Foto: 

ARIADNA CABALLERO
L'alcalde Ramon Riera mostrant el CdIAT a periodistes

La importància de l’aigua i el Riudebitlles en un nou equipament cultural a Torrelavit

Obre les portes el Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit per donar valor al riu i l’aigua al Penedès
Surtdecasa Penedès
,
31/10/2016
Entorn
El Penedès ofereix un entorn paisatgístic singular, caracteritzat per les seves vinyes, pobles, masies i múltiples cellers i caves que han conferit a la regió un reconeixement internacional. Però, el Penedès no només és terra de vinyes. És també una terra de gran tradició paperera, manufacturera i industrial, com és el cas de Torrelavit i tota la riba del Riudebitlles. Per això, per donar valor i mostrar la importància del riu i l’aigua al Penedès, obre les portes el Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit.

Quan el visitant s’endinsa al Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit (CdIAT) pot descobrir l’estreta relació que hi ha entre el Riudebitlles, amb els seus afluents, i la història i el paisatge de Torrelavit. Us proposem descobrir en aquest espai la vessant històrica del riu i viure'l en primera persona tot caminant pel Camí del Riu. Una jornada rodona on no hi pot faltar una visita a l'església romànica de Sant Marçal i una aturada al forn per tastar la magnífica coca de Torrelavit. Dit això, i havent planificat un dia tan rodó, fem un tastet del que podrem veure al nou Centre d’Interpretació de l’Aigua!

El Camí del Riu a Torrelavit

Quina importància ha tingut el riu en la vida del poble i de tota la conca? Doncs imagineu en el regadiu la importància dels pous, les rescloses i els canals, o en l'àmbit domèstic com n'eren d'importants les fonts i els safareigs. Precisament els Amics del Patromoni de Torrelavit han fet possible la recuperació de l'antic safareig de Terrassola que llueix fantàstic i que us animem també a visitar.

El riu i els molins paperers

Molí de l'Esbert

Per fer-vos una idea de com n'era de cabdal, el Riudebitlles, entre els segles XVII i XX, a Torrelavit hi van haver dotze molins paperers com el Molí d'en Vinyals, el Molí Xic, el Molí Parellada, el Molí del Cover, el de l'Esbert o el Molí Pelleter, entre d'altres. El poble es va convertir en un important centre industrial paperer amb connexió directa amb el gran punt empresarial del sector: Capellades. De fet, el de Torrelavit era paper anònim. El renom i el prestigi el tenien Capellades i Gelida i els molins de Torrelavit elaboraven paper per altres marques. El Centre d’Interpretació de l’Aigua us desvetlla la història a través d'audiovisuals i fotografies que il·lustren i posen de manifest la importància del Riudebitlles en aspectes socials, econòmics i culturals de la gent del territori.

El Riu, l’Aigua i Torrelavit

Audiovisual del CdIAT

Això és el Penedès? De debò? Aquests paisatges? Aquests camins? Un recorregut aeri audiovisual a l'inici de l'exposició ens permet viatjar pels dotze molins paperers de Torrelavit, edificis singulars, industrials, amb un gran valor històric i patrimonial; un conjunt rellevant d’edificacions dels inicis de la revolució industrial a Catalunya que el municipi no vol perdre. I tots ells a la llera del riu, en un entorn que ens sorprèn i ens desperta la curiositat per endinsar-nos, amb els peus ben calçats, al Camí del Riu! Sí, això també és el Penedès. 

I del riu, a l'aigua. L'aigua i la seva relació amb les persones. Un itinerari per conèixer les construccions necessàries per subministrar-la i fer-la arribar a la gent: fonts, recs i ponts documentats amb fotografies històriques que els torrelavitencs han cedit al Centre.

I l'aigua per fer paper. Com eren els molins paperers? I quins tipus de paper s'hi feien en uns molins que van esdevenir els segles XIX i XX grans fàbriques de paper? En aquesta parada, un extraordinari audiovisual ens explica la història del paper des dels seus inicis fins a l’actualitat.

La darrera etapa de l’exposició ens explica la vinculació del poble amb el riu i com s'estan posant el valor els espais fluvials dels rius Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó amb iniciatives compartides pels Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona. Un projecte que ha permès identificar els espais de més valor ecològic, ambiental, paisatgístic i social, i determinar les actuacions més adequades per protegir-los i conservar-los, tasca que ha culminat amb la creació d’un itinerari conjunt, El Camí del Riu, que vol ser un element integrador i de relació entre el riu i les persones, i acostar l’entorn fluvial a la ciutadania.

El nou centre turístic es podrà visitar tots els dissabtes, diumenges i festius de 10:30h a 14:30h i entre setmana obrirà les portes per a grups amb concertació prèvia. L’espai està gestionat per la Fundació Mas Albornà, una organització de l’Alt Penedès que té com objectiu la integració social i laboral de les persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d’exclusió.

A

També et pot interessar