,
13/10/2020
Cinema
Magali Noël a 'Amarcord' (Federico Fellini, 1973)

'Amarcord: retalls d’una vida cinèfila', per Mónica Jordan

Molt sovint sento a dir que els crítics som directors frustrats, que ens dediquem a escriure perquè no gaudim de prou talent per fer cinema. Com la famosa magdalena de Proust, o com si estigués a l’Amarcord de Fellini, aquesta afirmació m’abstreu de la realitat i se me’n duu a territoris ben llunyans de l’ara i de l’aquí…

Tot d’una em trobo rememorant una vida feta de retalls cinèfils. Primer, els més recents, com ara les apassionades converses en acabar una sessió del Most, o les classes amb alumnes que es neguen a veure clàssics en blanc i negre. Després, els esforços poc fructuosos per dignificar la professió des de l’Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica, des d’on hem comprovat com anaven minvant els nostres drets i condicions, alhora que creixia el consum audiovisual (quina paradoxa!!). Tot seguit, els records em fan aterrar als primers anys d’internet, quan una nova generació de crítics (la Cinefilia 2.0.) vam fer tremolar l’statu quo de la professió amb propostes que empraven el llenguatge del cine (el so, la imatge i el muntatge) per fer crítica. I finalment el meu recorregut acaba on tot va començar, al cinema Kursaal (després conegut com El Punt) de Cerdanyola, on al 1993 vaig decidir que de gran no volia ser directora, ni guionista, ni actriu, ni il·luminadora… De gran volia ser crítica de cinema.

La sala de cinema com a indret fosc que facilita un entorn de recolliment per sentir i reflexionar, comença a patir, de veritat, per la seva continuïtat. En una època en què les pantalles governen les nostres vides, les de cinema tremolen per si allò que senten de fons, cada poc més a prop, és el seu réquiem xiulat, com a M: un assassí entre nosaltres, pel Peter Lorre de torn. L’any passat s’anunciava, entre d’altres tancaments, el del cinema de la meva infantesa. Amb ell desapareix una sala històrica que donava servei a diversos pobles del Vallès. Mantenir viva l’exhibició cinematogràfica és tasca de tots, és la nostra responsabilitat com a aficionats al cinema i com a ciutadans amb inquietuds culturals. No fer-ho ens convertiria, com a la pel·lícula de Fritz Lang, en còmplices amb una M a l’espatlla...

És per això que els 50 anys del Cineclub Vilafranca haurien de ser motiu d’orgull i un exemple de resistència per a Vilafranca. Com ho són també els 25 anys del Kubrick, o els 10 que celebrarà el Festival Most al 2020. Vilafranca respira cinema gràcies a l’esforç i l’entusiasme d’un grup de persones apassionades pel que fan. Però, sobretot, perquè amb l’acte de comprar una entrada, molts vilafranquins donen suport a la continuïtat d’un art que és espectacle, reflexió, passió, emoció i aprenentatge. Llarga vida al cinema!

Mónica Jordan
Crítica de cinema i programadora del Festival Most

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Cineclub Vilafranca ha complert 50 anys d'història. No ens cansem de veure cinema i de parlar-ne, així que aquest serà el nostre cine fòrum virtual. Al blog 'Mira diferent' us oferim reflexions sobre el cinema i les pel·lícules que han marcat la vida d'espectadors i espectadores al llarg d'aquests 50 anys.

07/12/2020
Com a actor, la meva escola d´interpretació ha estat el cine. Vaig començar “preescolar” al cinema Casal, quan la meva mare era la taquillera. Em passava totes les hores possibles allà.
23/11/2020
La meva infantesa es troba impresa en un metratge liderat per clarobscurs.
04/11/2020
Mentre la quanta, quanta guerra continua campant per molts llocs del nostre estimat planeta escric un múltiple agraïment al Cine Club Vilafranca, amb la bona excusa que fa 50 anys. Un múltiple agraïment que s'amplifica a moltes bandes.
04/11/2020
Vaig veure una dona que ballava ensenyant el cul a la N-340. A la ràdio deien que aquell seria el dia més calorós en dècades. Vaig mirar pel retrovisor i la seva figura, fent-se menuda, movia els braços abstreta.
13/10/2020
Molt sovint sento a dir que els crítics som directors frustrats, que ens dediquem a escriure perquè no gaudim de prou talent per fer cinema.
24/08/2020
Si ens fixem en el cinema clàssic (aquell que la modernitat va dinamitar als anys seixanta del segle passat) acordarem que, en general, el cinema americà (que dominà el panorama a la primera meitat del segle XX), presentava les dones bé com a sex-
16/08/2020
Tinc una fantasia des de ben petita. Sempre he sentit que estar en una sala de cinema deu ser el més semblant a estar dins d’una balena.