Jump to navigation
Caminada al balç de FontanillesEs tracta d’una passejada curta (5,92km), circular, de dificultat fàcil, i el punt d’inici és el trencall de la ctra. C-37, km 52,300, indicació “cal Puça”. La ruta discorre per un camí envoltat de vinyes, cereals, i boscos de ribera i mediterranis que donen una varietat de vegetació i fauna important. El so de l’aigua que baixa pels torrents i rieres des de la serra fins arribar a la riera de Miralles ens acompanya al llarg del camí que ens porta fins al balç de Fontanilles. Es tracta d’una balma gegant on s’hi han trobat restes provinents d’assentaments antròpics i on en les seves proximitats hi trobem restes d’un poblat ibèric i d’un taller d’explotació de sílex. Una zona desconeguda però de gran importància arqueològica.
La passejada és curta, però suficient per agafar gana per dinar. Així que fem parada i fonda a Cal Ramonet, un restaurant de Santa Maria de Miralles amb més de 100 anys d’història i actualment regentat per la quarta generació familiar. La cuina tradicional, catalana i de proximitat és la seva especialitat.
Passejada amb carruatge per La LlacunaSeguim descobrint l’entorn natural que ens brinda la zona de Santa Maria de Miralles i La Llacuna, però d’una forma divertida i curiosa: per camins de carro i amb carruatges de tracció animal. Les rutes, que recuperen els trajectes que feien els antics traginers amb les mules, transcorren per l’entorn de La Llacuna i tenen el seu punt de sortida a la plaça de la Font. Hi ha quatre rutes a escollir: la de la Font Cuitora, la Font del Pla Novell, la Font de les Clotes, i el forn de calç i el salt del gos.Podeu trobar més informació a lallacunaaventura@gmail.com o al telèfon del Carles – 636 480 481 i de la Teresa – 661 862 568.
Visita al Castell de VilademàgerEl dia ha estat llarg i la ruta encara continua el dia següent. Així que sopem i fem nit en algun dels allotjaments rurals que trobem a la Llacuna. L’endemà ens llevem ben d’hora per anar a visitar el castell Vilademàger, des d'on es domina la vall de la Llacuna.
El castell de Vilademàger es va erigir a finals del segle X formant un clos emmurallat impressionant que abraça el capdamunt de la serra. Al recinte superior, hi destaca una torre, a la qual s’adossen altres construccions que devien formar part de la residència senyorial. A l’interior hi ha l’església de Sant Pere, també amb origen al segle X però amb reformes notables i ampliacions des de llavors fins al segle XVII. De la resta del recinte inferior se’n pot resseguir el perímetre de muralles, amb diverses torres semicirculars adossades i el portal d’entrada ben conservat. La primera referència documental del castell de Vilademàger és del 987; formava part de la línia de castells (amb Pontons, Miralles, Montagut, Querol, Pinyana, Orpí, Queralt, etc.) defensora d'aquest extrem del Penedès. El seu domini era en mans dels comtes de Barcelona, però al segle XI el castell va ser confiat a la família dels Gurb-Queralt, i a finals del mateix segle va passar a mans dels Cervelló. Aquesta família en va conservar el senyoriu fins al segle XIX. A més de ser un lloc estratègic en la línia de frontera de l’any 1000, el castell de Vilademàger va viure un episodi destacable durant la Guerra Civil Catalana.La visita exterior al castell és lliure, i per a les visites guiades concertades s’ha de trucar als telèfons 93 897 68 30 o 93 897 60 63.
Abans de tornar cap a casa i finalitzar la ruta, recomanem comprar embotit, propi de la zona, tot fent una passejada pel casc antic de la població on trobem la plaça Major porxada, que antigament aixoplugava el mercat, i que és actualment un dels indrets més característics de la població.
http://anoiaturisme.cat/