè viure tal com una se sent és, avui dia, tota una declaració política.
> Espai: L'Adoberia

 

Detall d'una de les fotografies de Jordi Llorella | Foto: InLoft
5. 'Nit de pedra seca' del col·lectiu InLoft
Les construccions de pedra seca ens envolten i s'integren harmònicament en el nostre entorn. Gairebé invisibles, tenen un gran valor històric, i són un referent de la identitat i de la cura ancestral del nostre territori, i acullen l’activitat agrícola i ramadera. A través de residències artístiques durant el 2021 a l'espai InLoft de Copons, diversos artistes i fotògrafs han reconegut i convertit aquest patrimoni en objecte artístic contemporani, la qual cosa genera nous debats sobre la seva preservació i els seus possibles usos a través de quatre eixos: anvers i revers, a les palpentes, escenaris ancestrals i integració invisible. Ara, en una instal·lació espectacular al Celler de l'Antic Sindicat, ens mostren el seu treball els artistes i fotògrafs: Èric Alcoberro, Luís Calle, Manuel Duarte, Asier Gogortza, Alèxia Lleonart, Jordi Llorella, Joan Sorolla i Judit Vidal.
> Espai: Celler i Molí d'oli de l'Antic Sindicat dels Vinyaters

 

Detall d'una de les obres tridimensionals d'Alejandra Morales | Foto: Alejandra Morales
6. 'Cossos de Lewy. Des-connexions en moviment' d'Alejandra Morales
Els cossos de Lewy, és una malaltia degenerativa que provoca demència greu, alteracions conductuals i desorientació, fins a morir. Aquesta malaltia comparteix símptomes amb l'Alzheimer i el Parkinson i es produeix per la presència d'unes estructures proteiques rodones de substància negra (cossos de Lewy) que afecten les connexions neuronals. Els afectats connecten i desconnecten amb la realitat intermitentment. La canària Alejandra Morales, que viu la malaltia en el seu entorn familiar, ens mostra aquestes desconnexions intermitents a través de fotografies tridimensionals realitzades amb la tècnica manual de cianotípia i que es transformen amb el moviment per expressar les variacions cognitives. De vegades, apareix més la persona, i altres cops la malaltia, a través d'histologies mèdiques neurològiques.
> Espai: Adoberia Bella

 

Obra 'Jaula/Nube' de Chema Madoz | Foto: Chema Madoz
7. 'El rostre amagat de les coses' de Chema Madoz
L'altre Premi Nacional de Fotografia que exposa enguany al FineArt Igualada. Analitzant l'atzarós mapa de senyals que emeten les coses des del lloc que ocupen al món, Madoz individualitza i desordena, confronta i manipula, fins a aconseguir mostrar un nou ordre, una cara amagada del sentit, una nova veritat simbòlica que ressalta, per impacte, el desordre de la lògica. Les composicions s'acosten al poema minimalista i a la contraposició d'imatges poètiques que produeix una explosió metafòrica.
> Espai: Sala d'Exposicons del Museu de la Pell

 

Foto: Albert Gusi
8. 'La muntanya no té mar. Fase 1' d'Albert Gusi
L'artista visual Albert Gusi exposarà una obra creada expressament per aquesta 10a edició del FineArt. Gusi ens parla de la fragilitat del paisatge, de la seva constant transformació i de la seva memòria, proposant-nos una altra manera de mirar-lo. Una complicitat lúdica a través d’una acció efímera que ens aproxima a un art sobretot en procés, viscut i compartit.
> Espai: Artèria 

Foto: Carme Masià
9. 'Sèrie orgànica' de Carme Masià
"Allò que és per haver estat. Allò que n’ha quedat. Tot té més d’una vida". La fotògrafa Carme Masià presenta una sèrie de bodegons compostos amb el rebuig dels nostres aliments, dotant-los d'un espai per a l'elogi de la seva bellesa, abans del seu rebuig definitiu. Una fotografia que es caracteritza per la subtilesa del gest, amb una excepcional sensibilitat en el tractament de les textures dels elements fotografiats.
> Espai: Cal Blaiet

 

10. Exposició '10 anys de FineArt'
El festival FineArt ha volgut celebrar la 10a edició amb una exposició de producció pròpia en què es fa un repàs als 10 anys del certamen. En un nou espai expositiu, l'Hotel-Boutique Cal Roure, i amb una instal·lació espectacular que recorre tot l'ull de l'escala i els replans de l'hotel, fa un recull any per any de les principals exposicions i autors que han passat pel festival. Llarga vida al FineArt!
> Espai: Hotel Boutique Cal Roure

Més informació: 

A

També et pot interessar