Eufònic

Foto: 

Cedida
L'artista francesa Odalie

Els 10 imperdibles de l'Eufònic

El festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, celebra la 13a edició de l’11 al 14 de juliol
Surtdecasa
,
03/07/2024
Arts
Torna l'Eufònic, amb una de les edicions més ambicioses. Una vuitantena d'artistes ubicats en diferents indrets les quatre comarques de Terres de l’Ebre: Amposta, epicentre del festival, comptarà amb el gruix de la programació, que s’expandeix en espais naturals del Delta i poblacions com Tortosa, Ulldecona o Roquetes. El festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, s’avança al calendari i celebra la 13a edició de l’11 al 14 de juliol amb un programa de concerts, espectacles audiovisuals, instal·lacions artístiques, accions sonores, performances i intervencions, tant en espais interiors com a l’aire lliure, en espais museístics o espais patrimonials habilitats de forma temporal per a l’ocasió. Tot un festival per les disciplines artístiques contemporànies que es barrejaran amb ciència, paisatge i patrimoni ebrenc. Us hem destacat allò que no us podeu perdre!

1. Novi_sad i Ryoichi Kurokawa
Novi_sad és el pseudònim de Thanasis Kaproulias. Viu i treballa a l’Antiga Olímpia, Grècia. Va començar a generar sons el 2005: gravacions ambientals amplificades, manipulacions de drones, paisatges sonors ambientals estructurats, microtons vs. sobretons, tot es fusiona en una hiperestructura de forma iconoclasta. La producció artística de Novi_sad mostra un alt nivell d’habilitat tècnica, així com una sensibilitat als matisos de la ubicació. Cada so que es produeix és tractat amb una integritat escultòrica i el seu poder sònic opera a un nivell en què l’audiència participa com a oients transcendents. El seu enfocament és similar al ‘cinema pour l’oreille’ (cinema per a l’oïda) i, alhora, li agradaria ‘donner à voir’ (fer veure) a través del so. Estar immers en el seu entorn sonor ofereix una experiència visceral i cerebral al mateix temps. Kaproulias col·labora habitualment amb l’artista visual japonès Ryoichi Kurokawa i també ha treballat amb artistes i cineastes com Lars Von Trier, Isaac Niemand, Yorgos Zois i Karl Lemieux. És tot un luxe poder veure’l en acció al Casal d’Amposta.
Quan? Dissabte 13 de juliol a les 19h al Casal d'Amposta.

2. Verde Prato
La cantant i productora basca Verde Prato beu de la tradició oral basca i s’inspira en cançons populars per a donar forma un neo-folk basc electrònic i contemporani. Si el seu debut 'Kondaira eder hura' (Plan B-rec, 2021) ja la va situar entre els nous artistes més personals de l’Estat i amb l’EP 'Euskal Pop Erradikala' (Hegoa Diskak, 2022) va transformar clàssics del rock radical basc en clau intimista i femenina, ara vola més lliure encara amb 'Adoretua' (Plan B-rec, 2023), “coratge” en euskera. Cançons que van de la llum a la tragèdia i del bolero al pop, i expressen temes universals com l’amor, l’erotisme, la família, la soledat i els somnis.
Quan? Dissabte 13 de juliol a les 21h a la Lira Ampostina.

  • imatge de control 1per1

3. Balma
En moviment des del 2021, Balma és el duet barceloní format per Bernat Mola i Gerard Gamundi que fusiona de manera alegre i descarada la música urbana actual amb gèneres com el house, el drum and bass i l’UK Garage. Sota el lema “soft bakalas”, el projecte ha irromput en l’escena catalana amb un so particular i original i amb un directe en què s’inspiren en una sessió de DJ alhora que toquen instruments, controladors i veu. Els seus darrers llançaments són el videoclip de 'Prou que m’agrada”'(amb Ven’nus) i un EP de remescles del tema 'X083', la cançó amb què es van donar a conèixer.
Quan? Dissabte 13 de juliol a les 23:30h al Castell d'Amposta.

4. Infanta
"Estoy ardiendo en fuego eterno”, canta i ens farà cantar la bilbaïna Ainara Rodríguez a 'Me quemo', un tema que ens té el cor robat. El seu projecte artístic Infanta representa l’alliberador i rabiós desig de ballar i de treure-ho tot a ritme de pop-punk electrònic d’esperit nightcore. Reformulat ara amb la complicitat vocal de Frances Ribes (a.k.a. Santa Mónica) i les produccions de Manu ScummV (membre de Sýn), les seves cançons i bases directes cantades a dues veus llancen lletres desafiants i tristes, trencades i carnals, com un cor partit per la meitat que només vol suar i ballar tot perseguint un final de nit endimoniadament intens.
Quan? Dissabte 13 de juliol a les 00:15h al Castell d'Amposta.

5. Maria Coma
'Vocal Roots', el darrer treball de Maria Coma, és un disc catàrtic i instintiu que es troba en la intersecció entre la música d’autor, la música vocal, l’art sonor i la performance. En ell ha utilitzat com a únic instrument el seu cos: veu, respiracions, batecs i ressonàncies, amb la col·laboració especial del beat-boxer australià Sinjo. La cantant, compositora, pianista i investigadora de les arts escèniques es va traslladar l’any 2016 a Berlín, on ha estat aprofundint en extenses pràctiques vocals així com en diverses disciplines de moviment somàtic, dansa i performance. Allà, també, ha treballat en col·laboració amb la coreògrafa i ballarina Naïma Mazic, l’orquestra simfònica d’improvisació Stegreif, Nicole Wendel i la companyia de dansa Yotam Peled & The Free Radicals. La seva primera peça d’art sonor pública, anomenada 'Bodylandscape (Cospaisatge)' va ser exposada al 2002 al Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona.
Quan? Diumenge 14 de juliol a les 19h al Castell de Miravet.

 

La instal·lació audiovisual 'Multiverse' de Humanhood | Foto: Cedida
6. Humanhood
La instal·lació audiovisual 'Multiverse' és una hipnòtica experiència de VR que combina dansa virtual, visuals envolvents, vibració de conducció òssia, respiració sincronitzada i una banda sonora immersiva que busca generar un viatge breu (entre 8 i 10 minuts) i intens que convida a la relaxació i a deixar volar la imaginació. L’espectador es podrà posar una armilla equipada amb sis oscil·ladors que envia freqüències precises per tot el cos i proporciona una experiència hàptica total (també a les persones amb discapacitat auditiva). Darrera d’aquesta experiència trobem Humanhood, creat per Julia Robert (catalana) i Rudi Cole (de Birmingham), que des del 2016 està desenvolupant-se en l’escena de dansa britànica i internacional amb la seva simbiosi de ciència, física i coreografies d’arrels místiques.
Quan? Divendres 12 i dissabte 13 de juliol de 16 a 21h a la Bombolla inflable d'Amposta.

7. Playmodes
Ara que la contaminació lumínica a les ciutats fa impossible contemplar les estrelles i evocar les antigues històries explicades per les constel·lacions, l’estudi de recerca audiovisual Playmodes crearà a l’Observatori de l’Ebre una experiència immersiva que vol recuperar aquest patrimoni universal. 'Astres' és un ritual d’expressió artística, tecnologia i fenòmens naturals, que utilitza mapatge de projecció láser i àudio espacialitzat. Playmodes és un equip híbrid d’enginyers, músics i dissenyadors que treballa amb tecnologies pròpies per a donar vida a nous instruments visuals i sonors.
Quan? Dijous 11 de juliol a les 22:15h a l'Observatori de l'Ebre.

8. Odalie
El despertar musical de la francesa Sophie Griffon (AKA Odalie) es va produir mentre treballava a la ràdio i en el muntatge musical dels seus pòdcasts. Després d’un parell d’anys jugant de manera intuïtiva amb sintetitzadors i software musical, va donar forma al seu magnífic disc de debut 'Puissante Vulnérabilité' (2023), editat pel segell Mesh del famós productor britànic Max Cooper. D’això se’n diu començar amb bon peu. En un món que sovint confon vulnerabilitat amb debilitat, l’artista de Lyon aposta perquè aprenguem a mostrar-nos imperfectes i a refiar-nos els uns dels altres en un treball ple de contrasts i emocions crues, de moments de quietud i d’experimentació. Amb delicats patrons rítmics, arranjaments complexes d’instruments de corda i un innegable virtuosisme vocal, l’Odalie crea mosaics sonors que serpentegen entre la melangia i la llum i exploren les contradiccions de la vida moderna, tant a nivell personal com en societat. Us seduirà, ho sabem.
Quan? Dissabte 13 de juliol a les 20h a la Lira Ampostina.

 

Edwin van der Heide | Foto: Cedida
9. Edwin van der Heide
Enguany rebem un dels artistes sonors més rellevants de les dues darreres dècades: el compositor i investigador neerlandès Edwin van der Heide. La presència espacial del so i la interacció amb ell, eixos principals de la seva obra, són explorats a 'Phasing Air', una impactant instal·lació sonora comissariada per Arnau Horta específicament per al Centre d’Art Lo Pati d’Amposta. Una escultura sonora invisible i immersiva que combina la generació de so pneumàtic basada en vàlvules i la generació de so basada en altaveus. Edwin van der Heide va estudiar Tecnologia Musical a Utrecht i Sonologia al Conservatori Reial de l’Haia, on ha estat professor i també codirector de l’ArtScience Interfaculty. Els seus treballs s’han vist a la Universitat de Bonn, el Museu Reina Sofia, el MAXXI de Roma, el Museu Stedelijk d’Amsterdam, Art Basel, la Fundació Mies van der Rohe de BCN o a la inauguració del Sónar 2018. Actualment, és professor i investigador de Media Technology a la Universitat de Leiden.
Quan? Del 6 al 28 de juliol al Centre d'Art Lo Pati.

10. Pòrtic Eufònic
Eufònic Pro, una coproducció del festival amb l’Escola d’Art i Cultura de la Diputació a Tortosa, convida a creadores, artistes i gestores culturals del territori i de fora a connectar amb professionals, programadores, comissàries i gestores culturals nacionals i internacionals. De la mà de les comissàries Antònia Folguera i Marta Oliveres, proposa un diàleg entre el fet digital i el fet performatiu, i entre art i ciència, prestant especial atenció a la recerca del cos, l’exploració sonora i la biologia. Aquest any, Eufònic Pro canvia de format. Se celebrarà la tarda del dijous 11 i el matí del divendres 12 de juliol, i comptarà amb presentacions de propostes culturals i projectes artístics, trobades amb artistes i espai de networking amb professionals com Adrienne Wong (FOLDA, Canadà), Chizuru Matsumoto (Kochi Museum of Art, Japó), Hèctor Mas(L'Ull Nu, Andorra), Mathieu Vabre (Biennal CHRONIQUES, França), Monica Bello (Arts at CERN, Suïssa), Sara Serrano (IF Barcelona) o Pedro Rocha (Fundació Serralves, Portugal), entre molts altres. Les inscripcions estan obertes en dues modalitats: inscripció a la trobada professional de dos dies (33€) o amb la nit d’hotel de dijous (73€). Totes dues inclouen el transport a una selecció d’intervencions artístiques a Tortosa i Roquetes el dijous nit i la clàssica paella Pro de divendres.

Més informació: 

A

També et pot interessar