La jota, a la plaça

Un pas més en la recuperació de la recent dansa d'interès nacional
Surtdecasa Ebre
,
24/03/2011
Música

Molt bon dia a tothom / la festa ja ha començat / som La Jota a la Plaça / i us volem vore ballar / i aquí teniu la rondalla / que us volem acompanyar. Aquest és l’inici d’una de les jotes de rondalla que cada dijous al vespre fa puntejar les balladores i els balladors que es reunixen a l’escola de Jesús i que, en dies de festa grossa, s’ha pogut sentir també a més d’una plaça de les nostres terres, de la mà d’una jove rondalla.

Es tracta de les balladores i balladors, músics, cantadora i cantadors de La Jota a la Plaça, una iniciativa del Casal Popular Panxampla que arrencava l’agost del 2006 –en el marc del Tradicionàrius de les Terres de l’Ebre que té lloc anualment a Roquetes- i que cada vegada guanya més embranzida i suport popular.

I quina és la proposta? Com bé avança el seu propi nom, l’objectiu de La Jota a la Plaça no és altre que donar un pas més en la recuperació de la jota -la dansa més tradicional i popular de les Terres de l’Ebre- i tornar-la a situar al seu lloc: la plaça i el carrer. D’un temps ençà, sembla que la jota s’ha situat només en el pla de l’espectacle, i la idea és – per tant- fer-la baixar dels escenaris i retornar-li el seu caràcter popular, perquè tothom puga ballar-la amb normalitat i que aquesta dansa tan nostra torne a ser un element viu de la nostra cultura popular i, perquè no, també de la nostra festa. Tot plegat, evidentment, es pot resumir també a ritme de jota: A l'escenari la jota / segur que és una festassa / però natros xalem més / quan la ballem a la plaça.

Amb tot, un dels altres objectius de La Jota a la Plaça que es fa evident és el de difondre la jota i altres danses pròpies del territori -i que, en certa manera, en són germanes- més enllà del Coll de Balaguer i del riu Sénia, com a element propi de la cultura catalana.
En aquest sentit, cal recordar que la jota ha estat, recentment, notícia de portada, en ser declarada –per part del Consell de Cultura Popular i Tradicional- com a dansa d’interès nacional i, per tant, inclosa al catàleg del patrimoni festiu de Catalunya. “Ens hem de felicitar”, se subratlla des de La Jota a la Plaça, “ja que és un pas més per a començar a repensar el nostre imaginari cultural català i aconseguir que responga a la riquesa i gran diversitat que hi ha gràcies a la singularitat dels diferents territoris que conformen la cultura catalana”.

Cal tenir que compte que, perquè La Jota a la Plaça haja pogut ser una realitat i haja anat creixent durant els seus quatre anys d’història, s’ha hagut de treballar molt i s’ha comptat també amb la col·laboració i les complicitats dels diferents agents de la cultura popular i tradicional de les nostres terres. Ara, perquè el projecte puga continuar sent una realitat i puga seguir creixent, és necessari que totes i tots hi posem de la nostra part. Així que -recordeu- La Jota a la Plaça obre la seua proposta a tothom: cada dijous a partir de les 19.30, taller de jota ballada a l’Escola Daniel Mangrané de Jesús i, per a qui ja puntegeu amb gràcia, a partir de les 20.30, a ballar a ritme de jota!

Per a ballar un jota / lo ritme heu d’agafar / heu de comptar un, dos , tres / i començar
a practicar. Us animeu?

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar