Jump to navigation
L’equipament, projectat per l’arquitecte igualadí Pere Puig i qualificat popularment de “temple faraònic”, ha generat un gran interès, especialment arran de la seva nominació com a finalista al Premi al Millor edifici del món dels darrers tres anys convocat pel World Architecture News.
La Biblioteca Mont-Àgora s’ha convertit en un reclam. No només per les seves dues plantes i un fons integrat per 22.500 volums, 4.300 audiovisuals i 75 diaris i revistes, sinó també per la pau i harmonia que s’hi respira gràcies a la blancor de l’espai, la llum natural i la vista panoràmica a la serralada que delimita la Conca d’Òdena. Convida a passejar pels passadissos, deixar-se endur per la lectura i concentrar-se en l’estudi.
En parlem amb la seva directora, Núria Rossell, que anima tothom a anar-hi per “gaudir d’una experiència única”.
Quins canvis heu experimentat en aquest poc més de mig any?
Ha estat un canvi radical. Hem triplicat l’espai. Ara disposem de 1.000 m2 distribuïts en dues plantes, amb l’àrea infantil separada per evitar el soroll. Hi ha suficient espai per a tothom i per tenir els llibres col·locats en condicions. A més, hem incorporat 2.200 documents nous i actuals. L’usuari trobarà una col·lecció molt interessant i també canvis substancials, com és la integració dels DVD de coneixements amb el llibres i la creació del centre d’interès “Mont-Creatiu” format per temes tant de moda com DIY (bricolatge, decoració, manualitats, labors, etc.).
I a nivell de públic?
Hem guanyat nous usuaris que, amb el trasllat, han descobert la biblioteca però, sobretot, hem guanyat usuaris joves que abans no utilitzaven la biblioteca per manca d’espai. Després del boom inicial els visitants s’han estabilitzat, però actualment estem rebent una mitjana de 180 persones diàries, un 240% més que abans. El préstec també ha experimentat un destacat creixement, amb un 160% més. L’avantatge de disposar d’un gran aparcament just al davant facilita la visita de molts montbuiencs i de residents d’altres municipis propers.
La biblioteca incorpora el servei d’autopréstec basat en la tecnologia RFID. En què consisteix?
La tecnologia RFID (sigles de Radio Frequency Identication) significa identificador de radiofreqüència, i permet transmetre dades sense fils, a través d’ones de ràdio. Està pensat principalment per automatitzar la gestió del préstec i el control de seguretat. Per a l’usuari és molt fàcil, només cal que segueixi unes instruccions senzilles indicades a través de la pantalla tàctil de la màquina autopréstec. Les etiquetes RFID o xips són llegits automàticament i l’usuari es pot endur còmodament el material prestat amb el seu rebut o justificant.
Els avantatges d’aquesta tecnologia RFID són múltiples: lectures dels xips dels documents més ràpides i precises, control de seguretat més fiable, més autonomia i privacitat per a l'usuari perquè li facilita l'autoservei, etc. Però el més important és que alleugereix les tasques mecàniques del personal per generar valor afegit, permetent-nos dedicar més atenció personalitzada a cada lector. De moment són poques les biblioteques de la xarxa que disposen d’aquesta tecnologia. Bàsicament ho han incorporat les biblioteques noves o les que són fruit d’un trasllat. A l’Anoia som l’única biblioteca que la tenim instal·lada.
Per què pot ser atractiu passar, per exemple, un dissabte al matí a la biblioteca de Montbui? Què la fa especial?
Els dissabtes obrim tot el matí de 10 a 14h. Els estudiants trobaran un ambient tranquil i acollidor, amb la possibilitat de fer ús d’una aula per estudiar o fer treballs en grup. També hi trobaran manuals universitaris acabats d’arribar, o bé les lectures obligatòries de l’Institut.
La resta del públic poden venir a buscar lectura, música o pel·lícules pel cap de setmana (tot el fons està molt actualitzat), llegir la premsa o alguna de les 70 revistes a les quals estem subscrits, fer ús dels nostres ordinadors o connectar-se al Wi-Fi, tot gratuïtament. I si no troben el que busquen ho aconseguim en una altra biblioteca de Catalunya. També poden fer propostes de compres, portar-nos llibres per intercanviar amb altres lectors, remenar entre els 350 llibres que formen el fons “Mont-Creatiu”...
Els més petits poden gaudir amb la família d’una col·lecció de contes adaptats a totes les edats, gustos i necessitats, amb unes instal·lacions exclusives per a ells. I, ben aviat, podran gaudir de narració de contes i tallers que tenim planificat posar en marxa a partir de gener de l’any vinent.
Què aporta el fet que la biblioteca formi part del Centre Cultural Mont-Àgora?
Les sales polivalents que formen un tot orgànic amb la biblioteca generen una fluència única d’usuaris en tots dos espais. Aquesta fusió de biblioteca i cinema (única, crec, arreu del món) dóna peu a una dinàmica de descobriment que fa que els usuaris d’ambdós serveis siguin reversibles. La combinació permet compartir bons moments i facilita la trobada de persones amb inquietuds culturals similars.
Una de les característiques del centre és el disseny arquitectònic. Com valores l’espai?
Em sento molt afortunada de treballar en aquest edifici tan singular i emblemàtic. Transmet lluminositat, transparència, tranquil·litat, silenci, comoditat, amplitud... El color blanc predomina en tots els espais i racons de la biblioteca i això produeix una sensació de relaxació i benestar molt favorable per a la concentració de la lectura i l’estudi. Les notes de color les aporten els llibres ben ordenats i col·locats a les prestatgeries, ben senyalitzades perquè l’usuari trobi fàcilment el que busca. La façana, tota de vidre, fa indistingibles els límits entre l’interior i l’exterior.
Quin feedback heu rebut de la gent?
Queden sorpresos per la majestuositat de l’edifici. Valoren molt l’amplitud dels espais, la llum natural i les vistes. Coincideixen que feia falta una biblioteca més gran per donar resposta a les necessitats culturals de la població. Alguns montbuiencs no creuen que un edifici així sigui possible al bell mig de Montbui. Des que l’edifici Mont-Àgora va quedar finalista del premi internacional d’arquitectura WAN Awards les nostres instal·lacions han despertat una curiositat sense precedents entre persones (arquitectes o no) de la comarca i d’altres indrets. Pel que fa a la tecnologia RFID, agrada als usuaris per la intimitat i la sensació de ser ells mateixos qui controlen els seus préstecs. La gent gran, però, no es mostra gaire inclinada a fer-ne ús.
Horaris:
Matins: dijous i dissabtes, de 10 a 14 h. Tardes: de dilluns a divendres, de 16 a 20,30 h.