Tomàquets del Molí del Mig, Mura

Foto: 

Albert Compte Riba

L'horticultura de proximitat al Molí del Mig

La mil·lenària casa-museu de Mura és baluard de la cultura del territori
Albert Compte Riba
,
23/09/2016
Menjar i beure
La pagesia de proximitat, aquella que cultiva el producte de temporada a l'hort per oferir les millors verdures a particulars, botigues de queviures i fogons de restaurants, té un testimoni de la seva defensa, enfront les grans explotacions de cultiu extensiu, en l'activitat horticultora de la família pagesa que regenta el mil·lenari Molí del Mig de Mura. En Pere pare i en Pere fill, no tan sols ofereixen fins a principis d'octubre les hortalisses característiques de la zona propera de la riera de Nespres, sinó que han transformat l'antic molí en testimoni de les transformacions industrials del territori en forma de museu, alhora que ofereixen durant tot l'any, fins a cinc guiatges pels diferents indrets que envolten el terme municipal.

Detall d'algunes de les eines conservades a la casa-museu | Foto: Albert Compte Riba

La casa-museu del Molí del Mig, catalogada per la Llei del Patrimoni Cultural Català com a Bé cultural d'interès local, comparteix amb el Puig de la Balma, al mateix  al terme municipal de Mura, a la comarca del Bages, la qualitat de ser edificació mil·lenària. Sense ser tant conegut com l'escenari natural d'algunes escenes de Pa Negre, el Molí del Mig recull bona part de la tradició local amb la preservació dels utensilis i l'utillatge d'un molí del segle XIX, que si bé s'utilitzava fins al moment per a la producció de farines, la seva força també va ser emprada, gràcies a la instal·lació d'una premsa, per a l'elaboració de vi i oli i més endavant, equipat amb una dinamo va esdevenir primera font d'electricitat de Mura.

El tomàquet de Mura com a base, no pas complement, d'algunes receptes locals | Foto: Albert Compte Riba

De la mateixa forma que la casa-museu s'ha adaptat al llarg dels segles a les necessitats que han sorgit al llarg de la història del territori, el Molí del mig recull gran quantitat d'activitats culturals al llarg de les diferents èpoques de l'any. És juntament amb el centre turístic, punt de sortida d'excursions i caminades durant els mesos de tardor i hivern, alhora que durant els mesos de primavera i estiu ofereix gran varietat de productes de proximitat cultivats en els seus mateixos terrenys. Com ens comenta en Pere fill: “Durant la campanya de verdura d'estiu tenim el tomàquet rosa de Mura o el tomàquet esquena verd i com a producte Pla de Bages, una de les hortalisses que té més demanda entre les verdures de temporada, com són la mongeta tendra o el pebrot dolç, per escalivar, és l'albergínia blanca”. Més endavant, cap al novembre es poden collir les especialitats autòctones de la terra, la Col de la Sardenya i la col d’hivern.

L'albergínia blanca, un dels productes estrella del Bages | Foto: Albert Compte Riba

Aprofitar la ubicació del molí i el municipi de Mura, en ple Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac és una necessitat que han observat tant el consistori del municipi, com la família pagesa que dirigeix les activitats del molí. Un cop l'any, a principis de setembre es celebra a Mura la Fesa de Batre el cigronet, una iniciativa que atrau públic d'arreu, sobretot de l'àrea metropolitana ja que el poble es troba a 34 km de distància. Segons el Pere fill: “El cigronet de mura és una lleguminosa molt petita, no fa pell, és fàcil de coure, molt fi al paladar, combina amb molt producte, ja sigui amb bacallà, amb una ració de cansalada... És diferent al cigró mexicà, més farinós. Es tracta d'un producte estrella de Mura”.

El Celler, botiga de queviures a Mura, al centre del nucli rural | Foto: Albert Compte Riba

La simbiosi entre les activitats de la casa-museu i els establiments del municipi és palesa en la restauració i la cultura culinària de la zona. “La producció hortícola del Molí del Mig no es ven solament al detall, a particulars que han encomanat la llista de productes de temporada, sinó que es pot trobar a la botiga d'El Celler i en els negocis de restauració del municipi, com a Cal Carter”, ens explica en Pere, que continua: “Hi ha altres productes que s'han consolidat a les cartes dels restaurants, com és la flor del carbassó, que en un primer moment es servia arrebossada i ara depèn del restaurador, l'ha elaborada amb farcits de marisc, carn i altres. Es cull al matí i la duem fresca als restaurants”.

La família Perich regenta el restaurant Cal Carter de Mura des de 1964 | Foto: Albert Compte Riba

La campanya d'estiu de l'hort dura des del maig fins a principis d'octubre, si bé ara mateix, durant l'època de l'any en què comença el període de la verema, juntament amb Bages Terra de Vins es poden aprofitar els guiatges i la compra d'horticultura de proximitat, no tan sols per veure les tines del segle XVIII, testimoni de l'expansió del negoci de la vinya, sinó que es pot acabar la ruta assistint a alguna de les activitats de la zona amb un tast de vins autòctons.

Més informació: 

Activitat horticultura fins a principis d'octubre
Horari dels dissabtes i diumenges:
De 10h a 14h i de 17h a 20h
A hores convingudes, amb reserva:
Tel.: +34 - 938317269 +34 | 689140003

Web d'El Molí del Mig

Restaurant Cal Carter

Bages Terra de Vins

Fesa de Batre el cigronet a Mura, 4 de setembre.

ARTICLE: 'Mura, un exemple d'adaptació de l'economia local'

A

També et pot interessar