Foto: 

Goretti Martínez
Oriol Llavina oferint un taller de cuina saludable per a gent gran

El sortir de casa no té edat

A més de fer d’avis, els sèniors també volen gaudir del seu temps lliure. Mirem de conèixer què fan els penedesencs de més de 65 anys.
Gemma Urgell
,
09/12/2015
Activa't
L’Auditori de Vinseum fa olor de menjar. Dalt de l’escenari, el cuiner Oriol Llavina del restaurant El Cigró d’Or explica, darrera d’uns fogons, com cuina ell la verdura. Mongeta i patata, res complicat. El públic, un centenar d’avis del Penedès, està entregadíssim: tothom hi vol posar cullerada. Riuen, comenten entre ells, aixequen la mà i participen; i en Llavina els hi ho posa fàcil i els anima a intervenir amb el seu tarannà irònic i desimbolt.

Aquesta és la darrera de les activitats del III Cicle de Xerrades per a la Gent Gran que organitza el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca i l’Ajuntament de Sant Sadurní; la primera activitat va ser un cine-fòrum, la segona un taller de musicoteràpia i la darrera, una classe de cuina d’aliments saludables.

La Maria Mateu és de Sant Sadurní i té 68 anys, tot i que afirma que no li sembla que tingui aquesta edat perquè es troba molt bé. Vesteix amb un aire juvenil i, acompanyada del seu marit, miren de no perdre’s cap activitat que es fa a la comarca: “consultem l’agenda a qualsevol mitjà de comunicació i cada dia fem alguna cosa, cinema, xerrades, fires, tertúlies, etc.”. Reconeix que fins i tot els hi falta temps de tantes coses que voldrien fer i, els seus néts diuen d’ells: “els avis estan molt ocupats, no paren”.

  • imatge de control 1per1

Trobar-se bé de salut i tenir un caràcter obert facilita la predisposició a sortir de casa per gaudir d’una oferta cultural que també té en compte aquest públic concret: des del cinema i les tardes de ball en alguna sala de la comarca; a les excursions i a les activitats que s’organitzen des de les administracions públiques.

“El nostre objectiu és que trobin espais plaents i que tornin a casa amb una sensació positiva que els generi una millor autoestima”, explica Francesc Saez, del Servei de la Gent Gran de l’Ajuntament de Vilafranca. Les seves activitats estrella són els tallers de memòria on el plantejament no és només exercir la memòria, “sinó un espai de trobada, de pertinença a un grup, que els faciliti quedar entre ells per a fer noves activitats plegats”.

Des de fa tres anys, cada novembre organitzen aquest cicle per a gent gran amb activitats sobre envelliment actiu i saludable; sessions que siguin amenes, però alhora els doni eines pel seu dia a dia. Un d’aquests tallers va ser el de musicoteràpia, impartit pels musicoterapeutes Roser Rios, Gemma Grau, Rosó Rafeques i Oriol Vallès. A través del cant, l’audició, la dansa, el moviment, la percussió corporal es treballen l’estimulació de la memòria, la relaxació, la socialització, etc.

Taller de musicoteràpia per a gent gran

El de cuina, impartit per l’Oriol Llavina també seguia aquesta línia. Segons Llavina, “no sóc dietista i no pretenc dir què han i què no han de menjar; només vull ensenyar noves eines i noves maneres de cuinar; fer més divertit el pollastre a la planxa i la verdura mostrant noves coccions i acompanyaments”. I sí, realment se’n va ensortir veient l’alta participació dels assistents.

Ambient distès, rialles, comentaris, mans alçades buscant la participació, etc. Un públic entregat aquell que amb els anys ja ha perdut la vergonya i diu allò que pensa. Un públic agraït quan s’ha sentit actiu i vital.

A

També et pot interessar