Jump to navigation
Quan el visitant s’endinsa al Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit (CdIAT) pot descobrir l’estreta relació que hi ha entre el Riudebitlles, amb els seus afluents, i la història i el paisatge de Torrelavit. Us proposem descobrir en aquest espai la vessant històrica del riu i viure'l en primera persona tot caminant pel Camí del Riu. Una jornada rodona on no hi pot faltar una visita a l'església romànica de Sant Marçal i una aturada al forn per tastar la magnífica coca de Torrelavit. Dit això, i havent planificat un dia tan rodó, fem un tastet del que podrem veure al nou Centre d’Interpretació de l’Aigua!
El Camí del Riu a Torrelavit
Quina importància ha tingut el riu en la vida del poble i de tota la conca? Doncs imagineu en el regadiu la importància dels pous, les rescloses i els canals, o en l'àmbit domèstic com n'eren d'importants les fonts i els safareigs. Precisament els Amics del Patromoni de Torrelavit han fet possible la recuperació de l'antic safareig de Terrassola que llueix fantàstic i que us animem també a visitar.
Molí de l'Esbert
Per fer-vos una idea de com n'era de cabdal, el Riudebitlles, entre els segles XVII i XX, a Torrelavit hi van haver dotze molins paperers com el Molí d'en Vinyals, el Molí Xic, el Molí Parellada, el Molí del Cover, el de l'Esbert o el Molí Pelleter, entre d'altres. El poble es va convertir en un important centre industrial paperer amb connexió directa amb el gran punt empresarial del sector: Capellades. De fet, el de Torrelavit era paper anònim. El renom i el prestigi el tenien Capellades i Gelida i els molins de Torrelavit elaboraven paper per altres marques. El Centre d’Interpretació de l’Aigua us desvetlla la història a través d'audiovisuals i fotografies que il·lustren i posen de manifest la importància del Riudebitlles en aspectes socials, econòmics i culturals de la gent del territori.
Audiovisual del CdIAT
Això és el Penedès? De debò? Aquests paisatges? Aquests camins? Un recorregut aeri audiovisual a l'inici de l'exposició ens permet viatjar pels dotze molins paperers de Torrelavit, edificis singulars, industrials, amb un gran valor històric i patrimonial; un conjunt rellevant d’edificacions dels inicis de la revolució industrial a Catalunya que el municipi no vol perdre. I tots ells a la llera del riu, en un entorn que ens sorprèn i ens desperta la curiositat per endinsar-nos, amb els peus ben calçats, al Camí del Riu! Sí, això també és el Penedès.
I del riu, a l'aigua. L'aigua i la seva relació amb les persones. Un itinerari per conèixer les construccions necessàries per subministrar-la i fer-la arribar a la gent: fonts, recs i ponts documentats amb fotografies històriques que els torrelavitencs han cedit al Centre.
I l'aigua per fer paper. Com eren els molins paperers? I quins tipus de paper s'hi feien en uns molins que van esdevenir els segles XIX i XX grans fàbriques de paper? En aquesta parada, un extraordinari audiovisual ens explica la història del paper des dels seus inicis fins a l’actualitat.
La darrera etapa de l’exposició ens explica la vinculació del poble amb el riu i com s'estan posant el valor els espais fluvials dels rius Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó amb iniciatives compartides pels Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona. Un projecte que ha permès identificar els espais de més valor ecològic, ambiental, paisatgístic i social, i determinar les actuacions més adequades per protegir-los i conservar-los, tasca que ha culminat amb la creació d’un itinerari conjunt, El Camí del Riu, que vol ser un element integrador i de relació entre el riu i les persones, i acostar l’entorn fluvial a la ciutadania.
El nou centre turístic es podrà visitar tots els dissabtes, diumenges i festius de 10:30h a 14:30h i entre setmana obrirà les portes per a grups amb concertació prèvia. L’espai està gestionat per la Fundació Mas Albornà, una organització de l’Alt Penedès que té com objectiu la integració social i laboral de les persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d’exclusió.
Web del Centre d'Interpretació de l'Aigua de Torrelavit