Cara a cara. Carnavals de Sitges i Vilanova i la Geltrú

Foto: 

Ajuntament de Sitges / Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Cara a cara. 5 peculiaritats dels Carnavals de Sitges i Vilanova

Ens endinsem a conèixer dos Carnavals tan propers com diferents
Ariadna Caballero
,
09/02/2015
Fires i festes
Humor, sàtira, disfresses, música i molta disbauxa; aquests són, segurament, els trets comuns dels Carnavals d’arreu del món. El que busquem avui, però, són les característiques que fan de dos dels Carnavals del Penedès dues festes úniques i ben diferents entre elles. Sitges i Vilanova, Vilanova i Sitges cara a cara! Anem de Carnaval cap al Garraf!

Vilanova i els vilanovins i vilanovines se senten orgullosos del seu Carnaval. Ni tan sols les prohibicions franquistes el van poder aturar en el seu moment. És un Carnaval ben diferent al de les carrosses i els altaveus a tot drap. Merengues, mantons, màscares, comparses,... El Joan Ignasi Gómez, en Txatxi, és vilanoví i periodista fiestero, s’ha patejat i ha gaudit de moltes, moltes festes de Catalunya. Ell és qui ha escollit els cinc punts àlgids del seu Carnaval!

1- Xatonada - Merengada

És el tret d’inici del Carnaval, el Dijous Gras (tot i que el Ball de Mantons se li ha avançat). Les famílies i les colles d’amics comencen la festa entaulats amb xató i truites per acabar la nit amb uns bons merengues de postres. Bé…, qui diu de postres diu en batalles col·lectives tan dolces com gamberres! Si us voleu capbussar en merengue, a la mitja nit, a la plaça de les Cols.

2- El Moixó Foguer 

Orígens en els trobadors medievals? Doncs no està clar, però el que sí que és cert és que és una tradició més que centenària, i interessant i curiosa a parts iguals. El Moixó Foguer a Vilanova continua ben viu! Un personatge que, completament nu, és embatumat de mel i posat dins una caixa plena de plomes d’aviram. Us el trobareu el dissabte de Carnaval pels carrers de Vilanova.

3- Comparses

Sona la Turuta i el “Comparsers la plaça és vostra”. Aquest és, segur, un dels grans moments de l’any, d’aquells de pell de gallina pels qui el senten i el viuen amb passió. Les comparses s’apleguen el diumenge al migdia a la plaça de la Vila per la gran guerra de caramels que engalana el terra de colors i l’endolceix. Grans banderes, comparseres amb mantons i comparsers amb l’armilla o l’americana que distingeix les colles i entitats del Carnaval de Vilanova.

 

4- Coros 

A Càdis “Chirigotas”, doncs a Vilanova i la Geltrú “Coros”! Tenen, de fet, el mateix orígen, i a Càdis també n’hi de trobareu coros, cuarteros i comparses. A Vilanova, impulsats per les societats, el dilluns al vespre obriu bé les orelles que ho canten i ho critíquen tot! Si no us voleu perdre detall, pel Teatre Principal hi passen tots!  Sàtira carnavalera on tothom pot sortir-ne escaldat!

5- Vidalot

I el dimarts, ball de disfresses amb concurs inclòs, originalitat al poder! És dia també de sortir al carrer. Expliquen que un tal Vidal va tenir l’ocurrència d’aparellar-se aleatòriament, en un sorteig. Ara, ja sense sorteig, les Comparses del Vidalot són les qui ocupen els carrers la tarda i nit del dimarts amb dos personatges centenaris recuperats: els Gegants de la Cunya Vella, un cuiner i una cuinera. 

I després d’aquesta dosi d’orgull vilanoví, ens desplacem tan sols deu quilòmetres al nord de la costa penedesenca, sis minutets i una parada amb la R2. Per molt que en Txatxi ens digui que el de Sitges “és un carnaval com qualsevol altre del Penedès i del món”, sabem que la rivalitat no el deixa ser objectiu i en parlem amb el Kencho. Ell, el viu en primera persona; va ser Rei el 1996 i ha format part de les colles 'Paperets Club' i 'Atope' amb les que ha organtizat la gran festa diversos anys. Ell és qui ens destaca les cinc característiques d’un Carnaval, potser, tan multitudinari com desconegut per a molts!

1- Entorn

El passeig marítim, els carrers, la Fragata (enguany amb graderies),... El Carnaval de Sitges no s’entén sense el mar a prop i el caliu dels seus carrers per on passen les rues. Un paisatge que atrau els visitants i té encisada la mateixa gent del poble.

2- Agenda 

De dijous gras a dimecres de cendra, cada dia i en tot moment és Carnaval a Sitges, i un Carnaval molt intens. La Rua de la Disbauxa el diumenge i la de l’Extermini el dimarts són potser els actes estrella, però abans que arribi la Quaresma, a Sitges hi passen moltes més coses; l’Arrivo, els sopars, els personatges a barris i escoles o una cursa de llits. Sí, sí, ho heu llegit bé, de llits! 

3- Ambient 

Colors, lluentor, disfresses de tota mena, glamour, plomes, originalitat,... això és el que es copsa durant els dies de Carnaval a Sitges. Un ambient amb molta feina al darrere i, sobretot, amb molta, molta gent! Més de 50 colles, totes de Sitges, que acullen amb els braços oberts tothom qui s’hi apropa. Un Carnaval participatiu que viureu des de dins tant si formeu part d’una colla, com si hi aneu pensant que en sereu simples espectadors.

4- La gent del Carnaval

Les colles, les entitats, la gent que ho estima i que ho viu tot l’any. A Sitges quan arriba la Quaresma ja pensen en la propera arribada del Rei de la disbauxa. Modistes, caps de colla, dissenyadors, tractoristes, passen mesos treballant i gaudint de l’esperit del Carnaval durant tot l’any.

5- El Rei, Sa Majestat Carnestoltes 

L’ànima del Carnaval sitgetà. Tots els actes, tot el que passa, gira al seu voltant, un Rei que mana de debò. Vaja, que el qui l’encarna se sent Rei per una setmana! Ell és qui obre les rues amb la seva carrossa, mentre que la Reina les tanca.

A

També et pot interessar