Inside Out, fotògraf, interculturalitat

Foto: 

Cedida
El fotògraf Quim Giró fent una fotografia a una de les participants

Art urbà per transformar els estereotips sobre malalts mentals

Lo Pati se suma des d’Amposta al Projecte Inside Out i estreteix vincles amb l’Institut Pere Mata
Surtdecasa Ebre
,
05/12/2018
Arts
Un conjunt de fotografies de gran format representaran una comunitat en un espai físic concret. En aquest cas, es posaran de manifest les relacions de veïnatge entre Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre i l’Institut Pere Mata. Per primera vegada, totes dues entitats, un centre d’art i un centre de salut mental situats a tocar l’un de l’altre, col·laboren en un projecte que des de la creació artística busca trencar els prejudicis que encara avui en dia estigmatitzen les malalties mentals. Així, a través de l’Aula el Pati, el projecte pedagògic que lidera l’artista ampostí Alfred Porres, Lo Pati se suma al Projecte Inside Out, una proposta d’art participatiu a gran escala impulsada per l’artista parisenc JR, - pseudònim de Jean René -, que ha comptat amb la participació activa de més de 260.000 persones de 129 països diferents. Dins d’aquest projecte d’abast mundial, retrats de gran format de milers de ciutadans i ciutadanes anònims han ocupat espais públics amb la voluntat de crear consciència, trencar tòpics i apropar les persones. Un dels exemples més entenedors és potser el que es va desenvolupar a Cisjordània el 2011. Allí, a banda i banda del mur que separa Palestina i Israel, es van penjar retrats de palestins i israelians amb el clar objectiu d’estendre ponts entre dos pobles històricament enfrontats.

Inside Out tindrà una rèplica a Amposta i a les Terres de l’Ebre: #mosmirem és el nom amb què l’han batejada amb la idea de reforçar el seu component pedagògic. La proposta parteix de la reflexió que els llocs són espais de subjectivitat que estigmatitzen les persones que hi habiten. “Si ets en un centre hospitalari ets un malalt, en un comerç ets un client, en un centre d’art ets un espectador”, apunten els organitzadors. En aquest sentit, la proximitat física de Lo Pati i l’Institut Pere Mata, situats un al costat de l’altre i amb unes característiques arquitectòniques similars, permet jugar amb aquesta subjectivitat dels espais. “És molt interessant observar com pel fet d’estar a un costat o a l’altre del carrer la societat ens posa unes etiquetes molt diferents”, assenyala Aida Boix, directora de Lo Pati.



La idea del projecte #mosmirem és fer retrats en blanc i negre de gran format (1,20 metres d’alçada per un metre d’amplada) de treballadors i pacients del Pere Mata, per una banda, i d’usuaris – artistes i/o públic - de Lo Pati, per una altra banda, i mesclar-los en l’espai públic, sense que se sàpiga quins pertanyen a cada espai. De moment, més d’una seixantena de persones del Pere Mata ja han estat fotografiades. Des de Lo Pati, hi ha una convocatòria oberta i s’ha fet una crida als seus usuaris perquè es fotografien també, prèvia inscripció omplint un formulari a través d’aquest enllaç a la web de Lo Pati. Hi ha temps per inscriure’s fins al 12 de desembre.

Les fotografies, realitzades pel fotògraf Quim Giró, s’imprimiran i s’instal·laran a les façanes dels dos edificis, així com també es documentaran, arxivaran i publicaran a la web del projecte Inside Out Project.

Més informació: 

A

També et pot interessar