Torneig Arcadi Manchon

Foto: 

Francesc Llado
Arcadi Manchón

Arcadi Manchón: “Competir és ser cada dia una miqueta millor, i això ho apliquem a la pista i a la vida”

Fins el 29 de maig se celebra el Torneig de Tennis Arcadi Manchón a Santa Margarida de Montbui
Marta Carles
,
25/05/2017
Activa't
Les pistes del Club Tennis Montbui aquests dies són un anar i venir de tennistes d’alt nivell que participen a la sisena edició del Torneig Arcadi Manchón, una competició de la ITF puntuable per la classificació general de l'ATP. L’esdeveniment compta amb tennistes de tot el món que batallen per arribar als grans tornejos i estar entre els primers 100 del món, però més enllà del joc, el torneig vol apropar aquest esport a tots els públics i sobretot mostrar els valors del tennis en directe, com la competitivitat, l’esportivitat, la concentració, el lideratge, la superació personal, etc. Per conèixer més a fons el projecte parlem amb Arcadi Manchón, ex tennista anoienc amb una important carrera com a jugador i entrenedor professional, i director del Torneig que porta el seu propi nom.

- Ja està en marxa la VI edició del Torneig Arcadi Manchón. Com està anant?
Doncs de moment molt bé. Ara començarem a jugar els partits del quadre final, per saber qui passarà a semis i després a la final del torneig que es disputarà diumenge 28 de maig. Aquest any comptem amb 64 jugadors vinguts de 36 països diferents, tots d’alt nivell que aspiren a millorar els seus resultats. En aquesta edició també seguim involucrant els joves, i per això hem organitzat diverses activitats i hem convidat a les escoles de la comarca, en total passaran per les grades més de 1000 alumnes.

- Quin perfil de jugador participen al Torneig?
Doncs hi ha jugadors que s’han quedat a les prèvies del Roland Garros, per tant, són tennistes d’alt nivell, però també hi ha jugadors que volen introduir-se a l’ATP, i aconseguir punts per entrar a competir en tornejos mes internacionals. Aquest tipus de torneig és per on han començat tots els tennistes.

  • imatge de control 1per1

- A Catalunya hi ha bon nivell?
Sí, i més tenint en compte que Catalunya és la primera potència mundial del tennis. Durant molts anys ha estat el territori on s’han entrenat els 100 millors tennistes del món. I això és degut, en part, pel clima, per la cultura del treball i l’esforç, i per que a Catalunya hi ha importants escoles de tennis, com és l’acadèmia Bruguera.

- El torneig és un mirall pels joves tenistes?
Doncs sí. Volem que s’il·lusionin, ja que la il·lusió és l’eina més potent en l’esport. Volem que gaudeixin del tennis en directe amb tot el què implica, que és la competició en sí, però també els valors necessaris per a ser un bon tennista.

Foto: Francesc Llado

- A què et refereixes?
Doncs a la competitivitat, a com afrontar la por, la pressió, com gestionar la frustració, com focalitzar l’atenció, i també el valor de saber anglès, de l’esforç, la constància... Són valors lligats a la competició, i competir és ser cada dia una miqueta millor, i això ho apliquem a la pista i a la vida.

- Són valors que s’aprenen a l’escola Top Tennis que dirigeixes?
Per suposat. Nosaltres sempre parlem d’esport, salut i educació. A l’escola ensenyem tennis, però com a formadors, tenim la responsabilitat d’ensenyar a conviure, a respectar-se, a saber gestionar les emocions, etc. ja que tot això millora el rendiment. Qualsevol té por al desconegut, es posa nerviós en moments de pressió, i això passa a la pista. Per això, cal saber canalitzar molt bé aquestes emocions i focalitzar l’atenció en la pilota per no perdre concentració. Aquest plus de formació ens dona èxit a l’escola per què anem més enllà del joc del tennis.

- Són més importants i necessaris aquests valors en el tennis, pel fet de ser un esport individual?
En tots els esports són importants els valors, però en el tennis, que és el tercer esport més difícil de món, són més necessaris per que has d’estar ben format tant a nivell físic, tècnic, tàctic i emocional. Això porta a fer un treball molt important fora de la pista i tenir clar que quan jugues estàs sol davant l’adversari.

Foto: Francesc Llado

- Per què vas decidir ser tennista?
Segurament em va venir perquè els meus pares tenien un restaurant on hi havia una pista de tennis, i allà vaig començar a entrenar i a tenir passió per aquest esport. Vaig començar a jugar algun partit, i als 12 anys vaig fer una estada a l’Acadèmia Bruguera on vaig fer un pas endavant. Vaig seguir estudiant allà, on em vaig preparar i em van formar com a persona. I a partir  de llavors vaig anar jugant en diferents tornejos. El dia que vaig deixar la competició, els de l’Acadèmia Bruguera em van demanar que formés part del seu equip d’entrenadors per traslladar tot el meu coneixement als futurs tennistes. I així vaig començar l’etapa d’entrenador.

- Per què vas crear el Torneig Arcadi Manchón?
Volia traslladar el meu projecte propi a la comarca i oferir als joves anoiencs l’oportunitat de formar-se i viure el tennis en directe. La meva proposta va ser molt ben acollida tant pel Club Tennis Montbui, com per l’Ajuntament del municipi, i de moment ja portem sis anys. Penso que ara ens trobem en un moment de consolidació del project ja que és l’únic torneig de pista ràpida que es disputa a Catalunya, la resta són de terra batuda. És un tret diferencial del qual n’hem de treure profit.

- Tindrem Torneig Arcadi Manchón per anys?
Espero que sí. De fet treballarem de valent per aconseguir l’objectiu 2019/2020: fer un torneig tipus Challenger. Aquest tipus de competició està integrada en el calendari de l’ATP i això significa més nivell, més pressupost, i també una organització molt més complexa. Estem molt il·lusionats i esperem assolir aquest repte.

Més informació: 

A

També et pot interessar