Fragment del cartell del Festival del Romànic i els Castells de Frontera del Pallars Jussà

Foto: 

Surtdecasa

XIII Festival del Romànic i dels Castells de Frontera del Pallars Jussà, la música en escenaris únics

El romànic del Jussà omple de música les seves parets
Laia Singla
,
29/06/2017
Música
El Festival del Romànic i els Castells de Frontera ofereix una barreja entre música, art i patrimoni arquitectònic. La seva data d'inici és el 2 de juliol al castell de Llordà, i continuarà durant dos caps de setmana més amb concerts a l'església de Covet i a Santa Maria de Mur, al castell de Mur. El cicle esdevé una síntesi de la diversitat cultural, històrica, musical i natural d'una comarca fronterera (el Pallars Jussà) i de confluència entre el Pirineu i el pla

El Festival dels Castells convida a gaudir de la seva tretzena edició amb un programa innovador, atractiu i divers, envoltats de pedra, patrimoni i art. 

Castell de Llordà, la fita del paisatge del Jussà

Al Castell de Llordà tindrem l’ocasió de viure una proposta instrumental i vocal innovadora de música pop-jazz de cambra. La cantant Alba Llibre acompanyada per Xavier Capellas (teclats) i Jordi Bonell (guitarra), ens presenten ‘Underwear’, un disc d’èxit d’atmosfera intimista basat en arranjaments del prestigiós compositor Xavier Capellas de peces modernes conegudes. En aquest concert, en finalitzar l’actuació, hi haurà un tast de vins de la comarca a la sala de la planta baixa del Castell.

El Castell de Llordà és sempre present en el paisatge, en situar-se en un punt estratègic visible gairebé des de qualsevol punt de la comarca del Pallars Jussà. Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, és un dels millors exemples d'arquitectura residencial d'època altmedieval conservats a Catalunya i presenta elements innovadors respecte a la tradicional arquitectura militar de frontera. En destaca especialment el palau senyorial, que és la part més ben conservada. Aquest recinte presenta tres sales superposades, i algunes dependències més, entre les quals destaca la cuina. La planta baixa consta de tres naus paral·leles, cobertes amb volta de canó de bellament facturada. De la façana en destaquen tres finestres geminades (dues d'ells refetes seguint el model de la que havia quedat). Encara quedava al damunt seu un segon pis que acollia les cambres dels principals habitants del lloc, que s'obren a l'exterior (només al sud) a través d'unes finestres romàniques de doble esqueixada.

Santa Maria de Covet, la joia amagada del romànic

A l’església romànica de Covet, la participació pallaresa d’aquesta edició anirà a càrrec de la Coral d’Isona que interpretarà el programa ‘Cançons d’amor i de pau’ sota la direcció de Lluís Roy. Una oportunitat magnífica per gaudir, en aquest marc incomparable del nostre romànic, d’una selecció molt variada de peces que enalteixen els valors universals de l’amor i la pau a través de la música coral. 

Santa Maria de Covet és una església romànica, datada al segle XII, que formava part del Priorat de Covet. Del cenobi no en queda res més que l'església. La construcció és imponent i de construcció senzilla, i el que la fa especialment espectacular és la decoració escultòrica, gens habitual a la zona. Elements geomètrics, vegetals, animals, i figures humanes són de factura senzilla d'influència tolosana. Una altra de les joies d'aquest temple és la seva porta d'accés del mur oest. És una de les portes més originals de tot Catalunya, sense que trobem cap similitud en tot el país pel que fa als motius esculpits i la seva distribució. Té tres arcs de mig punt en gradació, que envolten un bell timpà esculpit. La interpretació del conjunt escultòric, que cal fer de fora cap a l'interior, transmet la idea que, com més al centre, més a prop de Déu.

Castell de Mur, l'arquitectura sòlida altmedieval

A Santa Maria de Mur tindrem el privilegi d’escoltar la formació Auditexaudi, un dels millors cors femenins del país, acompanyat en aquesta ocasió pel baríton Tomàs Maxé i la viola de gamba d’Anna Casademunt. Ens presenten ‘Contrasts’, un programa original que combina la música més antiga de rituals religiosos amb la contemporània del compositor Josep Soler.

El Castell de Mur és un imponent conjunt fortificat situat estratègicament en un cim que domina la Conca de Tremp i l'embassament de Terradets i des d'on es poden gaudir del meravellós paisatge i de la bellesa que l'envolta. Alçat sobre la roca, buscant les millors vistes i dibuixant una esvelta silueta triangular, el Castell de Mur fou un enclavament fronterer. És una de les mostres d'arquitectura civil més destacables del país, i per la seva arquitectura i estat de conservació, ha esdevingut emblema dels castells de frontera dels comtats catalans. Documentat al segle X, fou un dels castells en possessió del llegendari Arnau Mir de Tost i de la seva esposa Arsenda d'Àger. La Col·legiata de Santa Maria de Mur completa el conjunt amb un edifici de tres naus, capçada per tres absis semicirculars, ornamentats els laterals amb arcuacions i bandes llombardes i el central amb lesenes i finestres cegues. Pertanyent al primer romànic, contenia destacables pintures murals, que actualment es troben repartides entre el Museum of Fine Arts de Boston i el Museu Nacional d'Art de Catalunya. 

El preu dels concerts és de 5€, i hi haurà autocars gratuïts amb sortida i arribada a Tremp per qui no vulgui conduir. 

El Festival del Romànic i dels Castells de Frontera, és organitzat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i els ajuntaments de Castell de Mur i Isona i Cona Dellà. 

Més informació: 

A

També et pot interessar