Top Manta

Foto: 

Cedida
Algunes membres de la cooperativa Top Manta

Les 10 veus sobre moda sostenible de Desnormalitza’t

El cicle tindrà lloc del 30 de setembre al 8 d’octubre a Vilanova i la Geltrú
Surtdecasa
,
30/09/2022
Activa't
Qui marca les tendències de moda? Per què acabem vestint gairebé tots igual? Quines són les alternatives existents a la “fastmoda” que podem trobar a casa nostra? Totes aquestes qüestions, i moltes més, són les que planteja enguany la segona edició del Desnormalitza’t, el cicle de debat i reflexió organitzat per Coopsetània i la cooperativa Cal Trajo i que tindrà lloc del 30 de setembre al 8 d’octubre a Vilanova i la Geltrú. Enguany el Desnormalitza’t se centra en una temàtica (i alhora problemàtica) que creix exponencialment: la moda per plantejar-se diferents aspectes que s’articulen al seu voltant com ara com la globalització de les tendències provoca una homogeneïtzació cultural que provoca al mateix temps una pèrdua de riquesa cultural. Es pretén també qüestionar i denunciar com la moda se cenyeix i promou cossos normatius, com les grans marques de roba infantil fomenten estereotips, etc. I per contrarestar-ho, en cada sessió es presenten diferents alternatives que surten del model capitalista i que aposten per una moda concebuda i produïda de manera sostenible, unes tendències que volen trencar amb la norma imperant. El cicle s’articula al voltant de quatre sessions i tallers que aborden, des de diferents àmbits de la moda, com el capitalisme marca la tendència i com des de l’economia social i solidària es dona resposta als reptes que s’obren en aquest àmbit, centrades en una altra manera de produir i concebre la moda; una manera diferent i transformadora, que defuig de la lògica del benefici per apostar per la sostenibilitat i el benestar de les persones. Us hem destacat algunes de les veus i projectes que hi participen però n'hi ha molts més que podeu consultar al programa.

1. Top Manta
Aquest és un projecte únic al món, creat i autogestionat per un grup de migrants venedors ambulants, més coneguts com “manteros”. La seva és una història transformadora de supervivència i superació, que comença als seus països d’origen amb un llarg i dur viatge cap a Europa; continua amb la duresa de la venda ambulant, on són criminalitzats i perseguits pel racisme institucional; i desemboca en un projecte amb un missatge d’esperança, solidaritat i dignitat. Amb el naixement del Sindicat l’any 2015, es va veure la necessitat de trobar una eina que permetés formalitzar els objectius de lluita, en un espai que pogués dotar de feina als manters i les manteres i així poder deixar de fer la venda ambulant i poder regularitzar la seva situació administrativa. Així l’any 2017 naixia el projecte Top Manta, que l’any passat va convertir-se en cooperativa.

2. La Bajoca
Es tracta d'un grup de consum del Camp de Tarragona amb botiga a Valls i grups de consum locals. El seu objectiu és prioritzar la relació directa entre productores i consumidores per accedir a productes ecològics, de proximitat, de comerç just, respectuosos amb el medi natural i social, a preus assequibles i justos pels productors. El maig de 2022 s’organitza la 1era Fira de Roba Sostenible coincidint amb l’EcoFira del Camp de Tarragona i, el dia 15 d’octubre tindrà lloc la 2ona edició de la Fira. Més de 10 marques de roba que compleixen els criteris de proximitat, comerç just, ecologia i sostenibilitat, drets laborals, economia solidària i consum responsable hi són presents. 

  • imatge de control 1per1

3. Aiuolas in the Beach
Aiuolas On the Beach neix a partir del joc amb el fill de la creadora. A través de jocs amb ell va començar a dibuixar i a través d’aquest va sorgir la necessitat de crear roba per nens. Una roba que aporta els colors i formes que recorden la infantesa. Un dels aspectes importants d'aquest projecte és que no fa distinció de gèneres en les seves creacions, fet que contribueix a trencar el binarisme de gènere. Una roba de producció Local, de curtes tirades de producció, comode i per el dia a dia.

4. Ual·la Barcelona
Aquest projecte és especialista en complements per bebés amb estil. Ual·la és un projecte que treballa amb una producció ètica, local i sostenible, amb una filosofia zerowaste. La filosofia zerowaste ens fa ser conscients que és possible crear productes sense generar residus que afecten el mediambient.

 

Som Llavors | Foto: Cedida
5. Som Llavors
Aquest és un projecte liderat per una parella inquieta que s’ha embarcat de ple en el món de l’emprenedoria i la criança conscient. El seu propòsit és transmetre i fer créixer, com si d’una llavor es tractés, un model de criança respectuosa envers els infants i el medi ambient.

6. Cotó Roig
Es tracta d'una cooperativa establerta al Bages dedicada a l’elaboració tèxtil a partir de cotó de cultiu integrat i de proximitat, amable amb la terra i amb la pell. En aquest cas, recollint l'herència tèxtil de la comarca però aplicant uns criteris contemporànis respectuosos amb el mediambient.

7. Júlia Barceló
És actriu, directora i creadora teatral. Activista feminista, membre del grup Dones i Cultura. Ha participat en xerrades i conferències com la Taula Rodona sobre Empresa, Economia i Cultura de l’ODEE (Cambra de Comerç) 'Quina societat volem les dones?', 'Les xarxes com altaveu del discurs femení' a la Catosfera 2018, al 1er Congrés Internacional per l’erradicació de les violències Masclistes de l’ICD amb la ponència 'La denúncia de les violències masclistes en l’àmbit del treball: Las Kellys i #SerActriuÉs' o 'Al límit. Ofenses, contradiccions i humor feminista' activitat paral·lela de l’exposició 'Feminista hauries de ser' al Palau Robert. Coredactora de la guia de Llenguatge No Sexista i de Llenguatge Inclusiu de l'Ajuntament de Barcelona.

8. Adnaloi Vila
Trans no, súpertrans. No-binarie. Gorda gordísima. Barbuda, boig, antiespecista, veganix, anticapitalista, activista LGTBIQA+ i antifeixista. És fotògrafi i performer, precària i a l’atur des del principi de la pandèmia, estudiant de teatre, exadministradora de Stop Gordofobia i membre de SomBarbàrie.

9. Clara Mallart
Llicenciada en Geografia per la Universitat de Barcelona, Diplomada en Disseny de Moda per l’Escola Superior de Disseny IED Barcelona i té un Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny. Actualment doctoranda a EINA-UAB, dins la línea de recerca d’Estètica i Teoria de les Arts. A través de la pràctica del disseny tèxtil s’articula la recerca teòrica plantejada des de l’ecodisseny, el decreixement i l’ecofeminisme. Aquesta pretén buscar vies per a la construcció d’un nou sistema del vestit. Utilitza l’escriptura i la materialitat tèxtil com a llenguatges i canals combinats per a la transmissió de coneixements, la reflexió crítica i la recerca permanent dins l’àmbit de la sostenibilitat tèxtil. 

10. Clara Liébana (La Coordi)
Responsable de comunicació a LaCoordi i membre de la Xarxa d’Economia Solidària. Comunicadora especialitzada en el món associatiu i les economies transformadores. Llicenciada en periodisme (UAB), Màster en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada (UB) i Certificat d’Aptitud Pedagògica. Té una llarga trajectòria al moviment associatiu educatiu i ha participat en diferents iniciatives veïnals i comunitàries. Fa anys que contribueix a sensibilitzar sobre les injustícies del tèxtil, en col·laboració amb la Campanya Roba Neta, i a promoure les alternatives de roba sostenible en el marc de l’ESS.

Més informació: 

A

També et pot interessar