Strobe2016

Foto: 

Cedida
Fotomuntatge amb les cares del Papa Francesc i Fidel Castro

L'humor negre colonitza les Terres de l'Ebre

El certamen arriba a la desena i última edició i s’inaugurarà amb un concert d’Albert Pla el pròxim 11 de març
Surtdecasa Ebre
,
03/03/2016
Arts
El festival de Vídeo i Art Digital Strobe, un projecte del Centre d'Art Lo Pati dirigit pel comissari i gestor cultural Blai Mesa, arriba enguany a la desena i última edició i ho fa tancant la trilogia del #riure. Entenent l’humor “com una arma carregada de futur”, s’han seleccionat propostes artístiques que juguen amb la idea de l’humor negre i irreverent, aquell que alhora ens diverteix i ens fa sentir culpables i que esclata després de matar els dos tipus de censors que condicionen els nostres actes: el censor intern, que és el de les pors atàviques i els tabús íntims, i el censor extern, que és el de les convencions socials i la moral establerta. Així, si en la primera edició va ser la sàtira i en la segona l’humor de l’absurd, enguany l’humor es presenta en forma de deshinibició i alliberament.

Partint d’aquesta base, la proposta d’Strobe d’enguany s’estructura en una exposició col·lectiva de sis artistes, un concert d’Albert Pla que portarà a Lo Pati l’espectacle 'A pleno pulmón' i que servirà per inaugurar el festival el proper 11 de març, i un programa on-line, 'Matar el censor'. Una arqueologia dels mitjans, a cura de Xavier Zambrano, complementat amb activitats educatives per a les escoles i la posterior edició d’un catàleg. A més, el 20 de març hi haurà el vermut #2 de Lo Pati amb visita guiada a l’exposició a càrrec de Blai Mesa, Jordi Castells, artista participant; i byjota dj. En l’exposició, que estarà oberta de l’11 de març al 30 d’abril, es podrà veure l'obra de sis artistes de diferents punts geogràfics. Coneixem-les!

1. La Bestia
Maria Llopis (València, 1975) proposa una peça de vídeo on apareix una dona amb bata en un jardí que s’acaba despullant del tot i que té un comportament estrany del qual se n’acaba avergonyint. L’artista es caracteritza per donar una visió alternativa de la identitat sexual i de gènere i deconstrueix el subjecte sexual del feminisme.

2. Güar Gaims
Jordi Castells (Tortosa, 1978) ha preparat una instal·lació de mixed media i àudio en què l’artista reflexiona sobre la relació entre la societat i el poder polític i econòmic. L’artista, que fa un temps que treballa el concepte del món del treball en el context de la societat de la informació, intenta mostrar en aquesta instal·lació els poders fàctics que veuen el món. “Els veig com nens sense consciència, ni tan sols malícia, que l’únic que volen és guanyar”, afirma.

3. Horror Movies
Jaimie Warren (Wisconsin, 1980) presenta una sèrie de gifs animats on projecta la seua fascinació per grans mites de la cultura de masses relacionats amb la violència i la immoralitat. Jaimie Warren, sempre present a les seves obres a través d'autoretrats, explora des d'una estètica low cost la psicologia i la morfologia del mal i la por en cultura cinematogràfica de la factoria de Hollywood, i és l’autora de la contundent imatge d’aquesta edició.

5. Selecció de vídeos
Alberto González Vázquez (Lugo, 1972) és guionista i realitzador de pel·lícules d’animació i actualment treballa a 'El Intermedio' de Wyoming, on s'encarrega del guió i la realització de peces còmiques mitjançant la manipulació d'imatges televisives. Els vídeos seleccionats han estat realitzats entre els anys 2008 i 2011, i són treballs curts basats en la potència del relat. Historietes que ens porten al límit de la tensió entre l'humor i la sensació de culpa. Trampes morals que ens posen a prova.

6. Monstruos SL
Felipe G. Gil (Tenerife, 1979) ens presenta una sèrie d’imatges on es juxtaposen cares de personatges molt coneguts de l’esfera pública. La seua idea és imaginar “monstres de l’actualitat que ens resultin familiars”. En aquest sentit, utilitza el Photoshop com una eina de ciència-ficció que creï no llunyans alienígenes sinó estranys éssers que veiem cada dia a la televisió.

7. Coneix la teva ciutat
Raul Cimas ofereix un recorregut pel Paral·lel de Barcelona, el Broadway català, del qual es dóna una visió humorística de la selva farandulera on conviuen espècimens urbans molt diversos.

Més informació: 

X Festival de Vídeo i Art Digital Strobe 
De l'11 de març al 30 d'abril 
Centre d'Art Lo Pati - Amposta
www.lopati.cat
Fitxa d'agenda Surtdecasa 

 

A

També et pot interessar