Las Karamba

Foto: 

Cedida
Las Karamba actuaran a Els Set Inferns

El Festival de Jazz & Folk 'Els Set Inferns' torna als Pirineus

Els dies 21 i 22 de juliol el certamen celebra la tercera edició, enguany celebrada a cavall de la Seu d'Urgell i Montferrer
Anna Zaera
,
12/07/2023
Música
Ja fa tres anys que l’Associació Els 7 Inferns treballa per la dinamització sociocultural com a eina de transformació a l'Alt Pirineu i Aran. L’entitat està localitzada a Bellestar, un poble d'un centenar d'habitants del municipi de Montferrer i Castellbó, a l’Alt Urgell. El seu projecte més gran és el festival de música Els Set Inferns, que ja ha presentat el cartell d'aquesta tercera edició. En total, set concerts i sis tallers que aposten pel talent emergent i la qualitat musical sempre vinculada al context local i també amb la mirada posada en les noves tendències musicals. Tal com es va iniciar l'edició passada, el festival començarà amb un acte al Parc del Cadí de la Seu d'Urgell el divendres 21 de juliol, on s'acollirà la presentació de la revista Caramella a càrrec de la llibreria crítica El Refugi i els concerts d'Haizea Martiartu Trio i Arnau Obiols, acompanyats del sopar a càrrec de l'Ateneu Alt Urgell.

El gruix de la programació del festival tindrà lloc l'endemà a Montferrer. Las Karamba, Hemiola Trio, La Gravetat de Coulomb, Bum Ditty i Spirituals Sextet conformen la programació dels concerts d'enguany. Són formacions del jazz, del folk i grups que experimenten i s'aproximen als dos estils. "Intentem portar formacions que vinguin de la música d'arrel i el jazz, i formacions que explorin la fusió entre els dos mons. Que siguin de composició pròpia, i també volíem apostar per formacions emergents d'aquí del territori. És difícil que aquestes formacions trobin els seus espais per donar-se a conèixer" assegura la Joana Rahola Rovira, una de les organitzadores d'un equip d'una desena de persones.

Música contemporània i d'arrel
De fet, la iniciativa va sortir just després de la pandèmia, amb la necessitat de recuperar l'esperit col·lectiu al voltant de la música d'arrel però amb perspectiva contemporània. "Estàvem a finals de la pandèmia i teníem necessitat tant els músics com els amants de la música de trobar un espai per trobar gaudir-ne. A l'Alt Urgell hi ha algunes iniciatives que han visibilitzat la música d'arrel, però trobàvem a faltar un festival de música més contemporani que incorporés estils com el jazz" explica la Joana. Pel que fa als tallers formatius, aquest any seran impartits per professionals com Cati Plana; Sergi Sirvent; Haizea Martiartu; Pep Lizandra, Mariona del Carmen i Taller Tartera. Es continua consolidant una novetat de l'any anterior com és el taller infantil i es fa una nova proposta, com és el taller de percussió tradicional, apte per persones amb diferents nivells musicals. Cada any, s'aporten noves idees. "Aquest any, hem afegit un concert més a última hora de la nit, perquè el públic més jove es quedava amb ganes d'una mica més de festa. Un concert una mica més festiu". També hi ha novetats dedicades al públic infantil. "Hem afegit el taller infantil, fem un taller de percussió amb tots els nivells i també vam començar l'any passat i aquest any hem consolidat, un acte a la Seu d'Urgell, com un tastet prèvi del festival" assegura Rahola.

  • imatge de control 1per1

 

Hemiola Trio també actuaran a Els Set Inferns | Foto: Cedida
Una proposta vinculada al context
A més dels concerts i els tallers, el públic podrà gaudir durant la jornada de la petita fira de productes culturals i projectes artístics i artesans de l'Alt Pirineu, així com de diferents cerveses artesanes locals. D'aquesta manera, el festival també es proposa donar suport als diferents productors i productores de proximitat. Durant la jornada també s'acolliran diferents activitats al recinte, com l'espai infantil de descobriment o l'escultura amb motoserra en viu.

"El context també és un factor molt important de la proposta, ja que un dels objectius és descentralitzar la cultura de les capitals i posar en el centre els pobles de muntanya del Pirineu" explica la Joana. "Som gent que vivim en el mateix poble o en municipis molt propers i que tenim uns vincles molt estrets amb el territori". De fet, els Set Inferns que prenen el nom de les muntanyes de la zona "sense vegetació i molt escarpades" assegura la Joana, torna a ser una cita imprescindible d'aquest estiu, un festival de cultura arrelada per gaudir entre muntanyes.

Més informació: 

A

També et pot interessar