Jump to navigation
Un tret identitariSer de Sallent és sinònim de tenir un gran esperit carnavalesc. I és que pels sallentins i sallentines el Carnaval és una de les festes més importants i més esperades de l’any. De fet “el Carnaval de Sallent és un dels més antics del país i ja hi ha referències abans de la guerra civil”. Potser aquesta antiguitat és la que porta a la població a viure el Carnaval de forma tant intensa i per això és, segons Jordi Vilà, “possiblement la primera referència que es dona quan algú et demana d’on ets”. És un Carnaval independent, no depèn de cap institució, no té un important suport mediàtic, però “és i el vivim com un dels millors carnavals del país per que es fa amb l’esforç de molta gent, compta amb actes genuïns, i té una alta afluència de públic”.
El cartell: ‘Comença la revolta’ El 2015 ha estat un any marcat per la política i a Sallent això no els hi ha passat per alt. El cartell del Carnaval d’enguany “parodia la unió impossible que s’ha viscut en els darrers mesos a Catalunya entre Artur Mas i la sallentina Anna Gabriel, i els col·loca dins el nou partit 'Junts pel Carnaval'”. L’objectiu és “mostrar un cartell que cridi l’atenció a la gent i que no deixi indiferent".
El secret més ben guardatEls actes de la festa comencen el Dijous Gras amb l’arribada del Carnestoltes, un personatge representat per un ninot que encarna la festa. Aquest acte és un dels secrets més ben guardats perquè cada any el rei de la gresca i la disbauxa sorprèn als sallentins amb una arribada original. Des de l’any 1978, en què s’instaurà aquest acte, el Carnestoltes ha arribat en canoa pel riu, en helicòpter, en un tren turístic... Com ho farà aquest any?
La rua de la 69enaEl divendres a la nit les dones són les reines del Carnaval, amb la Rua de la 69ena. Una desfilada divertida i esbojarrada “creada com a sàtira de la confraria de la trentasisena, una entitat centenària de Sallent formada fins fa poc únicament per homes”. Així, les colles de dones, vestides totes d’un color diferent, recorren els carrers amb una representació de la seva patrona, Maria Magdalena, i al ritme de la música de xaranga criden: Sallentins obriu els braços que les vostres dones obrirem les cames.
Les dones, les protagonistes de la 69ena
El Cercatasques amb la cultura popularEl Carnaval de Sallent aquest any innova en el Cercatasques, una cercavila que comença entrada la nit i que, acompanyada de dues xarangues, desfila pels carrers a la recerca de bars. Segons el president del Carrilet, Associacio organitzadora, la novetat és la incorporació “d’un tastet de cultura popular abans d'entrar a cada tasca. Així veurem el ball de nans (capgrossos), el ball del gegant maqui, les bruixes de Sallent, els bastoners, el balç bota, entre altres”.
El Carnaval infantilEls més petits de Sallent tampoc es perden la festa major de la gresca i la disbauxa. "L’any 2015 es va decidir crear el Minicarrilet, la comissió organitzadora del Carnaval Infantil". Es celebra el divendres, dia en què les escoles fan festa, i a l'igual que a la festa grossa, compta amb un Rei Carnestoltes infantil, un dinar, la rua de disfresses, jocs i tallers a la plaça, animació infantil, berenar i el seu particular enterrament de la sardina. “Tot un mini-carnaval compactat en unes poques hores, on no hi falta de res!”.
L’acte central: la rua de disfresses“Una mitjana de 9000 persones” són les que participen cada any a la rua de disfresses, l’acte central del carnaval de Sallent. El tret diferencial, que la fa única, és que “es tracta d’una rua oberta a tothom, sense concurs de disfresses, sense ordre de sortida, on la gent hi participa pel seu compte o en grups reduïts, sense necessitat de formar part de cap comparsa”. La desfilada l’encapçala el rei carnestoltes, i “distribuïdes per tot el recorregut, hi ha 12 xarangues que s’encarreguen d’amenitzar la rua durant les més de 3 hores que acostuma a durar”. Tot i la seva singularitat, a la rua no hi falten les clàssiques disfresses de pallassos, fantasmes, indis, capellans, monges, policies, personatges mediàtics, etc. Després tothom és convidat al sopar popular on hi participen més de 500 persones.
La rua de disfresses
La música: el punt fortQuè seria un carnaval sense música? A Sallent tenen clar que durant set dies la música no pot parar de sonar. Per això, a més de les múltiples xarangues que animen les cercaviles, programen un cartell de concerts. Aquest any “s’ha apostat fort pel concert de divendres, que és gratuït, amb Juantxo Skalari que de ben segur omplirà la plaça de la Pau de gom a gom”. I dissabte, els encarregats de posar la música al ball de disfresses seran els grups de La Pegatina, Séptimo A i Arradio Rosita.
Diumenge: dinar popularEl Carnaval de Sallent també té una part lúdico-gastronòmica, que té lloc el diumenge amb un dinar popular a base d’arròs. Aquest acte és una pràctica que prové dels àpats que s'oferien antigament als pobres. Actualment és una jornada on els sallentins gaudeixen d'un bon dinar.
La rua mortuòria, la fi del CarnavalDesprés del teatre el dilluns, i del correfoc i la mostra folklòrica el dimarts, arriba el dimecres de cendra, dia en què Sallent es posa de dol per l’Enterrament del Carnestoltes, i amb ell, la fi de la gresca i la festa. Una vetlla acompanyada del repic d’un tambor, una rua mortuòria que porta les despulles del Rei Carnestoltes, la sardinada popular i un concert, són els darrers actes del Carnaval, que s’acomiada fins l'any que ve.
Consultar la pàgina web Carnavalsallent.org i també tots els actes a la nostra agenda.
Les entrades per els concerts de dissabte es poden comprar a http://www.codetickets.com
Els concerts de dijous, divendres i dimecres són gratuïts.