Natura, gastronomia i salut als peus de Montserrat
Ja de bon matí tindrà lloc la sortida 'Camí de les batalles', una passejada pel camí on es van desenvolupar les Batalles del Bruc entre l'exèrcit català i l'exèrcit francès el 1808, guiada per Jordi Noves. L'itinerari lineal amb inici a Can Casas i final a Can Maçana, tindrà en total 4 km. i mig de caminada i durant el guiatge es farà una referència històrica al fet de les Batalles i a la figura del Timbaler del Bruc. Alhora, s’explicarà al caminant, la natura i la geologia de l’espai per on transcorre aquest itinerari, pràcticament en la seva totalitat dins el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. El retorn al Bruc es podrà fer a peu amb algunes variants al camí realitzat de pujada i, opcionalment, també en algún cotxe que la pròpia organització posarà a disposició dels caminants.
També a les 9 del matí amb sortida des de Can Casas, s'iniciarà una 'Ruta literària', una excursió a la muntanya de Montserrat, que amb l'ajuda de textos ens aproximarà a aquest espai natural espiritual. Aquesta activitat està adreçada als majors de 12 anys i es recomana portar calçat adequat i roba còmoda. Més tard a les 12h, també amb sortida des de Can Casas, tindrà lloc l'activitat 'Bany de bosc' a càrrec de l'associació l'Alzina de Collbató. Una activitat per a oblidar el rellotge, les presses i les obligacions i lliurar-nos un regal de benestar en contacte amb la natura. També en relació amb la salut i la natura, en acabat de dinar, a les 15:30h tindrà lloc la xerrada 'Contacte amb la natura i la salut'. Cada cop vivim en ambients més urbans i el nostre contacte amb la natura es va fent cada vegada més escàs. En aquesta xerrada s'explicarà com dur a terme aquest contacte amb la natura i quins beneficis ens aporta per al nostre creixement personal.
Tallers i tastos gastronòmics
El Col·lectiu Eixarcolant, un col·lectiu que treballa per la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació, presentarà un 'Taller de cuina silvestre' on els participants aprendran a reconèixer l'entorn i a utilitzar les plantes silvestres comestibles, elaborant receptes senzilles i saludables. I ja per a l'hora de dinar, proposa un 'Viatge gastronòmic al voltant dels productes montserratins'. Un dinar compert, un plat central i dues postres, beguda i infusió, elaborat amb plantes silvestres i varietats agrícoles i de temporada.
A aquesta edició de la Fira d'Hivern, s'hi ha fet coincidir el '3r Tast d'Oli del Bruc' al Molí d'oli de Can Domènech. Es podran tastar els olis nous bruquetans, acompanyant-los de pa torrat, secall i vi, i el públic acabarà triant els tres olis que més els agradin. També al matí el col·lectiu Yokomono, impartirà el 'Taller de cuina saludable amb oli d'oliva'. Faran una explicació dels beneficis de l'oli d'oliva i elaboraran condiments amb aquest producte perquè els assistents el puguin tastar.
Activitats per als més menuts i per als amants de l'aventura
‘Per Nadal, tasta el Parc Natural de Montserrat’ és una jornada per a tots els públics i per això mateix hi ha programades activitats infantils durant tot el dia. A la plaça de Can Casas, els més petits podran gaudir durant el matí del corralet d’animals i la tirolina d’Aventura’t. La Diputació de Barcelona, a més, cedirà unes bicicletes generadores d’energia que permeten cuinar crispetes a cop de pedal! Ja durant la tarda, la companyia deParranda representarà ‘Queviures’, un espectacle d'animació amb jocs, danses i cançons que recrea el dia a dia d’una botigueta de comerç local tradicional.
Els amants de l'escalada i l'aventura també hi tenen cabuda. A les 15:30h al Pont del Torrent hi ha prevista una activitat d'inicació i pràctiques d'escalada per entrar en contacte amb aquest esport tant típic de les muntanyes de Montserrat. I a les 18h, es projectarà el documental 'NTB. Nubiola, Torras i Barberà', amb la presència d'un dels seus autors, Miquel Vilaplana. El documental explica la història de la cordada formada per Joan Nubiola i Josep M. Torras, que conjuntament amb Josep Barberà varen crear el Grup Cavall Bernat, i en les dècades dels 40 i 50 van obrir una gran quantitat de vies al patrimoni col·lectiu, sobretot a Montserrat.
Més informació:
Moltes de les activitats requereixen inscripció prèvia al correu inscripcionstastamontserrat@gmail.com.
També et pot interessar
- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris