Jump to navigation
Dissabte
30 novembre 2024
Terres de l'Ebre
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
La Fila fusionarà clàssic i rock amb un nou espectacle musical tribut a Deep Purple
Tindrà lloc el dissabte 8 de febrer a les 22h i el diumenge 9 de febrer a les 18h a Amposta
Surtdecasa Ebre
,
10/02/2014
Música
Deep Purple, banda de rock anglesa fundada a Hertford (Anglaterra) el 1968, es considera juntament amb Led Zeppelin i Black Sabbath, un dels grups pioners del heavy metal i el hard rock tal com el coneixem avui dia. Tot i haver-se convertit en els màxims exponents d'aquest gènere durant els anys setanta, la seva música sempre va sonar especial gràcies a la introducció d'alguns elements del blues o, fins i tot, de la música clàssica.
Com ja és tradició en els últims anys, les agrupacions musicals d'Amposta destaquen per rellançar la música d'orquestra amb projectes atractius, tant des del punt de vista musical com per la posada en escena. En aquest cas, la Banda de Música de La Unió Filharmònica vol presentar una versió del concert que el grup de rock anglès Deep Purple i la Royal Orquestra Filharmònica van interpretar el setembre del 1969 al Royal Albert Hall de Londres. Un concert que va ser idea del mateix Jon Lord, teclista de la formació, que va escriure aquest
Concert for group and orchestra
, una de les primeres fusions entre música clàssica i rock.
La idea de fer un tribut a Deep Purple ha estat la suma d’un seguit de circumstàncies que s’han produït els últims mesos i, sobretot, els últims anys. El concert per a grup de rock i orquestra és una peça escrita i estrenada a finals de la dècada dels seixanta, en els inicis de la carrera musical del grup. Va ser un experiment musical per fusionar dos tipus de música diferents – el rock i els episodis sofístics dels seus instruments- i també dos tipus de grups instrumentals -una orquestra i un grup de rock-.
“Personalment vaig conèixer aquesta obra sobre l’any 76-77 escoltant-la a casa d'un amic i, des del primer moment, em va sorprendre agradablement la combinació d’estils i timbres de Jon Lord”, explica a Surtdecasa.cat Carlos Royo, director de la Fila. “La mort de Jon Lord l’any 2012 va tornar a fer que recordéssim la seva trajectòria amb Deep Purple i la cirera de tot plegat va ser quan l'editorial Baton Music publicava aquell any mateix la versió del
Concert per a grup de rock i banda de música simfònica
”.
Rock i orquestra
“Tots els estils musicals poden aportar peculiaritats als altres, aquesta sinèrgia entre diferents músiques sol donar resultats sorprenents. Avui dia, molts estils mesclen d’aquí i d’allà, buscant noves sonoritats, ritmes i combinacion sonores que mai s’havien explorat ni explotat”, explica Royo.
El concert pren com a referent l’estil típic d’obra per a solista i orquestra, on hi ha una alternança entre els
tutti
(l’orquestra) i els solistes (la banda de rock). L’obra s’estructura en tres moviments: ràpid, lent i ràpid, on trobarem l’alternança de
solos
instrumentals de guitarra elèctrica, baix, orgue i bateria, alternant-se amb episodis veritablement simfònics i plens de lirisme per part de la banda de música.
“La idea de definir l’espectacle com “Tribut a...” s’emmarca en la voluntat d’oferir els propers anys espectacles musicals amb la intervenció d’altres disciplines artístiques, però amb caràcter monogràfic”, explica Royo.
La Societat Musical La Unió Filharmònica d’Amposta presenta aquest espectacle amb una versió per a banda de música i grup de rock, a càrrec de la formació de la Fila i del grup de rock integrat per Joan Miró (guitarra elèctrica), Pako Recio (baix elèctric), Josep Jordà (bateria), Miguel Ángel Zaragozá (teclats) i Josep Maria Blanquet (veu).
Los Ángeles-Londres-Amposta
Abans d'arribar a Amposta, aquest concert per a orquestra ha estat representat a les grans capitals culturals del món. L’any 1970, Lawrence Foster va dirigir aquest concert amb l’Orquestra Filharmònica de Los Ángeles al Hollywood Bowl. Després de la interpretació, la partitura i el material es van perdre. Trenta anys després del primer concert, el 1999, es va tornar a interpretar en directe al Royal Albert Hall de Londres. Això va ser possible gràcies a Marco de Goeij, qui va recrear la partitura escoltant l’enregistrament i observant el vídeo del concert de l’any 1969.
A Amposta, el concert estarà dirigit per Carles Royo i es faran dues sessions a l’auditori de la Fila: la primera, el dissabte 8 de febrer a les 22 h i, la segona, el diumenge 9 de febrer a les 18h. Les entrades tenen un preu de 12 euros a taquilla i es podran adquirir anticipades a un preu de 10 euros a la secretaria de la Fila, a l’Hiper Europa (Amposta, Tortosa, La Ràpita, Vinaròs i Benicarló), al Pub La Guarida (Amposta), a l’Oqio Lounge (Amposta) i a l’establiment d’instruments musicals Músics & Clàssics (Amposta).
--
Més informació:
Fitxa d'agenda de Surtdecasa.cat
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
Els 5 imperdibles de la XI Festa del Mercat a la Plaça
Foto:
Cedida
La guia per viure el segle XVI com un autèntic contemporani
Foto:
Cedida
Miquel Àngel Marín: "Nosaltres som unes guerrilles que volem evitar que la cultura es consideri només una cosa seriosa"
Foto:
cedida
Tornen els dimecres musicals i gastronòmics del fITM de La Bisbal
Foto:
Cristina Casas
Últim Cavall: “Necessitem la música com a motor d’expressió”
Foto:
Surtdecasa
Jotes, sintetitzadors i aixades