Jump to navigation
Genets durant la cita anual de l''Equitardor | Foto: Eugeni Estopà
De l''Equitrobada' a l''Equitardor'L'origen de la fira 'Equitardor' cal anar-lo a buscar a la trobada bianual que l'Associació Marxes de Cavalls de Catalunya (AMAC), membre de la Federació Catalana d'Hípica va organitzar el passat 2014 a Talamanca, sota el nom d''Equitrobada'. “La concentració que es va fer el 2014 a Talamanca va reunir més de 100 cavalls provinents d'arreu”, recorda Josep Tarín, que també assenyala: “cada dos anys, l'AMAC escull un municipi del principat o bé del sud de França on organitzar la trobada de genets, els quals tarden un màxim de dos dies de trajecte a cavall fins assolir el nucli amfitrió”. Per la seva banda, la regidora de Cultura i Festes comenta: “L'any passat, la primera edició de l''Equitardor' es va programar per un diumenge de novembre. Aquest any hem organitzat la trobada en un dissabte d'octubre, abans del canvi d'hora, pensant en la comoditat dels genets que assisteixen a la trobada. Tot i que alguns dels assistents a la cita duen vehicle amb remolc per tornar al vespre amb els cavalls, al novembre la tarda és massa curta. Així, tan genets com visitants tenen més hores de sol per gaudir de la diada”.
Exhibició de vol de falcons que es podrà veure durant l''Equitardor | Foto: Falcons del Fai
'Equitardor', Fira de Tardor, cavalls i tallers infantilsSi bé en la trobada de genets hi participa gent experimentada, la fira està centrada en el públic familiar i en un primer contacte amb el món del cavall. Segons la Maribel Casas: “l'activitat estrella de la jornada per als més xics és la sortida a cavall que es farà el dissabte al matí, des de les 10h fins a les 15h, en diferents torns, tot passejant per l'interior de Talamanca fins un llogaret al costat de municipi, els Tres Pins. Es tracta d'un itinerari en què tots els membres de la família hi poden participar”. Fins a les 12h es podrà gaudir de la mostra que ha organitzat Falcons del Fai amb diferents falcons, on un ensinistrador de l'entitat n'explicarà els detalls de cada espècie, els quals farà enlairar a les 12:30h en una exhibició de vol. La regidora també assenyala que “fins a les 15h de la tarda es podrà gaudir de la mostra d'oficis tradicionals, tallers per als més petits i tasts gastronòmics. En la mostra, diferents artesans demostraran als assistents com era l'art de ferrar el cavall, l'ofici de baster, celler, o de quina forma s'armaven les brides per col·locar al morro del cavall, mentre que als tallers, organitzats pel CAE de Manresa, nens i nenes podran comprovar el seu equilibri pujant al slackline, caminant amb xanques de mà, participant en jocs de construcció, tirant bitlles medievals o bé, competint amb el llançament de ferradures. Fins al migdia es podran degustar els vins ‘Abadal’ i les cerveses artesanals del territori de la mà dels productors locals”.
Les activitats de lleure per a tota la família estaran centralitzades a la plaça del Raval i juntament amb aquestes activitats hi haurà l'opció d'assistir a visites guiades a l'església de Santa Maria o també, com explica l'alcalde, “d'una visita al castell, monument equipat amb el Centre d'Interpretació de la Batalla de Talamanca, des d'on es va dirigir la darrera victòria de l'exercit català, austriacista, contra les tropes borbòniques, el 13 i 14 d'agost del 1714 per part dels Miquelets, els quals també estaran presents en tot el municipi durant l''Equitardor', amb representacions històriques en el transcurs del matí". Finalment, després de l'hora de dinar, a les 16h hi haurà al Centre Hípic una prova hípica per a genets, en circuit tancat, oberta per a tot el públic. Segons la regidora de Cultura i Festes “tot això ho fem per als visitants, perquè coneguin el nostre poble i també per a la gent de Talamanca, els seus comerços i negocis, gràcies als quals es poden tirar endavant iniciatives com l''Equitardor'”. D'alguna forma, són petits motors econòmics pel municipi en forma de cites anuals, els quals a mig termini poden evitar el despoblament que han viscut alguns nuclis rurals, en pro de les oportunitats que anys enrere donaven les ciutats.
Escenificació dels Miquelets al Memorial 1714 | Foto: Eugeni Estopà
Orígens de la dinamització social de Talamanca a través del turisme eqüestreJa fa uns anys que a través del Consorci de Turisme de les Valls del Montcau, Talamanca ha esdevingut, juntament amb altres municipis de la zona, poble Amic del Cavall, gràcies a la inscripció de l'ens al projecte europeu 'Equustur', el qual impulsa una xarxa de municipis a nivell internacional, centrats en el turisme eqüestre per al desenvolupament econòmic rural. Com comenta l'alcalde de Talamanca: “l'Ajuntament ha estat des dels inicis un dinamitzador econòmic per aquest projecte, emmarcat en el FEDER 'Viure al poble', el qual ens ha permès entre altres coses, crear un equipament on ubicar-hi aules de formació, vestuaris i un espai per als tallers dedicats a les famílies que vulguin gaudir del món del cavall i als amants del món eqüestre”. Així, tant la construcció dels primers boxers per a cavalls com l'embrió del què ha estat el Centre d'Acollida Hípica de Talamanca van ser aixecats amb la intenció decidida de projectar la vila vers el sector del turisme eqüestre.
Acte d'agenda
Equitardor Associació de Marxes de Cavalls de CatalunyaFederació Catalana d'HípicaFalcons del Fai
ARTICLE: Talamanca és memòria