,
23/09/2015
Cinema
Penélope Cruz es reivindica a MA MA

Tres dones, tres històries i molt bon cine

El menú cinematogràfic d’aquesta setmana a la sala Zazie ens permetrà fer un viatge per tres històries molt diferents. Les tres, això sí, estan protagonitzades per dones. Arrencarem a l’Alemanya de la post guerra amb la Nelly, una supervivent d’Auschwitz que intenta reconstruir-se físicament i anímicament; viurem la tornada a casa i al si de la família de la Lili després de passar una temporada a l’estranger; i lluitarem per la vida i la felicitat amb la Magda, una mestra a l’atur a la qual li diagnostiquen un càncer de pit.

Phoenix
Diu la cançó: L'amor és l'or que el temps vol robar
Dijous 24 de setembre a les 20:15h. Sala Zazie
Divendres 25 de setembre a les 22.15h. Sala Zazie

Títol original: Phoenix
Direcció: Christian Petzold.
Guió: Christian Petzold, Harun Farocki.
Intèrprets: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Uwe Preuss, Nina Kunzendorf, Michael Maertens.
Gènere: Drama. Alemanya, 2014, 98 minuts. Projecció en V.O. (alemany) subtitulada

Nelly, una cantant supervivent d'Auschwitz, torna a Berlín per reconstruir-se el rostre desfigurat a causa de les ferides patides al camp de concentració. Amb una nova imatge, és animada per la seva amiga Lena a iniciar una vida a Palestina. Nelly opta per quedar-se per cercar el seu marit, Johnny, i reprendre la vida anterior. Quan aconsegueix trobar-lo, no és reconeguda i Johnny li proposa que es faci passar per la seva dona, a qui creu morta, i així poder reclamar una herència. Nelly esdevé un objecte a qui no sols li han modelat el rostre, sinó que fan d'ella el consol dels amics que la van trair, la força de la l'amiga per anar endavant i l'instrument del marit per obtenir diners. Phoenix, guardonada amb el Premi Fipresci al darrer Festival de Sant Sebastià, és l'adaptació de la novel·la Le Retour, de l'escriptor Hubert Monteilhet. Llibre i pel·lícula són un emotiu retrat d'una societat que emmascara les seves incapacitats i que fa servir les víctimes com a expiació dels propis pecats.

Family Tour
Mostra Internacional de Films de Dones
Divendres 25 de setembre a les 20.00h. Sala Zazie

Títol original: Family Tour
Direcció i guió: Liliana Torres
Intèrprets: Núria Gago, Antonia Expósito, Noemí Torres.
Gènere: Comèdia. Espanya, 2013, 82 minuts. Projecció en versió original (espanyol). Gratuït.

Un mes de vacances amb la família pot donar molt de si; això és el que experimenta Lili quan torna a casa després de diversos anys fora del país. La seva mare, personatge d'una senzillesa excèntrica excepcional, obliga a Lili a visitar els seus familiars (avis, ties, cosins) donant-li un tour familiar pel paisatge abandonat de la seva infància, que li fa descobrir les seves pròpies frustracions i límits de tolerància cap als defectes que tots hem heretat. Cineclub Vilafranca torna a acollir el cicle Itineràncies de la Mostra Internacional de Films de Dones.

MA MA
Penélope Cruz il·lumina la pantalla en aquest relat poètic i tràgic

Dissabte 26 de setembre a les 18.00 h. i 20.00h. Sala Zazie
Diumenge 27 de setembre a les 19.00h. Sala Zazie

Títol original: ma ma
Direcció i guió: Julio Medem.
Intèrprets: Penélope Cruz, Luis Tosar, Asier Etxeandía. Àlex Brendemühl.
Gènere: Drama. Espanya, 2015, 96 minuts. Projecció en versió original (espanyol).

Magda és una mestra en atur que després de ser diagnosticada de càncer de mama reacciona traient tota la vida que porta dins. Davant la tragèdia, la seva lluita valenta i optimista farà possible que ella i el seu entorn més íntim visquin insospitades escenes d'humor i delicada felicitat. Julio Medem, director de grans clàssics dels anys 90 com Tierra, La ardilla roja i Los amantes del círculo polar, torna a recuperar el pols poètic que el caracteritza en aquest drama interpretat per una Penélope Cruz elogiada per la crítica i que torna a reinvidicar-se en cos i ànima com l'actriu que és. El seu personatge polièdric i de resonàncies tràgiques, deixa de plantejar-se per la seva pròpia identitat per començar a lluitar contra el final de la seva pròpia existència.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Cineclub Vilafranca ha complert 50 anys d'història. No ens cansem de veure cinema i de parlar-ne, així que aquest serà el nostre cine fòrum virtual. Al blog 'Mira diferent' us oferim reflexions sobre el cinema i les pel·lícules que han marcat la vida d'espectadors i espectadores al llarg d'aquests 50 anys.

07/12/2020
Com a actor, la meva escola d´interpretació ha estat el cine. Vaig començar “preescolar” al cinema Casal, quan la meva mare era la taquillera. Em passava totes les hores possibles allà.
23/11/2020
La meva infantesa es troba impresa en un metratge liderat per clarobscurs.
04/11/2020
Mentre la quanta, quanta guerra continua campant per molts llocs del nostre estimat planeta escric un múltiple agraïment al Cine Club Vilafranca, amb la bona excusa que fa 50 anys. Un múltiple agraïment que s'amplifica a moltes bandes.
04/11/2020
Vaig veure una dona que ballava ensenyant el cul a la N-340. A la ràdio deien que aquell seria el dia més calorós en dècades. Vaig mirar pel retrovisor i la seva figura, fent-se menuda, movia els braços abstreta.
13/10/2020
Molt sovint sento a dir que els crítics som directors frustrats, que ens dediquem a escriure perquè no gaudim de prou talent per fer cinema.
24/08/2020
Si ens fixem en el cinema clàssic (aquell que la modernitat va dinamitar als anys seixanta del segle passat) acordarem que, en general, el cinema americà (que dominà el panorama a la primera meitat del segle XX), presentava les dones bé com a sex-
16/08/2020
Tinc una fantasia des de ben petita. Sempre he sentit que estar en una sala de cinema deu ser el més semblant a estar dins d’una balena.